Till sidans huvudinnehåll
Politiker sitter runt ett bord på ett möte med nämnden.

Notiser från mötet med nämnden för funktionsstöd i maj 2025

Publicerad 23 maj 2025

Nämnden för funktionsstöd har beslutat om åtgärder för att skärpa arbetet mot välfärdsbrott och att höja kompetensen inom våld i nära relationer efter Stadsrevisionens granskning. Dessutom säger nämnden nej till förslaget om stärkt styrning av mänskliga rättigheter.

Stadsrevisionens granskning har lett till fler åtgärder mot välfärdsbrott

Stadsrevisionens granskning visade att det finns förbättringsområden inom bland annat ekonomistyrning, kontroll och uppföljning av privata utförare. För att åtgärda det har nämnden för funktionsstöd nu beslutat om att höja kompetensen inom sekretesslagstiftningen och uppgiftsskyldigheten. Nämnden rekommenderas även utreda om sekretessregler tolkas alltför restriktivt.

Under förra året arbetade förvaltningen med att stärka arbetet mot felaktiga utbetalningar och tog också fram en rutin vid misstanke om felaktig bokföring. Förvaltningen har också infört fördjupade kontroller av privata assistansbolag två gånger per år som ett led i att stärka arbetet mot välfärdsbrott.

Fler behöver utbildas för att upptäcka våld i nära relationer

Nämnden för funktionsstöd behöver fortsätta utbilda personalen för att upptäcka våld i nära relationer och se till att de som behöver får stöd och hjälp, enligt Stadsrevisionens granskning. Nämnden rekommenderas också samverka med andra nämnder i frågan. Utförarverksamheterna ska gå igenom rutinerna på APT för att underlätta förståelsen för hur man ska agera vid tecken på våld. Våld i nära-ombud kan utses för att fungera som ett stöd för övrig personal. Alla enheter inom avdelning myndighet kommer att anordna kompetenshöjande aktiviteter om hedersförtryck i år.

Nämnden säger nej till förslag om styrning av mänskliga rättigheter

Nämnden för funktionsstöd säger nej till Göteborgs Stads förslag till riktlinje för arbetet med mänskliga rättigheter och likvärdig service i en remiss. Nämnden anser att det är bra att stärka styrningen av bemötande, delaktighet och rättigheter. Men i nuvarande skick är bestämmelserna otydliga och det är oklart vilken konkret förändring som förväntas, samt att det finns risk för parallellrapportering.

 


${loading}