Till sidans huvudinnehåll

Göteborgs skolor har fått 50 miljoner extra för läromedel och mat

Publicerad 13 december 2023

Politikerna i kommunfullmäktige beslutade i november att Göteborgs skolor får 50 miljoner kronor extra till läromedel och livsmedel 2023. Pengarna kommer från politikernas kompletteringsbudget i oktober. Många skolor kommer att ha ekonomiska utmaningar 2024.Tanken är att de 50 miljonerna ska underlätta för skolorna och leda till lägre kostnader för läromedel och livsmedel nästa år.

Av de 50 miljonerna går 11,2 miljoner till friskolor. 38,7 miljoner går till Göteborgs kommunala grundskolor som ska lägga 35 miljoner på läromedel och 3,7 miljoner på livsmedel. 

Ökad kvalitet i undervisningen med nya läromedel 
Pengarna som de kommunala skolorna får för läromedel ska bland annat gå till läroböcker och övningsböcker. På så sätt ska satsningen bidra till ökad kvalitet i undervisningen.

Hur mycket pengar varje skola kan köpa läromedel för beror på hur många elever skolan har. Skolorna får 1 200 kronor extra per elev i grundskolan och 2 400 kronor extra för elever i anpassad grundskola. Anledningen till att anpassad grundskola får mer pengar beror på att deras läromedel ofta är dyrare, säger Lina Stegemann, chef på ekonomienheten.

Pengarna skolorna får för att köpa livsmedel 2023 är tänkt att gå till fryst mat, konserver och torrvaror. De 3,7 miljonerna ska fördelas utifrån hur många elever skolorna har. 


${loading}