Till innehåll

Demokratidagen 2024 Vi&Dom Visdom

Årets tema var ”Vi&dom (överstruket) Visdom” och tog sitt avstamp i Agenda 2030. Det var en halvdagdag med möten mellan ungdomar, politiker och tjänstepersoner i stadsområdet Sydväst.

Demokratidagen 2024 var en halvdag med möten mellan ungdomar, politiker och tjänstepersoner i stadsområdet Sydväst, men också ett tillfälle för unga att berätta sina historier och få verktyg att hantera svåra ämnen. Ungdomar som är med i demokratigruppen är med och påverkar demokratidagens utformning, innehåll och tema. Årets tema var “Vi&Dom (överstruket) Visdom”. Temat syftar till att minska fördomar och utanförskap och istället främja dialog, gemenskap och demokrati. Således minska känslan av “vi och dom” och istället främja visdom. Demokratidagen tog avstamp i Agenda 2030 som består av 17 mål från FN. Målen syftar till att arbeta för ett hållbart samhälle för människor och planeten. Ungdomar från stadsområdet Sydväst har varit med och röstat fram vilka mål som skulle behandlas under dagen.

Här kan du snart se en kort film om demokratidagen 2024

Bakgrund

Delaktighet, inflytande och kontroll över det egna livet är ett av Göteborgs stads målområden inom arbetet med ett jämlikt Göteborg. Delaktighet har en stark koppling och är en förutsättning för folkhälsa och definieras enligt FN konventionen som en mänsklig rättighet och barn ska även skyddas mot diskriminering utifrån nationalitet, kön och social tillhörighet.

Den 1 januari 2021 ersatte nya nämnder de tidigare stadsdelsnämnderna i Göteborg och socialnämnd Sydväst skapades. Beslutet om genomförande av en demokratidag i den nya förvaltningen togs 2021-02-24 (§ 55, N165-0101/21). Demokratidagen 2024 genomfördes den 13 december på Ungdomens Hus, 1200 kvadrat i Frölunda.

Demokratidagen är ett återkommande ungdomsevenemang vars syfte är att öka ungdomsinflytandet i Sydväst. Detta genom att få till en dialog mellan unga och politiker/tjänstepersoner samt inspirera deltagarna på eventet att diskutera demokratiska frågor och mänskliga rättigheter tillsammans. Demokratidagen riktar sig till ungdomar i högstadieålder som ännu inte är röstberättigade. Dagens innehåll och utformning är demokratigruppen med och beslutar om.

Deltagare

Alla skolor årskurs 7–9 inom stadsområde Sydväst bjöds in till att medverka. 
Tjänstepersoner deltog från socialförvaltningen Sydväst Miljöförvaltningen, Stadsledningskontoret, Demokrati och medborgarservice och Polisen. På Demokratidagen deltog drygt 150 personer varav 98 st var elever från 10 högstadieskolor i sydväst, resterande var tjänstepersoner, politiker och personal.

Dagens innehåll

Dagen innehöll en föreläsning samt valbara workshops. Halvdagen startades med lunch och en föreläsning av Siavosh Derakhti. Siavosh berättar en ganska krokig väg och en uppväxt kantad av fördomar och rasism. Han berättar speciellt om hur en lärare får en stor betydelse och blir en vänskap som varar till vuxen ålder. Dagen avslutades med ett panelsamtal med ungdomar från Demokratigruppen, Ungdomsfullmäktige och socialnämndens Sydväst politiker på scenen. Inför panelsamtalet tog avstamp i agenda 2030 med fokus på hur kan unga och vuxna samarbeta för att nå FN:s mål i Agenda 2030, samt hur vi säkrar ungas röste i miljöer som upplevs otrygga? 

