Foto: Lo Birgersson

Om oss

På Aktivitetcenter kan du känna dig trygg med att vi har stor kunskap om hur det är att få en hjärnskada eller neurologisk sjukdom i vuxen ålder. Här arbetar vi medvetet med att ta tillvara och främja dina förmågor.

Aktivitetcenter på Dalheimers hus är en daglig verksamhet som vänder sig till dig som drabbats av en förvärvad hjärnskada eller neurologisk sjukdom i vuxen ålder.

Du kan välja mellan tre olika inriktningar för din dagliga verksamhet på Aktivitetcenter:

I all verksamhet får du också tillfälle att röra på dig och även ta del av musik och kultur. På Aktivitetcenter finns 60 heltidsplatser för deltagare. Vi bedriver all verksamhet i grupp.

Arbetssätt och metoder

På Aktivitetcenter arbetar vi medvetet med att ta tillvara och främja dina förmågor. Det gör vi till exempel genom att ta tillvara på dina tidigare erfarenheter och ta hänsyn till hur mycket du orkar och vad du tycker är meningsfullt att göra.

Vi arbetar med rytm, musik och rörelse enligt en beprövad metod som kallas Ronnie Gardiner Rhythm and Music Method (RGRM). Metoden är utformad för att stimulera hjärnan och förbättra koncentration, balans, koordination och minne.

För dig som behöver stöd i din kommunikation, använder vi oss av Alternativ Kompletterande Kommunikation (AKK). Vi använder oss av lågaffektivt bemötande.

Vår personal

På Aktivitetcenter får du all den hjälp du behöver under dagen. Här arbetar cirka 20 stödassistenter och fyra stödpedagoger med olika utbildningsbakgrund som till exempel musikpedagog, bildlärare, fysioterapeut, arbetsterapeut.

Om våra lokaler

Aktivitetcenter finns på våning 3 på Dalheimers hus. Vi har flera olika aktivitetsrum, till exempel rum för bildkonst, smyckeslöjd, snickeri, textilslöjd, IT och datorer, musikrum och arbetskök.

På Aktivitetscenter finns ett café som sköts av våra deltagare tillsammans med stödassistenter. Här kan du köpa hembakta bakverk och smörgåsar.Blir du trött kan du koppla av i våra vilrum. Vi har också tillgång till Dalheimers hus solrum som vi ibland besöker tillsammans.

På Aktivitetcenter har vi tillgång till en stor terrass med härlig utsikt över Älvsborgsbron. Här finns sittgrupper där du kan slå dig ner och koppla av.

Dalheimers hus

Aktivitetcenter finns i Dalheimers hus som är ett hus för alla. Här möts människor både med och utan funktionsnedsättning. Som deltagare på Aktivitetcenter har du nära till både friskvård och restaurang på Dalheimers hus. Här finns även kulturaktiviteter på kvällstid som är öppna för alla. Läs gärna mer om verksamheterna i huset på Dalheimers hus hemsida.

Tillgänglighet

Aktivitetcenters lokaler är tillgängliga för personer med olika former av funktionsnedsättning. Det gäller också Dalheimers hus lokaler som helhet. Du hittar mer information om våra lokaler i tillgänglighetsdatabasen.

På Aktivitetcenter har vi taklyftar i våra vilrum och på en av toaletterna. Dessutom har vi en mobil lyft som kan användas i hela lokalen.

Vi har flera bekväma Huntingtonstolar som våra deltagare får låna när de behöver det.

Vi arbetar kontinuerligt med att förbättra tillgängligheten i Dalheimers hus. Läs gärna mer om vårt arbete på sidan för tillgänglighet.

Hitta till oss

Aktivitetcenter finns i Dalheimers hus på Slottsskogsgatan 12 i Göteborg. Till oss är det lätt att komma med både kollektivtrafik, cykel, permobil och bil. Vi har ett eget garage där du kan parkera och gå rätt in i byggnaden. Läs mer om hur du enklast tar dig hit på Dalheimers hus hemsida.