Om Angereds bokmässa

Här kan du läsa om 2020 års mässa och dessutom om bakgrunden och syftet med Angereds bokmässa.

Angereds bokmässa 2020 - vi gjorde det digitalt

På grund av Covid-19 genomfördes Angereds bokmässa 2020 digitalt genom en livesändning på Facebook den 19 september. I två och en halvtimme (inklusive tre klädbyten!) ledde poeten Yolanda Ramirez Bohm oss genom en dag i litteraturens och poesins tecken. I sändningen fick vi höra samtal och läsningar med bland andra Amat Levin, Betlehem Isaak, Mariama Jobe och Faiaz Dowlatzai.
Under veckan som följde presenterades andra författare och filmer på Facebooksidan.

Vi tipsar om att du håller koll även på våra andra kanaler. Angereds bokmässa lever året runt!


Arrangemanget är politiskt obundet och alla som står för alla människors lika värde är välkomna att medverka. Angereds bokmässa 2020 genomförs av Kulturhuset Blå Stället i samarbete med Blå Ställets Vänner och Biblioteken i Angered med stöd av Kulturrådet, Angereds Närsjukhus, ABF Göteborg och Kulturutveckling VGR.

Om premiären 2018

2018 var det premiär för Angereds bokmässa - en ny arena för skrivande personer både i Angered och andra förorter. Syftet var att skapa en ny litteraturscen belägen utanför stadskärnan och framför allt att lyfta litteraturen och poesin i förortsområden.

Angereds bokmässa på Kulturhuset Blå Stället, har varit en succé ur alla aspekter. Över 3000 besökare per mässa, en blandning av vana och nya mässbesökare från Angered och övriga Göteborg. Relevanta och högaktuella teman på seminarierna, spännande författarläsningar där publiken fått möta både kända och okända författare med fantastiska berättelser. Dessutom fanns förlag och organisationer på plats, workshops, sju olika scener och nära 70 bokbord. Här har också funnits publika dragplåster som premiärårets Alexandra Pascalidou eller 2019 års Jila Mossaed och Athena Farrokhzad.

Det allmänna omdömet – både från besökare, medverkande och press - är att Angereds bokmässa har stått för något helt nytt och annorlunda: en mötesplats som breddar litteraturscenen till fler delar av Göteborg; en arena där fokus verkligen ligger på litteraturen och poesin; en plats där publiken ges chansen att komma nära sina favoritförfattare – och upptäcka nya - i en vänlig, lugn, varm, myllrande och syrerik litteraturatmosfär. Angereds bokmässa har på bästa sätt visat upp kraften, generositeten, organisationsförmågan och de dolda litteraturskatterna som glimrar i förorten!

Bakgrund och syfte

Initiativet till Angereds bokmässa kom från de lokala författarna José Romero och Yarko Rhea Salazar. De såg att det fanns ett behov av en litterär arena utanför stadskärnan med fokus på författare från förorten och från minoriteter, inhemska såväl som invandrade. Idén uppstod helt enkelt för att inspirera skrivande personer i förorten och för att ge författare och litteraturaktörer möjlighet att mötas och att nå en ny publik.

Angereds bokmässa vill spegla samhällets och litteraturens mångfald och rikta ljuset mot hur representationen ser ut i litteratur-Sverige idag. Vi hoppas kunna vara en plattform där nya kontakter knyts och där många samtal förs, om hur vi tillsammans kan arbeta för en mer inkluderande och jämlik framtid inom den svenska litteraturbranschen.