Majoriteten av alla som var där kan tänka sig att delta igen som arrangörer eller deltagare enligt utvärderingen. Detta pekar på aktivt medborgaskap vilket är ett av motiven som kan finnas för att ha olika former av dialoger och medborgardialoger. I utvärdering från ungdomarna och vuxna lyftes mötet och samtalet mellan unga och äldre över staden som ungdomarna beskrev som lärorikt och inkluderande. Att de fick lyssna på andra och själv uttrycka sina åsikter. De fick höra på andras perspektiv och fick även träffa unga med samma åsikt som en själv. Ungdomarna beskrev att deltagarna på plats var trevliga och bidrag till en fin stämning under dagen. Temat för i år verkar varit uppskattat från de yngre deltagarna med en stor bredd. Nedan presenteras två citat från deltagare som besökte Demokratidagen.

“Jag fick lära mig om att egentligen finns det inte något som gör personer mindre värda utan dessa personer passar bara inte in i normerna människor gjort” Ung deltagare.

”Fick med flera förslag att fortsätta jobba med tillsammans med ungdomarna” Vuxen deltagare.

Några uppgav att Demokratidagen gav dom ny kunskap som man inte får lära sig i skolan. Utvärderingen som gjorde visade ett högt omdöme för Demokratidagen och dess innehåll.

Mål 1: Ingen fattigdom.

Fattigdom omfattar brist på frihet, makt, inflytande, hälsa, utbildning och fysisk säkerhet. Sydväst är ett stadsområde med stora skillnader i livsvillkor och hälsa.​Tydligt att socioekonomiska förutsättningar och hälsa hänger ihop.​Socioekonomiska faktorer kan påverka hälsa, livslängd, tillgång till vård och utbildning, samt sociala relationer. Socioekonomin har även samband med trygghet och hur stor tillit man känner till samhället. 

Ingen fattigdom var en workshop som leddes av socialnämnden Sydväst. Workshopen inleddes med en övning att fördela en vinst med pengar mellan bordets deltagare. Syftet var att starta tankar om vem eller vilka som ska ha mer eller mindre pengar och varför. I övningen var det inte tillåtet att dela pengar lika på alla. Efter övningen bads deltagarna kort berätta vad resultatet blev samt hur beslutet tog om det var ett demokratiskt beslut eller om någon i gruppen var oenig. De flesta tog besluten demokratiskt och framförde behov som tex att någon har barn, har en viss ålder eller redan har pengar. 

Andra delen av workshopen var en diskussion om frågor kring ämnet som även de fångades ut i slutet av att alla grupper fick berätta om sina resonemang.

Diskussionerna var ganska svåra men saker som kom upp till diskussion var socialbidrag, barnbidrag och gratis skola. Det fanns en insikt om att fattiga har sämre chanser än rika och att det påverkar. Som sätt att påverka lyftes; gå med i ungdomsfullmäktige, rösta på UF, strejka, bli elevrådsrepresentant eller influenser. Gratis kollektivtrafik var även något som lyftes som bra utjämnade faktor.

  • Hur påverkar fattigdom samhället och individer?  
  • Vad gör samhället för arbete för att unga inte ska växa upp i fattigdom och/eller kriminalitet? Vad tycker du behövs göras? 
  • Kan unga påverka vad samhället satsar pengar på? Riktning för diskussion: hur stor hänsyn tas till barn/unga vid nedskärningar/fördelning av pengar? 
  • Hur arbetar och tänker socialnämnden kring delaktighet och social inkludering? 

Workshopen leddes av socialnämndens ordförande Alfred Ekman och Madeleine Källvenius utvecklingsledare demokrati i förvaltningen stöttade genomförandet.

Mål 3: God hälsa och välbefinnande.

Inom detta mål fick de unga veta vad som klassas som en drog och vad det gör med oss och våra kroppar. Hur statistiken ser ut nu och vilka som påverkas av en persons missbruk samt skäl till att avstå. Att söka hjälp för missbruk är inte straffbart. Workshopen hade fokus på förändringsarbete kring alkohol, narkotika, dopning, tobak samt spel och pengar. Normer, attityder och beteenden går att förändra. De man vill att de deltagarna hade med sig från mötet var;

  • Majoritetesmissförståndet
  • Dina val gör skillnad för vänner, familj och samhälle
  • Var rädd om dig du är unik
  • Det är aldrig försent
  • Det finns hjälp att få
  • Tillsammans kan vi göra skillnad

I diskussioner kom upp var att undervisning/information om ANDTS behöver komma tidigare än i åttan, gärna redan i sjätte klass behöver man få bra och korrekt information. Ett förslag som kom upp var att i skolan bjuda in en f.d. missbrukare som kan berätta om sitt liv som ett avskräckande exempel. Dock vet vi från forskning att detta kan ge motsatt effekt.  

