Skolmat, matsedel

I skolan serverar vi bra och näringsriktig mat. Är du nyfiken på maten så hittar du skolans matsedel här. Behöver ditt barn specialkost eller har allergier ska du berätta det för oss i personalen.

På Ånässkolan har vi har två matsalar, den stora och den lilla, där vi kan servera ca 200 elever samtidigt. Skollunchen serveras från kl 10.30 till kl 12 varje dag. En del av maten gör vi själva, resten kommer från Lundenskolans kök. Efter skoldagens slut serveras mellanmål för de barn som går på fritidshemmen.

Vår specialitet är grönsaksbordet som blivit väldigt populärt och omtyckt. Vi serverar redan idag flera ekologiska produkter som mellanmjölk, lättmjölk, fullkornsknäcke, vitkål och morötter. Målsättningen är att komplettera med fler ekologiska produkter framöver.

Aktuell matsedel

Matsedel finns på webbplatsen www.dinskolmat.se och i appen "Skolmaten".

Följ oss på Instagram

Vill du se bilder på maten som eleverna får i skolan kan du följa Instagramkontot Supermaten i Örgryte-Härlanda.

Mat med olika smak och från olika kulturer

I skolan finns en eller två varmrätter att välja mellan varje dag och en salladsbuffé. Buffén varierar från dag till dag och kan bestå av grönsaker, bönor, rotfrukter, potatis, bulgur, pasta, ris med mera. Vi lagar maten med omsorg och gör det mesta från grunden.

Menyn är varierad med maträtter från olika länder och kulturer för att den ska passa så många som möjligt. Elevernas egna synpunkter är också en viktig input i utformningen av menyn.

För att skapa lugn och ro under lunchen har vi så kallade pedagogiska måltider, vilket innebär att det alltid finns vuxna som äter tillsammans med eleverna i matsalen.

På fritids serveras frukost och mellanmål, som kan bestå av yoghurt, müsli, gröt, smörgås, grönsaker och frukt.

Skolmaten tar hänsyn till miljö och klimat

Skolmaten består av cirka 50 procent ekologiska råvaror. Ekologiskt är bättre för miljön, tar hänsyn till bönder och är bättre för hälsan.

För att skolmaten ska ha så liten miljöpåverkan som möjligt serverar vi sällan kött. Varje dag finns minst en vegetarisk rätt och två-tre dagar i veckan serverar vi endast vegetariskt. När vi serverar kött är det alltid ekologiskt. Fisk får inte vara utrotningshotad och vi använder grönsaker efter säsong.

Minska matsvinnet

För att ta väl hand om jordens resurser är det viktig att inte kasta mat i onödan. Vi uppmanar eleverna att börja med en liten portion för att sedan ta mer om de vill för att undvika att mat slängs. Vi mäter matsvinnet i skolorna varje dag och under läsåret pågår en svinntävling bland stadsdelens skolor.

Behöver ditt barn specialkost?

Behöver ditt barn specialkost på grund av medicinska skäl, måste du som vårdnadshavare anmäla detta till skolan. Anmälan ska vara skriftlig och du behöver göra en ny anmälan inför varje nytt läsår. Du ska även anmäla om behovet av specialkost förändras eller upphör. Det är rektor som beslutar om specialkost.

För att få specialkost i skolan måste du även lämna in läkarintyg eller journalutdrag. Det gör du tillsammans med din anmälan. Du kan göra anmälan om specialkost på följande blankett: Blankett för anmälan om specialkost i grundskola

Du ska inte anmäla specialkost om ditt barn utesluter livsmedel på grund av andra orsaker än medicinska. Ditt barn kommer alltid kunna äta en näringsrik lunch eftersom det finns en eller två varmrätter att välja mellan varje dag och en salladsbuffé.

Förbjudet med nötter, jordnötter, mandel och sesam

Det är förbjudet att ta in och att servera nötter, jordnötter, mandel och sesam i skolorna och förskolorna i Göteborg. Förbudet gäller alla lokaler, hela dygnet och alla veckans dagar. Detta för att nötter, jordnötter och sesam kan utlösa svåra och livshotande reaktioner hos den som har allergi. Risken att förväxla nötter med mandel i mald och hackad form är stor, därför gäller förbudet även mandel.

Förbud mot nötter, jordnötter, mandel och sesam

Måltidsprogrammet för Göteborgs Stad

Oavsett var du bor i staden ska du serveras en måltid, som är god, nyttig, miljöanpassad och lustfylld – lagad och serverad av kunnig och serviceinriktad personal. Helst ska den överträffa dina förväntningar. I Måltidsprogrammet för Göteborgs Stad finns mer information.

Måltidsprogrammet

Miljömåltider

Varje år serveras cirka 19 miljoner måltider inom skola, vård och omsorg i Göteborg. Maten har en stor miljöpåverkan och därför är målet att öka andelen miljömåltider som serveras i stadens verksamheter. Miljömåltider