Månadens tips

Ett år av vila och avkoppling - Ottessa Moshfegh

Det är tidigt 2000-tal och en ung kvinna har precis tagit examen från Columbia-universitet. Hon bor i en fin lägenhet i New York och lever på arvet av sina döda föräldrar. Hon jobbar på ett modernt konstgalleri och har en framgångsrik pojkvän. Men allt hon vill är att sova.


Efter att ha förlorat jobbet på grund av för många tupplurar börjar bokens huvudperson att på allvar försöka sova ett helt år. Det är inga problem att få starka tabletter utskriva av en psykiater och vår huvudperson försvinner längre och längre in i dimman.

Ett år av vila och avkoppling är på samma gång en modern Törnrosa-berättelse och en skarp samtidsskildring om samhället som aldrig tar paus. Vad händer om man bara slutar att vara en effektiv människa som ständigt strävar framåt, efter mer framgång, pengar, popularitet? Boken handlar också om ensamhet, att vara ung och vilsen utan någon som verkligen ser en. Läsningen väcker många funderingar om vad som egentligen är tillåtet i vårt samhälle idag, förväntningarna som ställs på oss och hur allt bara pågår utan hänsyn till enskilda individer.


Ottessa Moshfegh är mästare på att skildra kvinnor som i omgivningens ögon framstår som galna eller motbjudande, men som tar makten över sig själva och lever på sina egna villkor. Hon har tidigare gett ut boken Eileen och är nu aktuell med romanen Death in her hands


Tipsat av Martina