Några av de specialinbjudna författarna: Balsam Karam (Foto: Carla Orrego Veliz), Ali Esbati (Foto: Denny Lorentzen), Patrik Lundberg (Foto: Stefan Tell), Martin Mutumba (Foto: Andreas von Gegerfelt), Susanna Alakoski (Foto: Sara Mc Key).

Medverkande

Här presenterar vi de medverkande i Angereds bokmässa 2021. De bestod dels av specialinbjudna författare, dels av författare med Angeredsankytning från det så kallade Författaruppropet som gick ut i maj. Många medverkade live, några i förinspelade samtal och några med bokbord.

Hebert Abimorad (utgår)

Hebert Abimorad

1975 tvingades Abimorad i landsflykt till Sverige på grund av militärdiktaturen i Uruguay (1973–1985) och bor sedan dess i Göteborg. En stad till vilken han dedikerade sin första bok "Göteborg: Kärlek och öde" (1982, tvåspråkig utgåva på spanska och svenska). Han har gett ut mer än tjugo böcker och översatts till andra språk. Han har översatt svensk poesi i sin senaste bok "Un encuentro entre tres poetas suecas, Södergran, Boye, Agnes von Krusenstjerna".

Medverkar lördag 4/9 cirka kl. 14.20. Stora Salongen. 
 

Meira Ahmemulic

Meira Ahmemulic

Konstnär och författare, uppväxt i Gårdsten. Hon är utbildad på konsthögskolan Valand och Kelaniya universitet i Colombo. I sina verk återvänder hon ofta till frågor som svenska språket, samhälle och makt. Hon deltar i den 11:e upplagan av GIBCA. Hennes ljudverk "Till svenska utvandrare" (2021) går att ta del av i Konsthallen Blå Stället och på GIBCA-appen.  

Medverkar lördag 4/9 kl. 13 i ett förinspelat samtal med Jennifer Hayashida.
Plats: Samtalet visas i Studion och på Konsthallen Blå Ställets Facebooksida.    

Susanna Alakoski

Susanna Alakoski. Fotograf: Sara Mc Key.
Fotograf: Sara Mc Key. (Bilden är beskuren.)

Susanna Alakoski är författare, dramatiker och krönikör och har skrivit flera romaner, barnböcker och dagboksessäer. Hon debuterade med boken "Svinalängorna" 2006, som belönades med Augustpriset och blev både film och pjäs. I sina verk skildrar hon kvinnohistoria, social utsatthet och fattigdom men också överlevnad, glädje och kärlek.

2019 utkom "Bomullsängeln", första boken i en kvinnohistorisk romansvit där vi får följa fyra generationer kvinnor – mödrar och döttrar i Finland och Sverige. Andra delen i sviten, "Londonflickan", utkommer i augusti 2021.

Alakoski är utbildad socionom och har innan sin författardebut varit verksam som socialarbetare. Hon har ett starkt engagemang för både samhälleliga och socialpolitiska frågor.  År 2021 utsågs hon, som den första, att inneha professuren i Moa Martinsons namn vid Linköpings Universitet.

Susanna Alakoski medverkar i ett förinspelat samtal med Patrik Lundberg och America Vera-Zavala.
 
Det inspelade samtalet sänds lördag 4/9 kl. 13.45. Stora Scenen och Facebooksändning.

Suad Ali (utgår)

Seluah Alsaati

Seluah Alsaati
Fotograf: Fredrik Skogkvist.  (Bilden är beskuren.)

Seluah Alsaati är folkbildare och organisatör och har skrivit rap, poesi och dramatik. "Inte din baby" skrevs som en monolog för Stadsteatern 2017, men är omskriven till en ny berättelse i bokform. Boken belönades med priset Slangbellan 2020 för årets bästa debut i kategorin barn- och ungdomslitteratur. Seluah är uppvuxen i Akalla och bor i Skärholmen.

"Samira har tre krav på en kille. Han ska kunna bete sig, vara intelligent och kunna tillfredsställa en tjej. Men att hitta en som uppfyller alla kraven verkar svårare än att hålla ett par vita sneakers vita. Men så träffar hon Nabil och allt verkar stämma. Han uppmuntrar henne att skriva raptexter och intresserar sig för hennes fotboll. Lite för intresserad kanske? Snart vill han kontrollera allt hon gör och tillvaron blir hetsig."

Medverkar lördag 4/9 kl. 13.20. Stora Scenen och Facebooksändning. 

Nora Amarin

Nora Amarin

Nora Amarin är tolk och översättare. Hon studerar även kandidatprogrammet i Litterär gestaltning på HDK-Valand. Hon har bland annat översatt för tidskrifterna Glänta, Karavan och Kritiker.

Medverkar lördag 4/9 cirka kl. 12.15. Stora Salongen. 
 

Angereds författarskola 

Angereds författarskola

Kursen ges vid Folkhögskolan i Angered och verkar i samarbete med olika arrangörer och aktörer i Angered. Kursen görs även i samverkan med Akademin Valand vid Göteborgs universitet. Angereds författarskola deltar med läsningar från kursdeltagare.  
Läs mer på angeredfolkhogskola.se

Medverkar lördag 4/9 cirka kl. 13.30. Stora Salongen.  

Ahmad Azzam

Ahmad Azzam
Fotograf: Anders Hansson. (Bilden är beskuren.)

Ahmad Azzam är palestinier från Syrien och fristadsförfattare i Göteborg.
Ahmad har en kandidatexamen i sociologi från Damaskusuniversitet och arbetar inom det skrivande fältet med skönlitteratur, undersökande journalistik, dramabearbetning och filmmanus. I essän ”Biografin som aldrig börjar” skildrar Ahmad Azzam uppväxten i Damaskus, vad det innebär att tillhöra den palestinska diasporan, som har hem i många länder men med kollektivt lagrad känsla av hemlöshet. Han arbetar just nu på sin romandebut.

Samtalar med författaren Khaled Alesmael kl. 12.35. Stora Scenen och Facebooksändning.
Samtalet sker på engelska.

