Hello America, hello America

I’m gonna get me

A Greyhound bus

Down the motorway

”Hello America” Def Leppard

 

Svensken som grundade Greyhound

Greyhound Bus är ett av världens mest kända varumärken, men mannen som grundade bussbolaget är en hittills okänd svensk entreprenör. Med sextio dollar på fickan drog Martis-Jerk som artonåring från Dalarna över Atlanten, där han tog sig namnet Eric Wickman.

Det är över hundra år sedan men företaget han grundade lever än och har blivit en symbol för Den amerikanska drömmen.

Parallellt med den aldrig tidigare berättade historien om Busskungen får vi följa med författaren Kristin Lundell på en resa med Greyhound i dag. Det är en färd genom ett helt annat Amerika än det land som Busskungen från Våmhus erövrade och knöt samman med sina blänkande bussar.

Det är en fascinerande berättelse om en ung man som reser till Amerika och jobbar, för att sedan köpa en av de allra första bilarna och sedan utveckla det till ett helt bussbolag. Han skriver kontinuerligt brev hem till familjen i Sverige om hur han har det i sitt nya land. Hur han småstad efter småstad tar över Amerika.

Läsaren får åka genom både USA och genom historien tillsammans med Kristin Lundell och Eric Wickman via de silverfärgade bussarna, och 266 sidor senare kan du helt plötsligt jättemycket om både bussar, bussnät och hur USA utvecklats från det tidiga 1900-talet till idag.

”Många nordbor befinner sig i områdena kring Hibbing och kanske är det därför som många av passagerarna ombord på Hupmobilen ses med snus under läppen. Detta gör att företaget i folkmun ska bli känt under namnet ”the Snoose Line” – Snuslinjen. Ryktet gjorde gällande att den som ville stanna bilen skulle ställa sig vid vägkanten och slå med fingrarna på sin snusburk så att föraren här ljudet. Det officiella namnet på Snuslinjen är Hibbing Transportation Company.”