Fotboll som lokal och global politisk aktör

Lördag 10 maj Kl. 12:00–12:45

ArrangörKulturhuset Blå Stället
KostnadGratis

Plats: Stora salongen.

Vad är det som gör att vi älskar ett visst fotbollslag? Är det stadsdelen vi växte upp i eller någon annan grupptillhörighet? Hur hänger fotbollen ihop med internationella konflikter och varför vill auktoritära stater så gärna anordna herrfotbolls-VM?

I det här samtalet tar vi oss an fotbollen som ett globalt politiskt fenomen med exempel från olika delar av världen analyserar vi hur fotboll och politik hänger samman både historiskt och i nutid.

Medverkande

Ekim Çağlar är frilansskribent, författare och statsvetare. Född och uppvuxen i Roslagen, men har rötterna i Gaziantep, Turkiet. Propagandafotboll kom ut 2017 och Fotboll i krig och fred 2020. Hans böcker handlar om spänningsfältet mellan fotboll och politik. Med historiska och nutida exempel visas hur fotbollen kan vara en samhällskraft, i både positiv och negativ bemärkelse.

Foto: Torsten Sundberg

Anja Karlsson Frank är docent i freds- och utvecklingsforskning på Göteborgs Universitet. I Anjas undervisning har hon, utöver frågor som rör migration och säkerhet, också intresserat sig för fotboll ur ett samhällsvetenskapligt perspektiv. Anja är ansvarig för kursen ”Fotboll och global politik” - vilken tar sig an den globala fotbollens kopplingar till frågor om identitet, kommersialisering och global styrning.

Bengt Frejd är med i Proletären FF styrelse i drygt 50 år och har varit huvudansvarig för boken Proletären FF en del av världen.

Arrangeras i samarbete med Göteborgs Universitet.

Datum

Lördag 10 maj Kl. 12:00–12:45

Plats och kontaktuppgifter

Arrangör
Kulturhuset Blå Stället
Plats
Angereds Torg 13
Kontaktperson
Madde Lundin