Bröd och Rosor Göteborg

Bröd och Rosor Göteborg

Bröd & Rosor Göteborg är ett litterärt sällskap för kvinnor och transpersoner vars liv och litterära arbete villkoras av migration och rasism. Det är en aktionsgrupp som verkar i en lång tradition av liknande initiativ tagna av icke-vita kvinnor i syfte att skapa solidariska rum bortom den vita blicken. De utkämpar strider, ger ut publikationer, arrangerar tillställningar, ockuperar platser och skriver öppna brev. De är också ett slutet sällskap, en basgrupp, ett textsamtalsgäng, en överlevnadsstrategi, och en nattlig räd som ger varandra cigg och stöd. Bröd & Rosor Göteborg är aktuella med en gemensam dikt i tidskriften Bänken nr 2 med tema Göteborg.

Medverkar lördag 4/9 kl. 12.55. Stora Scenen och Facebooksändning. 

Magnus Carling

Magnus Carling

Magnus Carling, född 1973, är född och uppvuxen i Angered. Idag arbetar han som Informationssäkerhetschef på ett globalt företag. Sedan1995 har han arbetat med IT och sett utvecklingen som både fascinerande och skrämmande. Skrivandet har varit en del av Magnus Carlings liv sedan tonåren. Han har publicerat skräcknoveller i "Frida Story"  och antologin "Schakt". Dessutom har han skrivit seriemanus till "Bamse", "91:an" och "Fantomen" och utöver det ett hundratal artiklar i olika tidningar.
"Svart Kod", utgiven som pappersbok och e-bok av Visto förlag, skrev han efter att ha sett utvecklingen inom konstgjord intelligens accelerera, samtidigt som vårt beroende av digitala tjänster blir allt större och vi bara blir mer sårbara. 
Läs mer på https://www.svartkod.com 

Medverkar lördag 4/9 cirka kl. 13.10. Stora Salongen. Samt med bokbord. 

Ali Derwish

Ali Derwish
Fotograf: Daniel Diaz.

Ali Derwish, född 1983, kommer från Malmö och är nu verksam i Stockholm. Han har tidigare gått på Biskops-Arnös författarskola. ”Saddam Husseins nya roman” är hans debut.

"Saddam Hussein går bredvid mig och berättar om sin nya roman. Han är tacksam för feedback och kritik.”

Den forne irakiske diktatorn är lika mycket en vålnad som en fysisk person i denna bok som blandar lyrik, dokumentärt material och fiktion. En berättelse om hur man kan (eller kanske måste) närma sig det fruktansvärda med poesi och en humor som gränsar till det absurda.

Samtalar med poeten Sara Garib lördag 4/9 kl. 16.25. Stora Scenen och Facebooksändning. 
Samtalet  arrangeras av Göteborgs Litteraturhus. 

Du är här

Du är här

Sånger, texter och berättelser om nordöstra Göteborg ur projektet "Du är här: 400 sånger om 400 platser i Göteborg". I gruppen "Du är här" ingår poeten Lina Ekdahl, skådespelarna Ylva Olaison och Ulf Rönnerstrand och musikerna Isak Eldh och Magnus Haglund.
Läs mer om projektet på www.duarhar.se 

Medverkar onsdag 1/9 kl. 17-18. Hjällbo Torg.

Ali Esbati  

Ali Esbati
Fotograf: Denny Lorentzen.

Den 22 juli 2011 befinner sig Ali Esbati på AUFs sommarläger på Utøya. Stämningen präglas av de ungas engagemang och positiva framtidssyn, viljan att skapa förändring. Så sker det otänkbara. En väl planerad terroristattack påbörjas och under en dryg timme mördas 69 personer på ön. Det ska komma att bli det största terrordådet i Norden i modern tid och en av de dödligaste enskilda skjutningarna i världshistorien.  

Ali Esbati har i sin nya bok "Man kan fly en galning men inte gömma sig för ett samhälle: 10 år efter Utøya" dokumenterat händelseförloppet på ön, de egna upplevelserna, tankarna och känslorna. Före, under och efter.  

Samtalar med America Vera-Zavala lördag 4/9 kl. 15.40. Stora Scenen och Facebooksändning. 

Atoosa Farahmand & Oscar Hagberg

Fråga mig istället

Atoosa Farahmand och Oscar Hagberg deltar med utställningen "Fråga mig istället". En utställning om hur vi ställer frågor till varandra.   

Vilka frågor är du trött på att få höra och vad skulle du vilja bli frågad istället?
Dessa frågor har ställts till 20 både kända och helt okända personer. Soraya Post, Omid Mahmoudi, Vlora Makolli, Alexander Abdallah med flera medverkar i utställningen. Få inblick i 20 personers tankar och känslor kring samtalsklimatet. Utställningen är en fotografi- och intervjuutställning där du kan lyssna på inspelade röster till varje person på antingen svenska eller engelska.    

Det här projektet initierades av IM (Individuell Människohjälp) med deltagarna Hend Eldesouky (text), Regina Mosch (text), Lamia Karic (foto & text) och Faryad Mortazavi (text). Atoosa Farahmand, chefredaktör av boken och Oscar Hagberg, Art Director har sedan augusti 2020 drivit projektet vidare ideellt.   

Vernissage kl. 17-17.30. Hammarkullen Konsthall.
Hammarkullen konsthall hittar du i Hammarkullens underjordiska spårvagnshållplats.

Författare & Poeter för konstnärligt skrivande i Göteborg 

Deltagare:

 • Marie Bergqvist 
  Marie Bergqvist är artist, konstnär och författare.  Gick ut Fri konst på HDK-Valand våren 2021 och har gått två år på Angereds Författarskola. Jobbar inom vården deltid. Det började med Maries sång och genom musiken hittade Marie skrivandet som också blev en nyckelingång till hennes konst. Marie berör sin publik genom flera av konstens olika uttryck. Hennes röst är förtrollande vacker och djup, en finstämd avvägning av melankoli, eufori, som ger en folklore-blues. Marie älskar att repa, hitta en rytm i text, och att arbeta med händerna och vill gärna utmanas att stå på scen även i litterära sammanhang. 

 • Rebecca Brosser 
  Rebecca Brosser, 26 år. Tidigare student på Angereds Författarskola. Skriver prosalyrisk text, raptexter, pjäser, monologer. 

 • Jonny Bjerhem Wiklund 
  Jonny Bjerhem Wiklund studerar skrivarlinjen på Skurups folkhögskola, och har tidigare gått Angereds Författarskola. Hen skriver om blommor, djur och kroppar som gått sönder.  
 • Jessica Lygren 
  Jessica Lygren, romanförfattare. Aktuell med sin kommande debutroman "Enhörningen i hamsterhjulet", som ges ut i vinter på Lava Förlag.  

