Unga Scenen

På Unga Scenen möter du unga författare och poeter! Här är det ungdomarna själva som skapar innehållet och det som kännetecknar det du upplever här är det unga perspektivet.

FAIAZ DOWLATZAI


Ett samtal mellan Faiaz Dowlatzai och Katarina Carlsson från
Reportrar utan gränser.
Samtalet arrangeras i samarbete med Semafor förlag och Världsbiblioteket.

Faiaz Dowlatzai är född i Afghanistan och kom tillsammans med sina syskon Nehal och Fawad till Sverige hösten 2015 och bor nu i Stockholm. Faiaz brinner för att hjälpa andra och sprida glädje - att leva på ett sätt som gör att livet blir meningsfullt. Han har bland annat varit aktiv inom Rädda Barnens Påverkansråd. Mycket tid går idag till hans engagemang för Ensamkommandes Förbund på både lokal och nationell nivå. På konferensen Solution Summit har Faiaz som ung mentor varit med och planerat en våldsfri framtid för barn och unga runt om i världen. Han har även varit i Paris och skrivit reportage om flyktinglägren och asylprocessen i Frankrike.

Faiaz är också en engagerad läxhjälpare, och det var genom samarbetet där som böckerna ”Beyond The Blue Shrine” (på engelska) - en berättelse som skildrar hedersvåld och tvångsgifte i Afghanistan - och romanen ”Resan – bortom de månlösa nätterna” blev utgiven. Till hösten kommer del 2, ”Under den brännande solen”.

Han tror att i varje människa finns det minst ett mirakel, och det är - att vara just människa.

Faiaz Dowlatzai

SARA GARIB


Sara Garib i ett samtal med Veronica Odetunde.
Filmat av Victor Nino Jara på Lärjeåns Kök & Trädgårdar.

Sara Garib är 21 år och läser till logoped. Hon har nyligen släppt sin första diktsamling "Bakom höghus". Hon har tidigare vunnit GP:s skrivartävling med sin dikt “Hannah Montana” och en tredjeplats i Ortens bästa poet.

”Vi lever i ett land där främlingsfientliga vindar blåser, där svensk hip-hop toppar listor, nynazister marscherar gator och poesitävlingar i förorten lockar till sig tusentals besökare. Med en ökad medierapportering om de svenska förorterna, har många berättelser hamnat i eftertexterna. Vad gömmer sig bakom rubriker, fördomar och rädslor? Vem pratar vi om när vi pratar om miljonprogram och "no-go-zones"? Vad döljer sig bakom fasaden?”
[ur "Bakom höghus"]

Sara Garib

CARMEN JEDRZEJAK


Carmen Jedrzejak representerades med sina poesifilmer "Elitskolan", "Hem", "Hör mig" och "Hovmästaren".

Carmen Jedrzejak 24 år och bor i Angered. Hon är regissör, dramatiker, poet och manusförfattare. Hon har bland annat skapat pjäsen "Två sanningar", som nominerades till årets Spot On på Scenkonstgalan 2016 och kortfilmen "I mina blöta skor" som vunnit Gbgs shorts och Kulturungdoms filmpris under Göteborg Film Festival. Under 2019 visades hennes dokumentärfilm "Horan" på Tempo dokumentärfestival och hon var också nominerad i kategorin Short Dox Radio på samma festival i år. Just nu studerar hon filmisk gestaltning på HDK-Valand. Hon har ett instagramkonto carmenj_swe med löpande publicering av poesivideos. Med knivskarp skärpa delar hon med sig både av sig själv och av sitt perspektiv på samhället och världen.

NIOOSHA SHAMS


Nioosha Shams pratar om sitt författarskap och om sin bok
"Om det regnar i Ahvaz".
Samtalet arrangeras i samarbete med Göteborgs Stadsbibliotek.

Nioosha är utbildad på Biskops Arnös författarskola och ungdomsromanen "Om det regnar i Ahvaz" är hennes debut. Nioosha Shams läser här ur sin roman "Om det regnar i Ahvaz" som handlar om den första kärlekens stora känslostorm och om att höra hemma.

Nioosha Shams
Foto (t.v.) Andy Allen-Olivar.

RÄDDA BARNEN - PÅ LIKA VILLKOR HJÄLLBO


Korta poesifilmer av och med Antonio Tairovic, Wilma, Suad Omar, Elias Ali Jaber, Pone Shams Hakimi och Ole Fjellman.

Rädda Barnen presenterar sin första poesiserie. Poesifilmerna har växt fram ur ett samarbete mellan de talangfulla unga poeterna, Vic Vem, Gatulyktor och Dromedar film. I filmerna hör vi olika röster - röster med olika tonlägen, röster som talar och sjunger, som berättar historier, förmedlar känslor och budskap för omvärlden att få ta del av.