Till sidans huvudinnehåll
En översvämmad stadsgata. Mitt i vattnet står trafikljus och vägmärken.

Skyfallsråd till ägare av flerbostadshus: Ta reda på riskerna för att din fastighet skadas

Publicerad 19 maj 2025

- Vår stad är inte rustad för att klara av ett skyfall. Vi har delar där det är risk för människors liv och hälsa. Vi har byggt på fel platser och vi har förtätat staden så områden där vattnet tidigare kunde samlas utan att göra någon större skada, har försvunnit. Det säger Lina Ekholm, projektingenjör på Kretslopp och vatten i Göteborgs Stad, med skyfall som sitt ansvarsområde, till fastighetsägare i Göteborg.

Hon kommer med sitt allvarliga budskap på det seminarium om klimatanpassning som organisationen Fastighetsägarna och Förvaltnings AB Framtiden, moderbolaget för de kommunala bostadsbolagen i Göteborg, arrangerade 2 april 2025.

Enligt SMHIs definition är det ett skyfall när det kommer minst 50 mm regn under en timme eller en mm regn på en minut.

Lina Ekholm

Lina Ekholm, projektingenjör på Kretslopp och vatten i Göteborgs Stad, med skyfall som sitt ansvarsområde.(Foto: Privat)

- Ett skyfall är ett regn som är större än vad kommunen, som huvudman för avloppsledningarna, har ansvar för att ta hand om. Det är fastighetsägarna som har ansvar för avloppsledningarna på den egna tomten och för att skydda de egna fastigheterna från att skadas av ett skyfall, säger Lina Ekholm till de omkring 50 fastighetsägarna som deltar i seminariet.

Det är skillnad på regn och kraftiga skyfall

Det är den kommunala förvaltningen Kretslopp och vatten är VA-huvudman. Det innebär ett ansvar för de kommunala dagvattenledningarna, som har till uppgift att leda bort regnvatten, och de äldre kommunala kombinerade ledningarna där regnvatten blandas med spillvatten från hushållens toaletter och kök.

Formellt har kommunen ansvar för att de kommunala avloppsledningarna ska kunna svälja ett regn som är så kraftigt så att det bedöms var ett tioårsregn, vilket innebär att det är tio procent risk att ett sådant regn kommer under ett visst år. 

Sedan omkring tio år tillbaka planerar Göteborgs Stad för att avloppsledningarna i nybyggda områden i staden ska kunna svälja ett 30-årsregn. Nya områden ska också planeras för ett så kallat klimatanpassat 100-årsregn, vilket kortfattat innebär att området inte bör drabbas av några större konsekvenser om det kommer ett skyfall som för Göteborgs del är så omfattande att det kommer omkring 30 mm regn under 30 minuter eller omkring 70 mm under sex timmar.


Foto. Lo Birgersson

- Ett skyfall struntar i fastighetsgränser. Vi behöver hjälpas åt för att ta hand om de och se vattnet som en strukturerande förutsättning, det vill säga att vi behöver ta hänsyn till hur vattnet naturligt rör sig i geografin, säger Lina Ekholm.

För att hjälpa fastighetsägare har Göteborgs Stad tagit fram en skyfallskarta där det går att se hur ett klimatanpassat 100-årsregn skulle kunna drabba olika delar av staden.

Anders G Johansson, ansvarig för näringspolitik inom Fastighetsägarna i Göteborg är av samma åsikt.

- Detta är inget som en fastighetsägare kan hantera enskilt. Då kan man flytta problemet till grannen. Det gäller att arbeta ihop, säger han och rekommenderar fastighetsägare att gå in på organisationens informationshemsida om skyfall.

Samarbete minskar kostnaden för skyfallssäkring

Nina Jacobsson Stålheim är utvecklingschef ekologiska dimensionen inom Förvaltnings AB Framtiden och jobbar för att skyfallssäkra de kommunala bostadsbolagens alla fastigheter. En uppskattad kostnad för detta är sju miljarder.

- Om vi fastighetsägare kan lösa detta tillsammans blir kostnaden lägre, säger Nina Jacobsson Stålheim.

- Försäkringsbolagen drar öron åt sig och undrar om det är möjligt att försäkra alla fastigheter mot skador som uppstår på grund av skyfall, säger Anders G Johansson.

Kicki Bälter är utemiljöstrateg på Bostadsbolaget, ett av de kommunala bostadsbolagen i Göteborg.

- Det är viktigt att se över sin försäkring och vad som ingår när det gäller vattenskador, säger hon.

Var rädd om träden och plantera fler

Foto: Johan Flanke

Bostadsbolaget ser träden som en stor resurs.
- De behöver vi vara rädda om. De kan hjälpa oss med att ta hand om mycket vatten både i kronan och från rötterna. De hjälper även till att sänka temperaturen på våra innegårdar, parkeringar men även på fasader, säger Kicki Bälter.

Hon talar om nyttan av backventiler i källare och om att täta fönster.

- Det går att fördröja vatten att rinna ner i avloppsledningarna och hindra det från att rinna mot fastigheternas med så kallade naturbaserade lösningar. Det innebär bland annat att plantera träd av rätt sorter på rätt platser, göra om hårdgjorda ytor,skapa planteringar som kan ta hand om mycket vatten och att anlägga översvämningsytor, säger hon.

På vissa ställen menar hon att det går att sänka gångbanor, som ett exempel, så att vattnet kan rinna på vägen till en plats där det är möjligt att ta hand om vattnet.

- Framöver vill vi även använda oss av olika sätt att spara på vattnet och ta tillvara det bättre, säger Kicki Bälter.


Läs mer om råd till fastighetsägare

Karta över hur ditt område kan påverkas av skyfall

Fastighetsägarnas skyfallshemsida

Var redo för kraftigt skyfall  Göteborgs stads informationssida om skyfall


${loading}