Deltagarna medverkar lördag 4/9 cirka kl. 12.45. Stora Salongen.  

Sara Garib

Sara Garib

Sara Garib publicerade sin första diktsamling "Bakom Höghus" 2020. Hon hade innan dess vunnit deltävlingen i Ortens bästa Poet 2018 i Göteborg, och kom på tredje plats i riksfinalen i Stockholm. Hon vann också Göteborgspostens skrivartävling 2019.

”Vi lever i ett land där främlingsfientliga vindar blåser, där svensk hip-hop toppar listor, nynazister marscherar gator och poesitävlingar i förorten lockar till sig tusentals besökare. Med en ökad medierapportering om de svenska förorterna, har många berättelser hamnat i eftertexterna. Vad gömmer sig bakom rubriker, fördomar och rädslor? Vem pratar vi om när vi pratar om miljonprogram och "no-go-zones"? Vad döljer sig bakom fasaden?”
[Ur "Bakom höghus".]

Medverkar lördag 4/9. Leder samtal med Ali Derwish om hans bok "Saddam Husseins nya roman" kl. 16.25 och läser kl. 16.50. Stora Scenen och Facebooksändning. 

Lorraine Garnett

Lorraine Garnett

Lorraine Garnett är poet och barnskötare (nanny) och bor i Brooklyn, New York. Hon har tidigare arbetat som förskollärare, fritidsledare och sommarlägerföreståndare. Hennes dikter finns publicerade i "Coronavirus Haiku", "Workers Writers School Anthology" och "Good Cop/Bad Cop" (FlowerSong Press), samt i den kommande "I Can't Breathe: Poetic Anthology of Fresh Air" (Kistrech Poetry). Hon har läst sina verk på bland annat The Workers United Film Festival, Berl's Brooklyn Poetry Shop, PEN World Voices Festival och The Crush Reading Series på Woodbine, N.Y. Hon är född och uppvuxen på Jamaica, Karibien.

Lorraine leder poesiworkshopen tillsammans med Mark Nowak.

Medverkar lördag 4/9 kl. 15-16.30. Stora Salongen.

Zahra Hassan 

Zahra Hassan är författare och har skrivit sex böcker, fem på arabiska och en bok för barn på svenska. Hon skriver också både dikter och noveller varav några översatts till svenska av Anna Jonasson via Författarcentrum. Hennes böcker handlar om kvinnors liv i Mellanöstern och dikterna handlar ofta om kärlek. Skrivandet är en viktigt del av hennes liv, ger henne glädje och möten med andra människor. Zahra arbetar för tillfället på en ny diktsamling. 

Medverkar lördag 4/9 cirka kl. 12.10. Stora Salongen.

Jennifer Hayashida

Jennifer Hayashida

Översättare, poet och konstnär uppvuxen i USA. Hon har en B.A. i American Studies från UC Berkeley och en tvärkonstnärlig M.F.A från Bard College. Parallellt med hennes omfattande praktik som översättare av svensk samtidslyrik har hon undervisat i Asian American Studies och Creative Writing i USA, och är numera doktorand i konstnärlig gestaltning på HDK-Valand, där hon bedriver det konstnärliga forskningsprojektet  "Feeling Translation", med fokus på översättning, rasifiering och föreställningar om nationalstaten.

Medverkar lördag 4/9 kl. 13 i ett förinspelat samtal med Meira Ahmemulic. 
Plats: Samtalet visas i Studion och på Konsthallen Blå Ställets Facebooksida.
   

Mikael Hjertquist 

Jag har alltid haft ett behov att uttrycka mig. Poesin är viktig för mig då jag främst finner ett lugn och en återhämtning där. Med mitt skrivande vill jag rikta fokuset på den utbredda ojämlikhet och den sårbarhet som finns bland oss alla. Poesin är också viktig för att fler ska lyfta blicken och kunna se bakom samhällets sköra fasad. Just för tillfället har jag banat väg för ett nytt bokprojekt, en självbiografi där jag beskriver mitt liv som funktionsvarierad och hur samhället har behandlat mig. Min förhoppning är, som jag alltid har med allt mitt skrivande, att kunna förändra världen till det bättre. 
Läs mer på www.mikaelhjertquist.com 

Medverkar på Spoken word tisdag 31/8 kl. 16-17. Hammarkullen.  
 

Amal Ibrahim

Angereds senaste poesistjärna heter Amal Ibrahim och är 11 år.
Medverkar lördag 4/9 kl. 12.35. Stora Salongen.
Dessutom kl. 15.35. Stora Scenen och Facebooksändning.

Elias Abi Jaber 

Elias är poet och spoken word-artist. Han var finalist i poesitävlingen "Ortens Poet" & "Göteborgs Poetry Slam". Elias har föreläst och undervisat i textförfattning för ungdomar på olika ställen runt om i Göteborgsområdet och har även arbetat som poesilärare på Göteborgs Kulturskola.

Medverkar lördag 4/9 kl. 13.40. Stora Scenen och Facebooksändning.
  

Domino Kai (utgår)

Domino Kai är aktivist och brinner för den romska frågan, men även för nationella minoriteter. Han har arbetat med och kring dessa frågor sedan 1991. Han har skrivit två böcker, ”Miritza och Sebastian”, 2009, samt ”Romska Röster”, 2015. Kai medverkar även i några antologier, senast i ”Finnjävlar”. Han har även en mobil fotoutställning som går runt inom Göteborgs stift som heter "Rom = Människa" och kommer med en e-fotobok om den utbildningen inom en snar framtid. 

Medverkar lördag 4/9 cirka kl. 12.40. Stora Salongen.

Balsam Karam

Balsam Karam. Fotograf Carla Orrego Veliz.
Fotograf: Carla Orrego Veliz.

Balsam Karam, född 1983, är kurd med rötter i Iran och Irak, men bor sedan barnsben i Stockholmsområdet. Hon är författare och bibliotekarie och debuterade 2018 med den kritikerhyllade och mycket uppmärksammade romanen "Händelsehorisonten".  I mars 2021 kom boken "Singulariteten".

