Angereds Teater

På denna scen får du ta del av föreställningar och samtal där teatern och litteraturen möts. Scenen arrangeras i samarbete med Angereds Teater.

BETLEHEM ISAAK


Ett samtal mellan Betlehem Isaak och Ninna Tersman om Betlehems författarskap, uppväxt och hennes bok "Mitt liv utan dig" om hennes pappa – den fängslade journalisten Dawit Isaak.
Samtalet arrangeras i samarbete med Angereds Teater.

Betlehem Isaak är född i Asmara, Eritrea, och uppväxt i Asmara och i Göteborg. Hon är författare och krönikör och debuterade i år som sommarvärd i Sommar i P1. Betlehem bor numera i Malmö och studerar Statsvetenskap vid Lunds Universitet och är mycket engagerad i mänskliga rättigheter med fokus på jämlikhet och rasism.

Debutromanen "Mitt liv utan dig" kom ut i mars i år och är en självbiografisk berättelse om att växa upp utan sin far, Dawit Isaak. Redan som sjuåring ser Betlehem sin far föras bort av säkerhetspoliser och han hålls fortfarande fängslad i Eritrea utan rättegång. "Mitt liv utan dig" är en stark och personlig berättelse om en ung familj som splittras, en historia om vad krig och diktatur kan göra med en framtida generation. Men framför allt är det Betlehems egen historia, återgiven från minnen och upplevelser från hennes uppväxt. En berättelse om rasism, alienation och en allvarlig vuxenvärld sedd genom ett barns ögon.

Självbiografin ligger även till grund för pjäsen "Jag är Betlehem Dawit Isaak" som hade urpremiär tidigare i år på Angereds Teater i Göteborg.

Betlehem Isaak
Betlehem Isaak. Foto: Casia Bromberg.

"VÅRA VIKTIGASTE VUXNA" - PODDSAMTAL


Ett poddsamtal som utgår ifrån antologin "Vi måste börja med barnen". Medverkande: Jamila Hussein, Christer Mattsson och Johanna Larsson. Samtalsledare: Ylva Mårtens.
Samtalet arrangeras i samarbete med Angereds Teater.

Ylva Mårtens är frilansjournalist och författare. Hon arbetade i drygt 40 år på Sveriges Radio. För många lyssnare är hon mest känd för sina reportage i P1-programmet Barnen och som programledare i bokprogrammet Barnens Romanpris. Nu är Ylva aktuell som idégivare till en ny föreställning på Angereds Teater ”Våra viktigaste vuxna” och som redaktör för antologin ”Vi måste börja med barnen” som kom ut i februari i år.

Nu möter vi Ylva som moderator i samtal med två av författarna som medverkar i antologin, Jamila Hussein och Christer Mattsson samt Johanna Larsson, konstnärlig ledare för Angereds Teater. Föreställningen "Våra viktigaste vuxna” bygger på intervjuer med barn om hur vuxna är, vad man ska ha dem till och vad dom egentligen är bra för. Bokens titel ”Vi måste börja med barnen” är en uppmaning till just vuxna att sätta barnen främst. Här finns barns perspektiv som vuxna kan lyssna på och lära sig av för att försöka utröna hur vi ska formulera barnperspektivet och göra tillvaron så bra som möjligt för barn och ungdomar.

BAKOM KULISSERNA - "VÅRA VIKTIGASTE VUXNA"


En film om arbetet med den kommande föreställningen "Våra viktigaste vuxna".

Kika in bakom kulisserna på Angereds Teater! Möt skådespelarna och ta del av repetitioner och förberedelser inför premiären av föreställningen "Våra viktigaste vuxna”. Från 6 år.
Spelas 9 oktober till 4 december 2020 på Angereds Teater.