Stora Scenen

På Stora Scenen möter du författare och poeter i lite längre och djupare samtal.

AMAT LEVIN


Ett samtal mellan Amat Levin och Karen Austin om Amats nyligen utkomna bok "Slumpens barn".
Filmat av Tine Alavi på Södra Teatern i Stockholm.
Samtalet arrangeras i samarbete med Göteborgs Litteraturhus.

En dag gjorde jag en lista över alla svenskgambier jag känner till. Det tog bara några minuter att komma upp i ett hundratal. Jag bestämde mig för att ta reda på mer om det där som alltid varit diffust i mitt liv, relationen mellan Sverige och Gambia. Om dem som är en del av den. Och oss som är en produkt av den.

"Slumpens barn" är en bok om en dynamisk diaspora. Men också en personlig berättelse om viljan att reparera familjeband och vad det innebär att föra ett arv vidare.

Amat Levin har bakgrund som journalist och är uppvuxen i Farsta i södra Stockholm. Han gör podden The Power Meeting Podcast och driver Instagramkontot @svarthistoria. Slumpens barn är hans första bok.

Karen Austin arbetar som processledare på myndigheten Delegationen mot segregation. Hon har alltid engagerat sig ideellt och professionellt med frågor som rör mänskliga rättigheter och i huvudsak förebyggande mot mäns våld, hedersrelaterat våld, maskulinitetsnormer, ungdomspolitik, för jämställdhet och mot rasism. Karen skriver ofta om böcker i tidningen Feministiskt perspektiv.

Amat Levin.
Foto: Senay Berhe.

MARIAMA JOBE


Mariama Jobe berättar om sitt författarskap och läser ur sin senaste bok "En svart flickas handbok".
Filmat av Tine Alavi på Södra Teatern i Stockholm.

Mariama Jobe är egenutgivare av de tre böckerna "Sannu", "Imane" och "En Svart Flickas Handbok". Hon jobbar även som social entreprenör, projektledare, bibliotekarie på deltid och mentor för unga. Mariamas arbete syftar till att, genom skrift och tal, höja de som befinner sig på botten av samhällets hierarki till toppen.

Mariama Jobe. (Privat foto)
Privat foto.

VERONICA ODETUNDE


Veronica Odetunde läser de dikter hon skrivit i Mariama Jobes bok "En svart flickas handbok".
Filmat av Victor Nino Jara på Lärjeåns Kök & Trädgårdar.

Veronica Odetunde är poet och skriver på teman kopplade till kroppspositivitet, hår, hbtq+communityt, rasism, skönhetsideal, samhällsnormer och mental hälsa. Hon driver också instagramkontot @wordsbyweronica där hon för diskussioner kring dessa ämnen. Hon säljer prints med sina dikter och har blivit publicerad i bland annat "Djungeltrumman" och Mariama Jobes bok "Sannu".