"En kvinna letar efter sitt barn. Hon letar längs cornichen där dottern brukade arbeta. Hon letar tills hon är vansinnig, galen av sorg.
Du är på semester, med ett barn som börjat växa i magen, och ser någon falla från cornichen. Senare ska du så länge som möjligt vägra att föda ditt döda barn, så länge barnet finns kvar inuti dig kan det inte helt tas ifrån dig.
Kvinnan som förlorat sitt barn minns sin mors förluster, förlusten av ett språk, ett land, en identitet. Kan man rangordna trauman?
Singulariteten är ett sorgearbete i tre delar."

Medverkar lördag 4/9 kl. 14.30. Stora Scenen och Facebooksändning. 

Mariah Kemler/Mary Blood

Maria Kemler

Mary är en lokalt etablerad Göteborgsmusiker som läst poesi, sjungit text och spelat aktivt på heltid sedan 1999 i Göteborg med omnejd. Mary skriver musikpoesi och framför den med sin gitarr.

Medverkar lördag 4/9 cirka kl. 14.25. Stora Salongen.  

Klubb Fenix 

Klubb Fenix är ett nätverk inom Författarcentrum Väst för författare med annat modersmål än svenska. De utgår från exilförfattarnas särskilda situation och byter erfarenheter, stödjer varandra och startar olika projekt. Därigenom vill de ta aktiv del i Sveriges kulturliv. Med sina olika historiska erfarenheter och kulturtraditioner i bagaget hoppas de kunna visa på hur kulturell mångfald kan berika vårt samhälle.   

Medverkande: 

 • Ivica Celikovic 
  Ivica Celikovic är författare och översättare född i Skopje, Makedonien, 1962 och sedan 1990 bosatt i Göteborg. Han skriver poesi och prosa och är medlem i både Sveriges och Makedoniens författarförbund. Ivica har gett ut 13 egna böcker och har översatt över 40 skönlitterära verk. Han har fått flera litteraturpriser och hans dikter är översatta till flera olika språk.   
 • Sokol Demaku 
  Sokol Demaku är en journalist, poet, prosaist, pedagog, förläggare och redaktör från Kosovo. Han har studerat på pedagogen vid Göteborgs universitet och arbetat som lärare. Han har även arbetat som frilansjournalist i det albanska programmet ”Jehona” i Sveriges Radio. Sedan ungdomen har Sokol skrivit poesi. Idag skriver han både berättelser och dikter för vuxna och barn och översätter svensk litteratur till albanska.

 • Soleyman Ghasemiani 
  Soleyman Ghasemiani är flerspråkig poet och författare från Iran. Han har gett ut 18 diktsamlingar däribland 3 på svenska. Hans novellsamling ”Smärtans gräns” utkom 2018. Soleyman har ytterligare 5 böcker på svenska om olika sociala frågor bland annat om barns och kvinnors rättigheter. Han har också översatt två poeter från persiska och kurdiska till svenska. Den senaste översättningen ”Som om” utkom 2018. Soleyman är redaktör för HANA, kurdisk litterär tidskrift. År 2006 fick han Fadimes Minnesfonds pris för sina insatser mot hedersvåld. 
 • Axîn Welat  
  Axîn Welat är verksam som poet och skriver på kurdiska, arabiska och svenska.  Axîn har gett ut ett flertal diktsamlingar däribland "Helbestina bê ziman" och "En aprikos två körsbär". Den senaste diktsamlingen "Som om" utkom 2018 och är översatt från kurdiska till svenska. Axîn är medlem i Sveriges författarförbund, Författarcentrum i Göteborg, Klubb Fenix och föreningen poesiverken samt Popgrupp.

 • Jana Witthed
  Jana Witthed är författare, journalist och översättare. Hon har gett ut flera diktböcker och en barnbok. Hennes dikter är översatta till engelska, tyska, svenska, norska och persiska. På svenska finns diktsamlingen "Kristallandets skeppsbrutna", barnboken "Sagan om en stjärnas stora äventyr på himmelen och i viken" samt 3 antologier med dikter och prosa. Hon har medverkat i t ex Göteborgs-Posten, Allt om Böcker, Ord & Bild och Horisont. Hon har fått flera utmärkelser och är medlem i PEN, SFF samt dess tjeckiska motsvarighet.  

Deltagarna medverkar lördag 4/9 cirka kl. 13.55. Stora Salongen.
Samt med bokbord. 

Patrik Lundberg

Patric Lundberg. Fotograf Stefan Tell.
Fotograf: Stefan Tell. (Bilden är beskuren.)

Patrik Lundberg, född 1983, är författare och journalist. Han är 2020 års mottagare av Publicistklubbens pris Guldpennan och skriver bland annat reportage och krönikor för Dagens Nyheter. Patrik har skrivit flera böcker, bland annat den uppmärksammade ungdomsromanen "Gul utanpå". "Fjärilsvägen"  är hans första roman för vuxna och är en berättelse om det svenska klassamhället. 

”När Birgitta Lundberg föddes fanns det hopp, även om hennes liv. I rekordårens och folkhemmets Sverige kunde en arbetarflicka på landsbygden gå åtta år i skolan, ett år i husmoderskola och få ett kontorsjobb måndagen efter examen. Hon kunde spara till körkort och bil, åka på dans och hitta kärleken.
Snart levde Birgitta Lundberg den svenska drömmen: Make, två barn. Volvo och villa. En välfärd som fanns där när hon behövde den. Sedan kom 1990-talets finanskris. Skilsmässan och stressen. Fattigdomen. Barnens liv till varje pris.
Patrik Lundberg växte upp på Fjärilsvägen i Sölvesborg. Nu är "Fjärilsvägen" en kärleksförklaring till hans mor och en berättelse om det svenska klassamhället.”

Patrik Lundberg medverkar i ett förinspelat samtal med Susanna Alakoski och America Vera-Zavala.
 
Samtalet sänds lördag 4/9 kl. 13.45. Stora Scenen och Facebooksändning.    

