Medverkande

Warsan Shire, Nicolas Lunabba, Nora Khalil, Athena Farrokhzad och Ardalan Shekarabi är några av de medverkande på Angereds bokmässa 2023.

Foto: Leyla Jeyte

Warsan Shire

Har du lyssnat på Beyoncés Lemonade? Då har du också hört Warsan Shires ord, hon ligger nämligen bakom poesin som Queen Bey läser på det visuella konceptalbumet från 2016.

Men redan innan samarbetet med Beyoncé hade Shire gjort sig ett namn på egen hand. Hon gav ut sin första poesisamling Lära min mor att föda 2011, blev viral med dikten Hem under flyktingkrisen 2015, har belönats med flera priser och översatts till en rad olika språk. 2022 kom boken Välsigna dottern med samlade dikter från de senaste tio åren.

Warsan Shire är född i Kenya av somaliska föräldrar, uppväxt i London, och har satt ord på upplevelser av invandring, flykt och mellanförskap – men inte enbart. Hennes poesi berör även teman som moderskap, skönhet, abort, sex och otrohet och hon har en stor läsarskara över hela världen.

Samtalsscenen, 6 maj kl 16.35–17.20

Foto: Jesper Klemedsson Sotomayor

Nicolas Lunabba

Medan många skriker sig hesa om strängare straff i debatten om gängvåldet, sätter Nicolas Lunabba istället fokus på samhällets ansvar. Han gjorde ett hyllat sommarprat i P1 2021 och kämpar för barn och unga i utsatta områden genom organisationen Helamalmö.

Förra året släppte Lunabba den självbiografiska debutromanen Blir du ledsen om jag dör? som blev en av årets mest omtalade böcker. Där lyfter han teman som social orättvisa, fattigdom och rasism, men berättar också personligt om utanförskap och om vikten av att bli sedd.

Nicolas Lunabba hade en tuff uppväxt i ett miljonprogramsområde i Lund och blev hemlös vid 19 års ålder när hans mamma dog. Han pekar ut basketen som en viktig stöttepelare i livet, och det var ett socialt basketprojekt som väckte hans engagemang för de ungdomar som samhället inte lyckas fånga upp.

Samtalsscenen, 6 maj kl 13.30–14.00

Foto: Daniela Spiroska

Nora Khalil

I debutromanen Yani (2022) låter Nora Khalil orten, närmare bestämt Alby, ta plats i Litteratursverige. Vi får följa de tre vännerna Rayan, Caspian och Amir i en högstadievardag där humor och värme blandas med djupt allvar.

Nora Khalil är född och uppvuxen i Alby och förutom att skriva jobbar hon som lärare. Hon har varit finalist i Ortens bästa poet, tilldelats Tensta konsthalls textpris och debutromanen Yani nominerades till Augustpriset för Årets barn- och ungdomsbok. I maj 2023 kommer uppföljaren Abow.

Här hittar du en intervju vi gjorde med Nora Khalil i februari 2023.

Samtalsscenen, 6 maj kl 14.05–14.35

Foto: Märta Thisner

Athena Farrokzhad

Vi är lite extra glada att välkomna Athena Farrokhzad till årets bokmässa – hon var nämligen med på den allra första mässan i september 2018.

Farrokhzad debuterade 2013 med den hyllade diktsamlingen Vitsvit, som följdes av Trado (2016) och I rörelse (2019). Nu är hon aktuell med sin fjärde bok Åsnans år (2022) där teman som sorg, moderskap och klasskamp står i centrum. På årets bokmässa möter hon poeterna Burcu Sahin och Judith Kiros i ett samtal om poesi som motstånd.

Athena Farrokhzad är, förutom poet, även etablerad litteraturkritiker, översättare och dramatiker, och hon har hjälpt många att hitta sin egen röst på Biskops-Arnös författarskola. Sedan 2022 är hon kurator för litteraturscenen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Samtalsscenen, 6 maj kl 15.50–16.30

Foto: Johanna Hanno

Ardalan Shekarabi

Namnet Ardalan Shekarabi har du säkert hört förut? Han blev riksdagsledamot för Socialdemokraterna 2013, har varit civilminister och socialförsäkringsminister, och uttalar sig ofta i tv, radio och tidningar.

2022 debuterade Shekarabi som författare med Korsvägar som är skriven i samarbete med Jesper Bengtsson. I boken finns politiken med, men det är också en personlig berättelse om Shekarabis väg från Iran till livet i Sverige. Här ryms allt från barndomens vardag i den iranska diktaturen och familjens flykt, till tiden som gömd och sökandet efter en egen identitet.

Shekarabi har även blivit flugans ansikte utåt, och det har faktiskt inte bara med mode att göra. Till Elle säger han: “Jag ser mode som ett sätt att ta ställning för värderingar. Att jag bär fluga exempelvis, tror jag har med det att göra. När en fundamentalist – som än idag har makten i Iran – ska uttrycka sig nedsättande om liberaler och människor med moderna värderingar använder de sig av begreppet ‘fokkoli’ vilket i princip innebär ‘en man som bär fluga’.”

Samtalsscenen, 6 maj kl 15.15–15.45

Här hittar du hela programmet för Angereds bokmässa 2023