Fysisk aktivitet, skräpplockning och språkträning i ett – därför satsar vi på plogging

Publicerad 9 oktober 2019

"Arenor som förenar", Skanska och SPRINT-elever ploggar tillsammans.

Fredagen den 11 oktober ”ploggar” elever från språkintroduktionsklasser vid Angeredsgymnasiet tillsammans med medarbetare från Skanska i de centrala delarna av Göteborg. Från IK Sävehof deltar bland andra den kände handbollsspelaren Loui Sand, som tidigare spelat för laget. Aktiviteten utgör en del i ”Arenor som förenar” – ett långsiktigt inkluderingsprojekt som främst riktar sig till nyanlända elever.

Ploggingen utgår från bygget av Nordens högsta kontorshus Citygate i Gårda, där deltagarna samlas klockan 9.30.

Under ploggingen får eleverna lära sig om olika yrkesroller, löner och arbetsförhållanden inom byggbranschen. Det är inte ovanligt att de har en bild av byggbranschen från sina hemländer som inte stämmer överens med verkligheten i Sverige. Skanskas projektledare Jaquline DeCerein har tillsammans med skolan förberett eleverna med glosor ifrån byggbranschen.

- Just den här aktiviteten är en chans för oss att visa vilka vi är och ungdomarna får möjlighet att lära känna oss samtidigt som de motionerar och tränar svenska, berättar hon.

Angeredsgymnasiet tycker att det är ett bra sätt att minska både fysiska och mentala barriärer så att eleverna ska kunna vara delaktiga i samhälle och yrkesliv.

- Tack vare projektet ”Arenor som förenar” får våra elever möjlighet till inblick i arbetslivet och byggbranschen, säger Catarina Jostéus på Angeredsgymnasiet. Dessutom ger det ett värdefullt nätverk inför framtiden.

Loui Sand har tidigare spelat med damlandslaget i handboll, men slutade med handbollen för att påbörja en utredning om könsdysfori. Han brinner för inkludering och är en stor inspirationskälla för både ungdomar och vuxna. Han tvekade inte en sekund när han fick frågan om han ville plogga med eleverna från Angered.

- Det var en självklarhet. 100% inkludering skulle göra livet mycket härligare för alla människor, säger han.

Jaquline DeCerein avslutar:

- Vi vill alla bo i ett samhälle där man är rädd om miljön, vi vill alla ha god hälsa och vi vill alla vara del av en gemenskap. Tänk att en sån enkel aktivitet som plogging kan ge ett sådant stort värde och en stark vi-känsla.

Fakta:

Plogging är en motionsform som uppfanns av multisportaren Erik Ahlström och kombinerar jogging med skräpplockning. Loui Sand har tidigare spelat i flera svenska handbollsklubbar och med damlandslaget i handboll innan han blev proffs. Han slutade med handbollen och lämnade tidigare i år sin franska klubb.

”Arenor som förenar” är ett samarbete mellan Skanska, Angeredsgymnasiet, Partille Gymnasium och IK Sävehof. Samarbetet tar sin utgångspunkt i de två arenorna Angered Arena och Partille Arena och bygger broar med hjälp av träning, utbildning, gemenskap och hälsa.

Skanska: Arenor som fungerar
​https://www.skanska.se/om-skanska/press/nyheter/arenor-som-forenar/

Sävehof: Vi ställer upp
https://savehof.se/csr-projekt/

Kontaktpersoner:

  • Catarina Jostéus, Angeredsgymnasiet catarina.josteus@educ.goteborg.se, telefon 0730-286237
  • Jaquline DeCerein, Skanska, jaquline.decerein@skanska.se, telefon 010-449 38 22
  • Mats Janson, IK Sävehof, mats@savehof.se, 0704-221350