Ghaleb Muhssen

Ghaleb Musshen

År 2009 besökte Ghaleb sitt hemland Irak, 30 år efter att han lämnade landet. Resultatet blev hans första bok ”Meditationer om ett Emigrerat Land”, (publicerades 2013). Boken skildrar hans tankar och reflektioner i en rad artiklar och korta berättelser. 2014 kom hans andra bok ”Globetrotter” vilken skildrar en manssång som vandrat över många destinationer, en resa som gjordes för mer än tjugo år sedan. Hans tredje bok ” En Myt i Exil ” publicerades 2020 och är en reflektion kring svåra ämnen som bygger på hans egna erfarenheter och som uppmanar till eftertanke hos läsaren. Berättelsen handlar om tvivel och ångest, hopp och tro. Med en mening handlar berättelsen om den omöjliga kärleken täckt av mytologisk mantel.  
För mer information och kontakt med författaren eller om du vill köpa en bok mejla: ghaleb.muhssen@lundby.goteborg.se  

Medverkar lördag 4/9 cirka kl. 12.20. Stora Salongen.

Martin Mutumba

Martin Mutumba. Fotograf Andreas von Gegerfelt.
Fotograf: Andreas von Gegerfelt. (Bilden är beskuren.)

Martin Mutumba är född och uppvuxen i Rinkeby. Martin Mutumba har spelat fotboll i allsvenskan med AIK (SM-guld 2009), ute i Europa och för Ugandas landslag. Idag arbetar han som lärare och artist. Martin var också en av programledarna under årets Järvavecka. Tillsammans med journalisten Erik Niva har han skrivit boken "Äkta hela vägen", om sin uppväxt i Rinkeby och fotbollskarriären. Han driver även en podd med samma namn.

"Martin Mutumba är den guldglimrande framgången och den djupa misären.
Han lyckades mot alla odds och kastade ändå bort sin talang.
Han är den skimrande förebilden och det avskräckande exemplet.
Han är fotbollen, han är gatan, han är musiken.
Han är Rinkeby, han är Sverige, han är hela världen."

Medverkar lördag 4/9 kl. 15. Stora Scenen och Facebooksändning.

Mark Nowak

Mark Nowak

Mark Nowak, USA. Poet, dramatiker, essäist och kulturkritiker, arbetar både litterärt, aktivistiskt och pedagogiskt för och med arbetare, för att ge deras röst och deras villkor betydelse. Mark Nowaks bokutgivning rymmer "Shut Up Shut Down" (utvald till "Kritikerns val" i New York Times), "Coal Mountain Elementary" (som Howard Zinn kallade "häpnadsväckande kunskapsförmedling") och "Social Poetics", alla utgivna på Coffee House Press.

Mark Nowak var nyligen redaktör för "Coronavirus Haiku", en antologi med haikudikter, skrivna i hans workshops, av "arbetare vid fronten" under Covid 19-pandemin. Nowak är en Guggenheim-, Lannan- och Creative Capital-stipendiat. Uppvuxen i Buffalo, Minnesota, där han 2006 påbörjade sina skrivworkshops för arbetare på en Fordfabrik, är han nu också grundare och föreståndare för Worker Writers School, som sedan 10 år ligger i New York
Läs mer på @workerswriterschool

Mark leder poesiworkshopen tillsammans med Lorraine Garnett.

Medverkar lördag 4/9 kl. 15-16.30. Stora Salongen.

Lars Raattamaa

Lars Raattamaa

Lars Raattamaa, arkitekt och författare. På många sätt, även i romanen "Dö andras död" har han skrivit för, om och ifrån förorten. Inte minst ur ett arkitektoniskt, maktkritiskt och utopiskt perspektiv - där husen själva tänker och samtidigt är konkretion. Där själva begreppen centrum och periferi blir undergrävda.
Under 2019 var han residenskonstnär i Angered, och under det året vandrade han mycket och skrev "Den fjärde urbana revolutionen. En essä i Gårdsten, Hjällbo, Rannebergen & Hammarkullen. Om Angereds plats." I år kom romanen "Som människor".

Medverkar fredag 3 september kl. 13-15 där han guidar dig på en historisk stadsvandring Hjällbo-Hammarkullen-Rannebergen.

José H. Romero

José Romero

José H. Romero, ursprungligen från Bolivia och sedan många år tillbaka Hammarkullebo. Han är tandtekniker, kulturarbetare, journalist, radiopratare och poet. Han har gett ut ett flertal böcker, däribland "Pensamientos" (2010), ”Alborada” (2018) på spanska, och "30 år och lite till…" (2012) på svenska. Hans senaste utgivning är "Relocaliza2" (2019). Han mottog Angereds kulturpris 2011. Tillsammans med Yarko Rhea Salazar är José Romero initiativtagare till Angereds bokmässa.

Medverkar tisdag 31/8 kl. 17.30-18.30 på Konst- och litteraturvandring i Hammarkullen.
Lördag 4/9 kl. 12.20–12.30 i ett samtal med Yarko Rhea Salazar. Stora Scenen. 

Donia Saleh

Donia Saleh
Fotograf: Märta Thisner.

Donia Saleh, född 1996 i Uppsala och bosatt i Göteborg, har gått masterprogrammet i Litterär gestaltning vid Akademin Valand. Hon debuterade 2020 med romanen "Ya Leila" och nominerades i år till Katapultpriset, ett pris för årets bästa skönlitterära debut.

""Ya Leila" handlar om hur kamper verkar som varor i en kapitalistisk tid, om kärleken mellan två vänner och om ofrivilligt rätade ryggrader till följd arv, till följd av vår samtid. Leila och Amila är som ett huvud med två kroppar, de är i den djupaste symbiosen och samtidigt i den mest klaustrofobiska evigheten. De försöker vara odödliga och stänga ute parasiterna. Men hur skakas symbiosen när Leila faller för Glitterfittornas symbolpolitiska frestelser och drömmarna om vita väggar och tunna gardiner som fläktar. Hur hanterar man begäret att bli skrubbad bort från sig själv?"

Medverkar lördag 4/9 kl. 14.30. Stora Scenen och Facebooksändning.

Rizah Sheqiri 

Rizah Sheqiri är en svensk-albansk författare, född 1961 i Kosovo, som flydde till Sverige 1991. Han skriver noveller och lyrik både för barn och vuxna. Hittills har han gett ut ett femtital böcker på sitt modersmål och även ett tiotal på svenska. Hans dikter behandlar flykt, migration och hemlängtan. 

Medverkar lördag 4/9 cirka kl. 13.20. Stora Salongen. Samt med bokbord. 

