För dig som är elev

På Älvstrandens bibliotek kan du som elev söka efter och få hjälp att hitta information till dina skolarbeten. Du kan låna spännande, roliga och läsvärda böcker, sitta och läsa eller skriva skolarbeten, spela schack och mycket mer.

Bibliotekskort


För att få låna böcker eller datorer hos oss behöver du ett bibliotekskort som gäller på Göteborgs folkbibliotek. Om du är under 18 år måste din målsman först godkänna att du får ha ett bibliotekskort men om du är över 18 år behöver du bara visa upp giltig legitimation.

Bibliotekskatalogen


I bibliotekskatalogen kan du söka efter böcker, filmer, spel med mera. Det som inte finns på Älvstrandens bibliotek kan du beställa från andra folkbibliotek i Göteborg. Saknar du fortfarande något kan du lämna ett inköpsförslag på biblioteket. Via bibliotekskatalogen kan du också komma åt ditt bibliotekskonto. Där kan du se vad du har lånat, förnya dina lån samt ändra kontaktuppgifter och lösenord.

Hitta information till ditt skolarbete


På Älvstrandens bibliotek kan du få hjälp av en bibliotekarie att hitta information till ditt skolarbete. Via Hjärntorget kan du komma åt de databaser som finns för gymnasieskolorna och med hjälp av ditt bibliotekskort kan du söka efter information även i Stadsbibliotekets databaser. Vissa av deras databaser kommer du åt hemifrån eller från skolan, men vissa måste du vara inloggad på bibliotekets nätverk för att söka i. 

Datorer, skrivare, skanner och kopiator


På biblioteket kan du låna en dator, skriva ut i färg, skanna och kopiera. Du kan också logga in på bibliotekets trådlösa nätverk.

Mattecentrum

På tisdagar klockan 17-19 finns Mattecentrum på plats. Du får då individuell hjälp av Mattecentrums volontärer – människor som är duktiga på matte och brinner för att dela med sig av sina kunskaper. 

 

Läshjälp - Legimus


Har du svårt att läsa vanliga böcker? I så fall kan du låna talböcker. En talbok är en inläst bok som du kan lyssna på via dator eller appen Legimus i en mobiltelefon eller surfplatta. Prata med en bibliotekarie för att få hjälp att låna talböcker.

Du kan även få ett nedladdningskonto hos Myndigheten för tillgängliga medier, MTM. Där hittar du över 100 000 talböcker att själv ladda ned. För att få ett nedladdningskonto och tillgång till appen Legimus är du välkommen på drop-in på måndagar kl 9-15. Om du är under 18 år ska målsman skriva under ett avtal.

Utställningar


Skulle du vilja ställa ut ett skolarbete eller något annat på biblioteket? Vi har tillgång till montrar, skärmar och en flyttbar vägg. Kontakta oss om du är intresserad av att ställa ut på Älvstrandens bibliotek.