Vår förskola

Kalendervägen 103 förskolebuss är en specialinredd buss som fungerar som en förskoleavdelning på hjul. Barnen på avdelningen Bussen är ute på äventyr större delen av dagen och får nya intryck och en bredare bild av omvärlden. Förskolebussen är för barn i åldern 3-5 år.

Tider

Förskolebussen är ute på äventyr mellan klockan 9.00 och 15.00. Övrig tid, det vill säga före kl. 9.00 och efter kl. 15.00 kommer barnen och pedagogerna att vara på förskolan Kalendervägen 103. Bussen avgår från Förstamajgatan 28 och dit kommer den också tillbaka efter dagens utflykt.

Utomhuspedagogik och upplevelser

Grunden för den pedagogiska idén är utomhuspedagogik och upplevelsebaserat lärande. Barnen som haft bussen som förskola älskar att åka på äventyr runt om i Göteborgsområdet. De får nya intryck varje dag och en bredare bild av omvärlden.

Med en kort resa på cirka 30 minuter tar sig bussen till olika platser, t ex Slottsskogen, Härlanda tjärn/Skatås och Lärjedalens trädgårdar. Vid regn och kyla kan det bli besök och aktiviteter på muséer, bibliotek, sportanläggningar och liknande.

Barn mår bra av att röra sig och vistas ute mycket. De får mer motorisk träning när de är i skogen eller parkleken än hemma vid förskolan. Det har också visat sig att barn som vistas mycket utomhus håller sig friskare och smittrisken minskar.

Säkerhet

De pedagoger som arbetar på den mobila förskoleavdelningen har utbildning i hjärt- och lungräddning, brandskydd och säkerhet på bussen. Alla barn sitter tryggt i bilbarnstolar och är bältade när de är ute och åker. Utanför bussen bär de en väst med avdelningens namn och telefonnummer. Busschauffören är utbildad i alla säkerhetsfrågor och är den som ansvarar för säkerheten ombord på bussen. Föraren kontrollerar säkerheten dagligen, till exempel att alla säkerhetsbälten fungerar och att inga skador finns på bussen.

Bussen är fullt utrustad

Under färd sitter barnen tryggt bältade i bilbarnstolar. Bussen är specialtillverkad och utrustad med klimatanläggning, kylskåp, värmeskåp, torkskåp, toalett med skötbord, viloplatser och utrymme för barnens tillhörigheter. På bussen finns plats för 21 barn och tre personal. Vi har med oss det mesta som finns på en vanlig förskoleavdelning, till exempel böcker och pedagogiskt material.

Maten

Lunch och mellanmål serveras på bussen eller, när vädret tillåter, utomhus. Lunchen lagas av kocken på Förstamajgatans förskola och hålls varm i värmeskåp på bussen.