Hugo de Souza

Hugo de Souza

Hugo de Souza är uppväxt i en liten stad i Uruguay och är nu bosatt i Göteborg. Han är en författare som skriver både på spanska och svenska och skiftar mellan att skriva noveller, dikter och barnsagor. Hugo är aktuell med sin debut i Spanien, boken "Relatos en el camino de mi vida".  

Medverkar lördag 4/9 cirka kl. 13.25. Stora Salongen. Samt med bokbord.

Emma Travljaning 

Emma deltog i Angeredsgymnasiet poesitävling och framför här bidraget som tog henne hela vägen till en andraplats i tävlingen.     

Medverkar lördag 4/9 cirka kl. 13.15. Stora Salongen. 

V-Akka  

V-Akka är en sverigefinsk tankesmedja i Göteborg som har skrivit boken "Kielimuurin varjosta - Ruotsinsuomalaisuudesta ja vähemmistötietoudesta" (Ur språkmurens skugga - Om sverigefinskhet och minoritetskunskap), Recito förlag 2020. Boken finns på finska och svenska.
Göteborg anslöt sig till förvaltningsområdet för det finska språket 2011. V-Akka började följa implementeringen av kommunens arbete med den nationella minoriteten. Ur detta har boken vuxit fram. 

"Vårt teoretiska ramverk är minoritetsperspektiv och minoritetskunskap. Det är vårt fundament och vår programförklaring!"
Läs mer på www.vakkablog.wordpress.com 

Medverkar lördag 4/9 cirka kl. 14.10. Stora Salongen. Samt med bokbord.  

America Vera-Zavala

America Vera-Zavala
Fotograf: Elisabeth Ohlson.

America Vera-Zavala är dramatiker, regissör, aktivist, kulturskribent, debattör och författare. Hon blev tidigt känd som politisk aktivist inom rörelsen för global rättvisa och har skrivit flera böcker om demokrati och globalisering. Förra året utkom America med den självbiografiska boken "Svartskalle – en svensk historia".

I "Svartskalle – en svensk historia" beskriver America Vera-Zavala sitt liv i Sverige. Här finns mamma, pappa, hur hon kom till världen, läraren, kompisarna, livets första kyssar, det längre förhållandet, de egna barnen och åldrandet. Men det är något som genomsyrar, som stör, som gör sig påmint genom hela denna berättelse. Något som ska förfölja henne hela livet. Ibland som något som hon knappt tänker på, men så bränner det till, blir tydligt. Tyvärr oftare och oftare.
Sverige - Americas Sverige - blir alltmer rasistiskt och det är den historien som Vera-Zavala med utgångspunkt i sitt eget liv kartlägger, undersöker och försöker förstå.

America Vera-Zavala modererar det förinspelade samtalet med Patrik Lundberg och Susanna Alakoski lördag 4/9 kl. 13.40 och samtalet med Ali Esbati lördag 4/9 kl. 15.40.
Stora Scenen och Facebooksändning. 


Bokbord:

Bokborden hittar du i Blå Gången på Blå Stället där inget annat anges.
OBS! Även flera bland de medverkande i listan ovan har bokbord. 


Andishe' Kulturförening 

Andishe' Kulturförening är en interkulturell förening med säte i Göteborg som verkar för att sprida litteratur på farsi och som driver norra Europas största persiskspråkiga bibliotek. 
Läs mer på Andishe' Kulturförening 

Angereds Närsjukhus

Angereds sjukhus

OBS! Angereds Närsjukhus bokbord hittar du i Angereds Stadspark.
Att läsa och skriva kan vara ett sätt att drömma om hur fantastiska saker skall kunna bli verklighet. Du får kunskap som ger hopp, och inspiration till att förändra på riktigt. Du kan också läsa för att det är väldigt kul eller spännande. Och i Nordost finns det många som skriver och läser och kan berätta intressant och spännande om sina tankar! Det är klart att allt detta är bra för hälsan och lika självklart att Angereds Närsjukhus Folkhälsoenhet och Levnadsvanemottagning är med här.
Du kan besöka dem vid bokbordet i Angereds Stadspark och prata om dagens tema ”Vad får dig att må bra”. Här kan du rita, skriva och måla dina tankar i din egen dagbok. Har du sociala medier får du gärna ta en bild och tagga ditt inlägg med #levadagbok2021. Bilderna delas på Angereds Närsjukhus Instagram: @angered.narsjukhus

Angereds Närsjukhus ger stöd till Angereds bokmässa 2021.
Läs mer på www.angeredsnarsjukhus.se
Läs mer om Angereds sjukhus folkhälsoarbete. 

Bosnien-Hercegovinska sällskapet för författare, översättare och bibliotekarier i Sverige  

Vi är en frivillig, demokratisk, icke-politisk och ideell organisation bestående av författare, översättare och bibliotekarier verksamma i Skandinavien. 
Läs mer på https://bosniskaforfattare.se

Föreningen Hoppet   

Hoppet är en organisation som startades av Hajar Alsaidan när hon var 13 år gammal och som syftar till att stärka isolerade och utsatta kvinnor i förorten Angered. Organisationen drivs av de nio systrarna Alsaidan och har varit verksam i elva år. Organisationen sysselsätter kvinnor med att laga och sälja sin mat och är en rörelse som med systerskap uppmuntrar till självständighet, subjektivitet och frigörelse.
2019 släppte de boken "Hoppet : kvinnorna, kryddorna, kampen" som är en bok som rymmer djupintervjuer med alla kvinnor i Hoppet samt deras bästa recept. Boken är den första av sitt slag på den svenska marknaden! En bok där du kan läsa om förtryck, medberoende, våld, flykt men också om hopp, subjektivitet frigörelse och MAT! 
Läs mer på www.hoppet.org

Författarcentrum Väst 

forfattarcentrum Väst

Författarcentrum Väst är en ideell förening för yrkesverksamma författare med syfte att skapa möten mellan författare och läsare. Bland deras viktigaste uppgifter ingår att slå vakt om yttrandefriheten, skapa vidgade kontakter mellan författare och allmänhet samt att föra ut litteraturen i samhället. De förmedlar författarbesök avgiftsfritt via Författarförmedlingen. Dessutom anordnar de litterära evenemang och driver olika projekt med fokus på bland annat läslust, integration och ungdomar. Sedan 2015 administrera vi Västra Götalandsregionens översättarstöd. 
Läs mer på www.forfattarcentrum.se/vast  

