Till sidans huvudinnehåll

Det råder eldningsförbud

Senast uppdaterad: 9 juni 2023 klockan 11:50

Göteborgs Stad har infört eldningsförbud för all eldning och grillning i skog och markområden som ligger så nära skog att elden lätt kan spridas dit. Eldningsförbudet gäller från 1 juni klockan 15 och tills vidare.

Förbjudet att elda i skog och mark inom kommunen
Foto: Hannah Björk

Göteborgs Stad vann hållbarhetspris för fossilfria förskolan Hoppet

Publicerad 4 februari 2022

“Känns fantastiskt roligt” Göteborgs Stad har vunnit Årets hållbarhetspris för fossilfria förskolan Hoppet. Priset delades ut på torsdagskvällen på en direktsänd gala.

Swedish design awards by Rum sändes på nätet och då visades ett inslag med Elsa Fahlén, ledare för innovationsprogrammet Hoppet, som var filmat utanför förskolan på Backa kyrkogata.

– Det känns fantastiskt roligt att få ta emot det här priset för det arbete som vi har gjort, särskilt när vi står inför att skala upp erfarenheterna från det första Hoppetprojektet in i kommande byggprojekt, berättar hon.

En av tre nominerade

Hoppet var en av tre nominerade i hållbarhetsklassen. Motiveringen lyder: ”Inspiratör i klimatomställningen. Med initiativet Hoppet stimulerar Göteborgs Stad innovation, genererar kunskap och skapar bättre förutsättningar för fossilfritt byggande. Förskolan Hoppet är det första projektet i sitt slag, som genom högt satta mål om fossilfrihet och ett helhetsperspektiv utmanat och engagerat över 50 projektaktörer, innovatörer, experter och forskare, samt bidragit till nya lösningar och produkter, arbetssätt och metoder. Erfarenheter och ny kunskap sprids till branschen i stort. Projektet har lyckats att reducera klimatpåverkan med hela 70 procent jämfört med en liknande nybyggd förskola.”

Den nionde galan

Priset består förutom äran av ett diplom och en glasvas. Bakom Swedish design awards by Rum står förlaget It is media och tidskrifterna Rum, Nya rum, Rum hemma och Rum ute. Det var den nionde galan och priser delades ut i sex kategorier: Årets arkitektur, Årets möbel, Årets inredningsdetalj, Årets designer, Årets uterum och Årets hållbarhetspris.


Lisa Marie Mannfolk Eklund, chefredaktör för tidskriften Rum, överräcker diplomet till Elsa Fahlén, innovationsledare för lokalförvaltningens program för klimatneutralt byggande, utanför förskolan på Backa kyrkogata. Foto: Hannah Björk

${loading}