Till sidans huvudinnehåll
 Bilder på Doina Petrescu och Nicholas Duxbury Ransome.
Doina Petrescu och Nicholas Duxbury Ransome kommer föreläsa under forum om hållbar stadsutveckling.

Doina Petrescu och Nicholas Duxbury Ransome i forum om hållbar stadsutveckling

Publicerad 16 mars 2023

I veckan släppte Prototyp Göteborg de första delarna av sommarens program, vilket kommer innehålla allt från utställningar och föreläsningar till workshops och prototypbyggen. Ett par av de första programpunkterna som släpptes är två fördjupande forum inom hållbar stadsutveckling, som gästas av Doina Petrescu och Nicholas Duxbury Ransome.

Prototyp Göteborgs mest programintensiva perioder är den inledande perioden den 2 — 5 juni, som sammanfaller med Jubileumsfestivalen i Frihamnen, liksom jubileumsfinalen den 31 augusti — 3 september. Men redan den 1— 2 juni tjuvstartar programmet med forum i Kajskjul 5 på Frihamnen. 

Torsdagen den 1 juni — Forum: Återbruk och cirkulärt byggande

Gästas av: Nicholas Duxbury Ransome, arkitekt från Lendager i Danmark och expert på hållbarhet och cirkulär ekonomi i byggd miljö.

Polaroidild på Nicholas Buxbury Ransome.

Nicholas arbetar som projektledare på Lendager, ett prisbelönt och tvärvetenskapligt företag i byggd miljö med erfarenhet av att utveckla projekt och processer i olika skalor som ifrågasätter och tänjer på gränserna för hållbarhet, cirkularitet och återvinning – inklusive det högsta hybridträtornet i Danmark. Nicholas föreläser också på universitet, konferenser i hela Europa och undervisar i hållbarhetsledning och certifiering.

Den här dagen kommer Nicholas berätta om Lendagers mångåriga arbete med att hitta nya metoder för att bygga hållbart. Han gör till exempel en djupdykning i både de praktiska innebörderna och konsekvenserna av att arbeta med en hög grad av idealism gällande cirkularitet. Utvalda projekt från Lendagers portfölj kommer att användas som case för att ge en ärlig presentation av vad som gick fel, vad som kan förbättras och vad som fungerade på deras resa mot en mer hållbar byggd miljö genom innovation, återvinning och cirkulär ekonomi.

Välkommen till en eftermiddag med föreläsningar och samtal om återbruk och cirkulärt byggande! Det är fri entré men anmälan krävs. Du kan läsa mer om Nicholas Duxbury Ransome och torsdagens forum här.

 

Fredagen den 2 juni — Forum: Demokrati och social hållbarhet

Gästas av: Doina Petrescu, professor i arkitektur och designaktivism vid University of Sheffield, jubileumsprofessor 2022 vid Chalmers i Göteborg och inter-university chair vid Brussels Studies Institute.

Bild på Doina Peterscu.

Doinas forskning rör frågor om urban resiliens i relation till urbana allmänningar, samskapande, feminism och urban politik. Hon är också en av grundarna av atelier d’architecture autogérée (urbantactics.org), en organisation som bedriver aktioner, design och forskning om samskapande urbanism och arkitektur, där lokala invånare involveras i att skapa och upprätthålla allmänningar i deras grannskap och att engagera sig i sociala och ekologiska metoder och motståndskraftiga nätverk.

Den här dagen kommer Doina berätta om deras projekt R-Urban, en deltagande strategi för lokal resiliens i Parisregionen och Wiki Village Factory, ett nav för social och ekologisk innovation som håller på att byggas i Paris. aaa:s arbete har fått internationellt erkännande och många utmärkelser genom åren, däribland New European Bauhaus 2022.

Välkommen till en förmiddag med föreläsningar och samtal om demokrati och social hållbarhet! Det är fri entré men anmälan krävs. Du kan läsa mer om Doina Petrescu och fredagens forum här.

Vad är Prototyp Göteborg?

Prototyp Göteborg är en del av Göteborgs 400-årsjubileum. Idén till prototyp Göteborg kommer från göteborgarna. Arrangemanget inleddes 2015 och drivs av stadsmiljöförvaltningen, Göteborg & Co och stadsbyggnadsförvaltningen, i bred samverkan med Göteborgs Stads övriga förvaltningar och bolag, stadsutvecklingsbranschen, akademin, ideella föreningar och allmänheten.

Målet har varit att skapa en plattform för samtalet om stadens utveckling och att bransch och medborgare blir vana att tillsammans diskutera stadsutveckling för en ännu bättre, mer hållbar stad.

Prototyp Göteborg ska styra bort ifrån det förväntade, uppmärksamma det som pågår och vända sig till de som utgör staden. Den ska diskutera, etablera och synliggöra nya sätt att arbeta med stadsplanering samt utveckla läroprocesser och möjliggöra kunskapsutbyte.


${loading}