Klubb Fenix

Klubb Fenix är ett nätverk inom Författarcentrum Väst för författare med annat modersmål än svenska. De utgår från exilförfattarnas särskilda situation och byter erfarenheter, stödjer varandra och startar olika projekt. Därigenom vill de ta aktiv del i Sveriges kulturliv. Med sina olika historiska erfarenheter och kulturtraditioner i bagaget hoppas de kunna visa på hur kulturell mångfald kan berika vårt samhälle.
Läs mer på https://forfattarcentrum.se/klubb-fenix-exilforfattares-natverk 

Leopard förlag

Leopard förlag ger ut böcker med inriktning på reportage, debatt, historia och populärvetenskap, samt skönlitteratur, företrädesvis från Afrika och Asien. Vi tror att böcker är ett oöverträffat sätt att förstå andra människor och vi vill att vår utgivning ska spegla samhällsutvecklingen i Sverige och i världen.
Läs mer på www.leopardforlag.se 

Nätverkstan Kulturtidskrifter 

Nätverkstan Kulturtidskrifter vill vara en plattform som länkar samman kulturtidskrifter med läsare. I ett allt snabbare nyhetsflöde är den reflekterande tidskriften viktigare än någonsin. De vill göra det möjligt för fler obundna röster att komma till tals i det offentliga rummet. De hjälper kulturtidskrifterna med administrativa tjänster, distribution och arbetar för ökad synlighet.
Läs mer på www.natverkstan.net 

Lisbeth Pipping 

Lisbeth Pipping, författare, beteendevetare, teckenspråkslärare, debattör, krönikör och ofta anlitad föreläsare, är mån om att öka kunskapen om föräldraskap och utvecklingsstörning samt att synliggöra barnen. Hon är flerfaldigt prisbelönt för sitt engagemang för utsatta barn. Hon är bosatt i Göteborg.  
Läs mer på www.pipping.se

Semafor Förlag  

Semafor Förlag ger ut mindre (print on-demand) eller större upplagor av skrifter, böcker och e-publikationer, med inriktning på mångkulturella och flerspråkiga produktioner främst för barn- och ungdom. Exempelvis ungdomsböcker med parallelltext på arabiska och persiska.
Bistår även med marknadsföring, grafisk formgivning, logotyper, projektidéer och produktion av hemsidor.
Läs mer på www.semaforforlag.se  

Shabeelle Bookshop 

Shabeelle Bookshop är en bokhandel i Gårdsten som säljer böcker från olika länder på framförallt somaliska språk som tigrinja och arabiska. Det finns också böcker på svenska för de som läser svenska som andraspråk.
Läs mer på www.shabeellebookshop.com 

Rizah Sheqiri

Rizah Sheqiri är en svensk-albansk författare, född 1961 i Kosovo, som flydde till Sverige 1991. Han skriver noveller och lyrik både för barn och vuxna. Hittills har han gett ut ett femtital böcker på sitt modersmål och även ett tiotal på svenska. Hans dikter behandlar flykt, migration och hemlängtan.

Tidskriften Meänmaa

Tidskriften "Meänmaa" arbetar för meänkieli och dess kultur och behandlar språkets gränser och gränslöshet. Tidskriften startades av Bengt Pohjanen 2009. Sedan 2018 består tidskriftens redaktion av Erik Kuoksu, Johan Sammelin, Ralf Rotmalm och Meri Alarcón, samtliga med rötter i Tornedalen och med en vilja att lyfta det litterära och kulturella i Tornedalen. Redaktionen håller till i Göteborg och Karlstad. Tidskriften utkommer i 4 volymer per år och innehåller bland annat essäer, dikter, recensioner och prosa från och om Tornedalen.

”Ko kuolee kieli — kuolee kansa”
“När ett språk dör, dör ett folk”

Läs mer på www.facebook.com/tidskriftenmeanmaa

Tranan 

Bokförlaget Tranans första bok gavs ut 1992, och sedan dess har de ägnat sig åt att försöka bredda den svenska bokutgivningen med översatt kvalitetslitteratur från hela världen. Hittills har de publicerat mer än 300 böcker med texter av fler än 750 författare från lite drygt 75 länder. De har arbetat med cirka 230 översättare som översatt böcker från nästan 40 olika språk. Något de är oerhört stolta över!
Läs mer på www.tranan.nu 

V-Akka

V-Akka är en sverigefinsk tankesmedja i Göteborg som har skrivit boken "Kielimuurin varjosta Ruotsinuomalaisuudesta ja vähemmistötietoudesta" ("Ur språkmurens skugga - Om sverigefinskhet och minoritetskunskap"). Boken finns på finska och svenska.
Läs mer på www.vakkablog.wordpress.com

VGR:s översättarstöd och provöversättningsstöd 

Stödet är till för svensk översättning av litterära verk skrivna på annat modersmål än svenska. Stödet söks av förlag och författare tillsammans. Det ska ge ökade möjligheter till synlighet för författare med invandrarbakgrund, samt öka förlagens ekonomiska möjligheter att satsa på författare som skriver på annat språk än svenska. 
Läs mer på www.oversattarstod.se

Vuxna i lärande (ViL)   

Vuxna i lärande

Vuxna i Lärande (ViL) är ett samarbete mellan Arbetsmarknad-och vuxenutbildningen och folkbiblioteken i Göteborg. På folkbiblioteken kan du som vuxenstuderande få läxhjälp, tillgång till datorer eller besöka något av våra språkcaféer. ViL erbjuder också biblioteksvisningar, bokprat och lektioner i källkritik med mera för grupper inom vuxenutbildningen. Under corona-pandemin är de flesta av ViL:s aktiviteter på biblioteken inställda, men du kan följa ViL på FacebookInstagram och YouTube. Här hittar du allt från bok- och studietips till digitala språkcaféer.


