Klimatpris till skolköket på Härlandatjärnskolan
Publicerad 6 november 2024
Tidigare år har de varit nominerade i tävlingen och nu blev det vinst för första gången.
Grattis ni vann årets klimatpris! Hur känns det?
- Det känns fantastiskt, vi är sjukt nöjda. Vi har jobbat hårt och ihärdigt för att vinna det här priset, säger Anneli Johansson, kock på Härlandatjärnskolan.
Varför vann ni årets klimatpris?
- Förutom att vi har stort fokus på vegetarisk mat har vi också haft andra hållbara alternativ på menyn. Till exempel har vi jobbat med projektet Under ytan i grytan, alltså mat från havet. Vi har också ett bra samarbete med lärare på skolan för att inspirera eleverna, säger Pernilla Dierks, köksmästare på Härlandatjärnskolan.
Anneli Johansson fyller i:
- Vi har lånat lokaler av slöjdläraren för att klistra och måla dekorationer. Hela skolrestaurangen ser ut som ett akvarium, en del med sötvatten och en med saltvatten. I taket har det hängt stora fiskar som hälleflundra, gädda och tonfisk.
Vad är hemligheten bakom ert goda arbete?
- Engagemang, kunskap och ihärdighet. Det gäller att inte bara prova en gång, utan du behöver jobba på det innan det ger något, säger Anneli Johansson.
Arbetsglädje, mat-magi och att jobba ihop, enligt Pernilla Dierks:
- Det är viktigt att alla vill åt samma håll. Samt att vilja fortsätta lära sig. Du är aldrig fullärd.
Genom "Under ytan i grytan" lär sig eleverna mer om havets blå protein. Foto: Pernilla Dierks.
Juryns motivering till årets klimatpris
För er målmedvetenhet, kreativitet och ihärdighet – och för att ni lyckas involvera matgästen i resan mot en mer hållbar offentlig gastronomi.
Juryns motivering till årets skolkök
Ett skolkök som tänjer på gränserna, som inte nöjer sig med något halvhjärtat utan som hellre hittar nya lösningar och bättre alternativ. Salladsbuffén är redan en klassiker med alla små kreativa budskap och menyn består av både klassiker och nya, innovativa recept.
Mer om skolköket på Härlandatjärnskolan
Härlandatjärnskolan är en kommunal grundskola i Göteborg, med elever från förskoleklass till årskurs 9.
Härlandatjärnskolans kök lagar mat på rester: ”Ungarna gillar det” - Göteborgs Stad
De kan bli Sveriges bästa skolkök - Göteborgs Stad
Om tävlingen Sveriges offentliga måltider
Sveriges offentliga måltider, tidigare White Guide Junior och White Guide Senior, anordnar tävlingar för restauranger på skolor och förskolor i hela Sverige varje år. Syftet är att bidra till att höja kvaliteten på den offentliga gastronomin genom att lyfta fram och sprida goda exempel från skolmatssverige.
Detta betyder utmärkelserna inom Årets skolkök
EN stjärna är den första nivån och delas ut till offentliga kök som bjuder på en måltidsupplevelse över genomsnittet i Sverige.
TVÅ stjärnor är den näst högsta nivån och delas ut till ett mindre antal kök i Sverige som visar upp ett extra stort intresse och ansvar för måltiderna.
TRE stjärnor är den högsta nivån och delas ut till ett fåtal kök i Sverige, med en extraordinär hög och jämn kvalitet på måltiderna.
Läs mer: Sveriges offentliga måltider