Månadens tips

Institutet av Stephen King

Kanske läste du The Shining på 70-talet och vill nu läsa något lika episkt, eller så har du kanske aldrig läst en bok av Stephen King? Det spelar ingen roll eftersom Institutet passar både den som ska läsa något av Stephen King för första gången eller likt mig är ett inbitet fan av hans böcker. Jag skulle säga att den här boken är en av hans allra bästa!

Luke Ellis är tolv år och är inte som andra barn. Han är inte bara extremt smart och går på en skola för specialbegåvade barn utan han kan också påverka folk i sin omgivning om han koncentrerar sig tillräckligt mycket. Han kan flytta saker och krossa glas med enbart tanken. Hans förmågor blir också starkare ju mer upprörd han är. Det Luke inte vet om är att det finns fler barn precis som honom, och att dom alla är övervakade.

En natt blir Luke kidnappad och förd djupt in i skogen till Institutet. När han vaknar upp befinner han sig i vad som ser ut att vara hans pojkrum hemma, men där finns inget fönster. På Institutet finns andra barn som har samma förmågor som Luke som också har kidnappats för syftet att kunna utveckla och utnyttja deras förmågor. Luke och dom andra barnen hålls på Institutet mot sin vilja och utsätts för hemska experiment. Världen utanför har ingen aning om att Institutet finns. En av många frågor som får läsaren att fundera och ta ställning till är om det rätt att offra hundra barn för att rädda miljontals människor?

Detta är en av Stephen Kings nyaste böcker och kan definitivt ses som en ”klassisk” King. Han är en mästare på att skriva spänningsromaner med paranormala och mystiska inslag. Institutet är trots sina cirka 600 sidor väldigt lättläst och håller ett bra flyt rakt igenom; det är en väldigt gripande bok som man ogärna lägger ifrån sig.Tipsat av Louisa