Medarrangörer och samarbetspartners:


ABF Göteborg 

ABF Göteborg

Arbetarnas Bildningsförbund (ABF) är Sveriges ledande studieförbund. De erbjuder studiecirklar, kurser, föreläsningar samt kulturarrangemang i alla landets kommuner. ABF Göteborg stöttar Angereds bokmässa ekonomiskt.  
Läs mer på ABF Göteborg

Angered Folkhögskola 

Angereds folkhögskola

De vill verka för en engagerande, solidarisk folkbildning och vara en motkraft till ojämlikhet, kommersialism och passivitet. De arbetar därför med kurser och försöker driva opinion och samverka med föreningar i Angered i nordöstra Göteborg. Angereds Folkhögskola arrangerar stadsvandringen med Lars Raattamaa och poesiworkshopen med Mark Nowak och Lorraine Garnett. 
Läs mer på www.angeredfolkhogskola.se  

Angereds författarskola 

Kursen ges vid Folkhögskolan i Angered och verkar i samarbete med olika arrangörer och aktörer i Angered. Kursen görs även i samverkan med Akademin Valand vid Göteborgs universitet. 
Angereds författarskola deltar med läsningar från kursdeltagare samt arrangerar stadsvandringen med Lars Raattamaa och poesiworkshopen med Mark Nowak och Lorraine Garnett.  
Läs mer på https://angeredfolkhogskola.se/kurser/angeredförfattarskola

Angereds Närsjukhus 


Angereds Närsjukhus är ett toppmodernt sjukhus som erbjuder specialistvård och är beläget mitt i Angered, nära till de boende i Nordost. Angereds Närsjukhus är en del av Sjukhusen i väster (Alingsås lasarett, Angereds Närsjukhus, Frölunda Specialistsjukhus, Kungälvs sjukhus). 
Angereds Närsjukhus stöttar Angereds bokmässa ekonomiskt.
Läs mer på www.angeredsnarsjukhus.se  

Angereds Teater 


Angereds Teater grundades 1978 och var fram till 1996 en del av Göteborgs Stadsteater. Idag finansieras Angereds Teater av Göteborgs kommun och spelar nyskriven dramatik för barn, ungdomar och vuxnaEn röd tråd i den konstnärliga inriktningen är att producera högkvalitativ samtida scenkonst med internationell och lokal prägel. Teaterns konstnärliga utforskande rör sig både i den närmaste omgivningen och utanför den och de strävar efter att ständigt överraska och utmana sin publik och varandra.
Angereds Teater samarrangerar punkten "Du är här".  
Läs mer på www.angeredsteater.se 

Biblioteken i Angered  

Biblioteken i Angered består av Angered, Hammarkullen och Hjällbo bibliotek. De är samarbetspartner och medarrangör till Angereds bokmässa. De arrangerar stora delar av lördagens utomhusprogram för barn, ungdomar och familjer.

Blå Ställets Vänner

Blå Stället är i ständig dialog. Med föreningar och med engagerade människor i nordost. Nätverket Blå Ställets Vänner uppstod just ur dialogen. Ett sätt att få in nya friska krafter i huset och låta de som huset är till för vara med och påverka Blå Ställets inriktning.
Nätverket består av cirka 50 personer som kontinuerligt bjuds in till möten under trivsamma former. Vännerna är ett viktigt bollplank, som ger råd och stöd i Blå Ställets verksamhet: allt från programförslag, genomförande av program till marknadsföring.
Samarbetet bygger på engagemang från vännerna och en vilja från Blå Stället att förnya sig och låta sig påverkas.
Representanter från Blå Ställets Vänner ingår i mässans arbetsgrupp och bidrar med volontärer.

Folkets Hus Hammarkullen 


Folkets Hus Hammarkullen är en ideell förening som bildades 1976, när Hammarkulleborna såg att det behövdes lokaler för gemenskap, möten, studier och aktiviteter. Föreningen fick sitt hus 1986 och har sedan dess varit ett nav i Hammarkullen. 

Här tränar dansgrupperna, här har föreningarna möten och studiecirklar, här hålls fester, bröllop och minnesstunder. Folkets Hus Hammarkullen har även egna arrangemang, exempelvis utställningar och föreläsningar. De vill dessutom gärna visa upp sitt hus och sin stadsdel för fler och nya människor.
Folkets Hus Hammarkullen stöttar Angereds bokmässa ekonomiskt samt arrangerar programpunkter i Hammarkullen.
Läs mer på www.folketshushammarkullen.se  

Globala Torget 

Globala Torget (tidigare Internationella Torget) har funnits i 20 år på Bokmässan i Göteborg och är en myllrande mötesplats för demokrati, mänskliga rättigheter och en rättvis och hållbar global utveckling. Här möts civilsamhällets organisationer, författare, konstnärer, myndigheter och många andra som arbetar för en bättre värld. Globala Torget samordnas och projektleds av Olof Palmes Internationella Center och genomförs med ekonomiskt stöd från Sida. Globala Torget stöttar Angereds bokmässa ekonomiskt.  
Läs mer på www.globalatorget.se  

Göteborgs Litteraturhus    


Göteborgs Litteraturhus är en ideell förening och en plats där litteraturen – i all sin mångsidighet – står i centrum. Föreningens syfte är att ta tillvara på allmänhetens och medlemmarnas litterära engagemang. Verksamheten präglas av ett öppet och nyfiket förhållningssätt till de sätt litteraturen tar plats i världen.
Göteborgs Litteraturhus arrangerar författarsamtal med Ali Derwish och Sara Garib.
Läs mer på www.goteborgslitteraturhus.se 

Kulturskolan Angered

Kulturskolan i Angered

I kulturskolan kan du få uttrycka, uppleva och upptäcka kultur i många olika former. Du som är mellan 6 och 19 år och vill göra något roligt och kreativt på din fritid kan komma till dem och måla, arbeta med keramik, filma, dansa, spela teater, sjunga, spela ett instrument och mycket mer. Kulturskolan har undervisning efter skoltid, måndag till fredag. Undervisningen sker enskilt eller i grupp i skolor i Bergum, Hammarkullen och Lövgärdet samt i deras egna lokaler i Angered centrum och Hjällbo.   

Stadsbiblioteket i Göteborg   

Stadsbibliotek i Goteborg

Stadsbiblioteket på Götaplatsen är Göteborgs största bibliotek och stadens mest välbesökta kulturinstitution med ca 1,2 miljoner besök varje år. Hit är människor i alla åldrar välkomna för att låna böcker, fika, läsa tidningar och delta i arrangemang. Stadsbiblioteket arrangerar i samarbete med Angereds bokmässa ett samtal med America Vera- Zavala, Patrik Lundberg och Susanna Alakoski.