Till sidans huvudinnehåll
barn har byggt en koja och ligger i denna och läser sina böcker
På höstlovet får eleverna på fritids bygga kojor i skolbiblioteket. Foto: Medarbetare på Talldungeskolan

Språk och läsning i fokus på Talldungeskolan

Publicerad 23 oktober 2023

På Talldungeskolan F-3 är språket nyckeln till att elever lär sig i skolan, och det är grunden i hela skolans arbete. Här talar många av eleverna flera olika språk och skolan har fokus på att utveckla elevernas språk. Alla arbetar tillsammans för att främja språk och läsning. På fritids har de skapat korridorbibliotek, läser högt för eleverna och skapar läslust på höstlovet.

Korridorsbibliotek som lockar till läsning

En av de saker Talldungeskolans gör för att locka elever till att läsa är så kallade "korridorsbibliotek". Här finns böcker intill fritids lokaler som elever och vårdnadshavare kan låna hem under en vecka för att läsa tillsammans med sina barn. 

– Många av våra elever har inte böcker hemma, och vi vill göra det ännu enklare för vårdnadshavare att få tag på böcker och engagera sig i sina barns läsning, säger Anne Fridjonsson lärare i fritidshem.

Högläsning på fritids varje dag

Skolbiblioteksansvarig Eva Gezelius har skapat boklådor med sju till åtta lättlästa böcker som används för högläsningen på fritids. För att öka elevernas engagemang kompletterar medarbetarna på fritids lådorna med laminerade bilder som hjälper eleverna att följa med i berättelsen.

– Vi vill engagera eleverna ännu mer i berättelserna och göra läsningen till en interaktiv och rolig upplevelse, tillägger Anne Fridjonsson.

Höstlov fyllt med magi och läsning

Höstlovet på Talldungeskolan är en magisk tid och då pyntas skolbiblioteket i halloweentema. Eleverna bygger kojor, läser högt för varandra eller njuter av böcker i tystnad. En höjdpunkt är pyjamaspartyt på fritids, då eleverna får ta med sina gosedjur och njuta av högläsning med hjälp av ficklampor.

– Under höstlovet som också benämns som läslovet har vi många aktiviteter i skolbiblioteket för våra elever på fritids. En häxa brukar ha högläsning och berättar olika berättelser. Det är en unik och rolig erfarenhet som knyter samman läsning och gemenskap, och det är något eleverna ser mycket fram emot, berättar Anne Fridjonsson.

En av Talldungeskolans styrkor är samarbetet mellan skola och biblioteket. Här arbetar all medarbetare tätt tillsammans och fokuserar på att skapa en miljö där språket blomstrar.

${loading}