Vi tipsar 2023

På årets bokmässa händer det mer än någonsin. Här tipsar vi om några medverkande och programpunkter att spana in.

Foto: Leyla Jeyte

Warsan Shire – en internationell poesistjärna

Har du lyssnat på Beyoncés Lemonade? Då har du också hört Warsan Shires ord, hon ligger nämligen bakom poesin som Queen Bey läser på det visuella konceptalbumet från 2016.

Men redan innan samarbetet med Beyoncé hade Shire gjort sig ett namn på egen hand. Hon gav ut sin första poesisamling Lära min mor att föda 2011, blev viral med dikten Hem under flyktingkrisen 2015, har belönats med flera priser och översatts till en rad olika språk. 2022 kom boken Välsigna dottern med samlade dikter från de senaste tio åren.

Warsan Shire är född i Kenya av somaliska föräldrar, uppväxt i London, och har satt ord på upplevelser av invandring, flykt och mellanförskap – men inte enbart. Hennes poesi berör även teman som moderskap, skönhet, abort, sex och otrohet och hon har en stor läsarskara över hela världen.

Lyssna på Warsan Shire på samtalsscenen, klockan 16.35 den 6 maj.

Foto: Lo Birgersson

Familjefest i Angereds stadspark

I Angereds stadspark, precis utanför Blå stället, kan du uppleva en bokbazar, god mat från olika delar av världen, hennamålning, hoppborgar och mängder av aktiviteter för hela familjen.

Missa inte Läsfrämjarinstitutets 4-dimensionella högläsning! De arbetar med en unik och framgångsfull metod där skådespelare gestaltar en berättelse tillsammans med publiken. Föreställningen ges klockan 14–14.30 och klockan 16– 16.30 den 6 maj.

Vägen till bokdebuten

Hur ger jag ut en bok? Vad krävs för att få igenom en bidragsansökan? Det här är frågor som många av våra författare och poeter ställer sig, och därför ordnar vi i år workshops på temat. På seminariescen Studion kan du lära dig hur du tar dig fram i litteraturvärlden och även om hur författare kan stötta varandra genom en ibland snårig process.

Hur skriver man den bästa ansökan? Testa din projektidé på en regionutvecklare. klockan 13.55–14.35 den 6 maj

Bli utgiven! klockan 15.25–16.10 den 6 maj

Dialogsamtal för författare och poeter klockan 17.40–18.30 den 6 maj

Foto: John Hagby

Samtal om samhället

Vi är väldigt glada över att välkomna framstående experter inom olika områden för diskussioner och debatter på seminariescen Stora salongen. Här lyfter vi aktuella samhällsfrågor som rasism och segregation, och några samtal vi ser särskilt fram emot är:

Klassresor och myten om meritokratin, klockan 12.55–13.35 den 6 maj

Skolans villkor i en segregerad samtid – perspektiv från forskning
och praktik, klockan 15.10–15.50 den 6 maj

Rasism utan rasister – hur kan vi skapa kunskap om
den? klockan 17.25–18.05 den 6 maj

Rykande färska releaser

Många författare släpper nya böcker på årets bokmässa, bland annat blir du först att ta del av Sevi Kumrals Noicetradamus, förutspå och Rizah Sheqiris Zog  furtunë  Fågel i storm och De små fiskarnas hav

Sevi Kumral föddes i Göteborg 1979 och har bott i Angered sedan två års ålder. Hon började skriva poesi redan i mellanstadiet och i sina dikter behandlar hon ofta teman som sexuella trauman, moderskap, död och överlevnad. 2016 kom hennes diktsamlingsdebut Värdkroppen, som kritikerrosades och utsågs till årets poesidebut av Svenska Dagbladet. 2023 släpper hon Noicetradamus, förutspå, en diktsamling som illustrerar hur några av de största privata sorgerna kan uppstå i de mest offentliga miljöer.

Sevi Kumral medverkar på
Författarscen klockan 13.00–13.15 den 6 maj och har boksignering klockan 16.30–16.50 den 6 maj.

Rizah Sheqiri är en svensk-albansk författare som föddes i Kosovo 1961 och bor i Sverige sedan 1991. Han skriver noveller och lyrik både för barn och vuxna och behandlar teman som flykt, migration och hemlängtan. Sheqiri har gett ut ett femtiotal böcker på sitt modersmål och ett tiotal på svenska. Han har även tilldelats flera priser, däribland Karlskrona kommuns Kulturpris, Region Blekinges Kulturstipendium, Migjenis Guldpennan och Uddevalla kommuns kulturstipendium.  2023 utkommer diktsamlingen Zog  furtunë – Fågel i storm och De små fiskarnas hav, en samling berättelser och sagor för barn och ungdomar 

Rizah Sheqiri medverkar på
Författarscen klockan 13.15–13.45 den 6 maj och har boksignering klockan 14.10–14.30 den 6 maj.