Workshopen hölls av samordnare för ANDTS-förebyggande arbete från Nordost Jessica Andersson och Felicia Christensen.

Mål 10: Minska ojämlikhet.

En workshop om utanförskap och demokrati för att få mer kunskap om diskriminering och utmaningar i samhället. Denna workshop var skapad och genomfördes av Demokratigruppen.

Workshopen inleddes med en samtalsövning där deltagarna fick diskutera lättsamma frågor med andra deltagare för att få igång en god stämning och samtal. Därefter var det dags för den faktiska workshopen som var skapad och inspirerad av övningen “ett steg fram”. Övningen går ut på att deltagarna blir tilldelad en karaktär och därefter ta ställning till olika påståenden utifrån sin karaktär. Om deltagaren tycker att påstående stämmer överens med sin karaktär så tar man ett steg fram. Om påståendet inte stämde överens står man kvar. Karaktärerna som deltagarna blev tilldelade var skapade utifrån normer och diskrimineringsgrunderna. Detta för att synliggöra vilket motstånd olika personer kan möta i samhället beroende på deras ålder, kön, etnicitet, religion, sexuella läggning, könsidentitet eller funktionsnedsättning när de bryter mot normen. 

Påståendena som lästes upp var bland annat “Jag känner att min röst blir hörd i samhället”, “Jag känner mig delaktig i den svenska kulturen, “Jag känner mig säker utomhus när det är mörkt ute”, “Personer som mig visas positivt i sociala medier”, “Mitt modersmål, hudfärg eller min religion gynnar mig när jag söker jobb”, “Jag röstade i det senaste valet”. Totalt var det 15 påståenden som lästes upp.

Vid slutet av övningen kunde deltagarna se att alla stod på olika platser i rummet. Därefter följde en diskussion kring varför de tror att det ser ut såhär, vilket motstånd olika personer kan möta och vad vi kan göra för att skapa ett mer inkluderande samhälle. I diskussionerna lyftes det utifrån ett ungdomsperspektiv vikten av att tidigt påbörja ett normkritiskt arbete i skolor för att skapa en förändring i samhället.

Workshopen avslutades med att Demokratigruppen berättade kort om deras arbete inför Demokratidagen och uppmuntrade eleverna till att själva engagera sig.

Mål 13-Bekämpa klimatförändringar.

Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar. Denna workshop handlar om hur vi kan hantera klimatkänslor och oro inför framtiden, och tillsammans skapa aktivt hopp. Workshopen hölls av Susanna Arolin Resursenheten Barn och Unga Socialförvaltning Sydväst, klimatombud för vision och miljöombud i Sydväst.

Under en timme gick workshopen igenom tre centrala aspekter av hållbart engagemang och aktivt hopp:

  1. Dela känslor ~ Vi mår bättre när vi pratar med varandra om hur det känns att leva i en klimatkris, och när vi delar våra känslor kan vi också få bekräftat att vi inte är ensamma om vår oro, ilska och sorg.
  2. Agera tillsammans ~ Det både känns bättre och blir större effekt om vi exempelvis startar en cykelutmaning för att alla ska cykla till fotbollen eller scouterna, istället för att bara en person cyklar ensam (och skippar att bli skjutsad med bil). När vi agerar tillsammans kan vi också smitta dem omkring oss till att börja agera mer hållbart, och på så sätt bidra till att förändra normer.
  3. Ta paus ~ För att hålla i längden behöver vi återhämtning, att bara ha det kul, mysigt och gott tillsammans, för att fylla på med ny energi.

    Utifrån diskussion kring dessa tre områden kom input i form av känslolappar och förslag till oss vuxna vad vi borde göra för att öka ungdomars hopp och framtidstro.

Mål 17: Genomförande och partnerskap.

Denna workshop syftade till att få kunskap kring hur det konkret går att påverka som ung genom att skriva motioner till ungdomsfullmäktige. Workshopen hölls av representanter från Ungdomsfullmäktige (UF), Julia, Chloe och Hampus.

Workshopen inledes med fakta om Ungdomsfullmäktige syfte och funktion. Ungdomsfullmäktiges syfte är att ge barn och ungdomar ökat inflytande i samhällsfrågor och stimulera intresset för demokrati och politik. Ledamöterna presenterade vad UF har lyckats driva igenom samt hur man som unga kan kandidera och rösta i UF valet. Workshopen övergick sedan till motion-skrivande där deltagarna själva fick skriva egna förslag på förändringar. UF-medlemmarna bjöd på en inledning av vilka beståndsdelar en motion innehåller. Ett 40-tal elever deltog och ett antal tjänstepersoner som var utspridda bland de olika borden. Ledarmötena gick runt och gav tips, svarade på frågor samt erbjöd sig att ta med sig om någon vill skicka in sina motioner.

Panelsamtal med politiker  

Den politiska medverkan var större än tidigare år. Politikernas roll var tydligare med inledning, möjlighet att ställa frågor till politiker på scen samt att nämndpolitikerna ledde en egen workshop under dagen. Även ledamöter från Ungdomsfullmäktige deltog under dagen och panelsamtalet. Julia Rehbinder som kämpar för gratis kollektivtrafik, Chloe Nunez som lyfter ungas psykiska hälsa, Hampus Johannesson driver ungas rätt till inflytande och Mir som varit aktiv i arbetet med Demokratidagen och lyft frågor om jämlikhet och utanförskap. I panelsamtal på scen deltog Alfred Johannsson (S), Annica Sjögren (V) och Lena Olinder (M) från socialnämnden Sydväst Politikerna fick förbereda sig på några frågor innan från ungdomarna.

  • Vilket/vilka av alla mål från agenda 2030 tycker du är viktigast att fokusera på nu?
  • Hur kan unga och vuxna samarbeta för att nå FN:s mål i Agenda 2030? 
  • Hur säkrar vi ungas röste i miljöer som upplevs otrygga? 

Politikerna lyfte mål tex om fattigdom men även klimatförändringar. Ungdomarna lyfte målen om ingen fattigdom, god hälsa och välbefinnande, minskad ojämlikhet och ingen hunger. Det var tydligt att det var svårt att välja vilka mål som var viktigast då de ofta hänger ihop och är beroende av varandra.

Kreativa Uttryck och Demorock

Under demokratidagen var det flera fritidsverksamheter som ställde ut demokratiska konstverk. De hade tillsammans med deltagare på sina mötesplatser skapat konst utifrån frågan ”vad är viktigast i en demokrati?”. deltagarna hade sedan fått välja mellan olika alternativ som var kopplat till en färg såsom röd = rättvisa val, gul = Yttrandefrihet osv. konstverken var utformade på olika sätt exempelvis en ballong, manet osv, med de färger som deltagarna valde.

När demokratidagen avslutades hade vi ett konsertarrangemang som kallades “Demorock” med 8 stycken band i skilda musikstilar som spelade live för sammanlagt ca.100 personer under kvällen. Allt i musikväg, ex. ett gäng från åk.5 till metal/pop mm. Alla deltagande band och besökare bidrog till ett grymt arr. Banden stannade kvar och såg på varandras gig. Vi som personal på 1200 var mycket nöjda med hur kvällen blev och vi hade lagt detta i anslutning till demokratidagen.


Kontakta xyz

Har du synpunkter eller frågor om xyz så kan du kontakta xyz

Öppettider

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Postadress

Göteborgs Stad
404 82 Göteborg

${loading}