Till sidans huvudinnehåll
Cirka 100 handbollsspelare bor denna vecka på Oscar Fredriksskolan. Foto: Lo Birgersson.

Oscar Fredriksskolan sjuder av liv under sommarens cuper

Publicerad 7 juli 2023

Trots att sommarlovet har börjat sjuder det av liv på Oscar Fredriksskolan. Drygt 100 handbollsspelare från hela Sverige och runt 200 elever på fritids fyller skolan med stoj och lek. Vaktmästaren Sören ser tillsammans med medarbetarna i skolmatsalen till att allt flyter på.

Tidigare i juli fylldes de tomma salarna av ett hundratal ungdomar som deltar i Partille cup. Det är 17:e året i rad nu som vaktmästare Sören Wixeldahl, vaktmästare på Oscar Fredriksskolan, är med och styr upp att alt fungerar.

- Jag tycker att det är väldigt roligt att jobba under Partille cup och Gothia cup. Alla ungdomar är så artiga och trevliga.

”Flyter på väldigt bra”

Sören berättar att den här veckan dessutom är även fritidshemmet öppet och det innebär att cirka 300 barn och elever äter sig mätta i bamba (skolmatsalen). I köket jobbar grundskolans måltidsmedarbetare tillsammans med Partille cups inhyrda extrapersonal. Förutom frukost och lunch serverar de även kvällsmat. Skolan öppnar klockan 6 på morgonen och stänger klockan 23 på kvällen.

- Det hela flyter på väldigt bra berättar Sören. Det enda som brukar strula är tekniken. Att nycklar inte fungerar eller att brandlarmet går i gång trots att det är avstängt. Jag har inte under mina 17 år stött på några allvarliga incidenter.


- Stökigt, men bekvämt, säger Sören Wixeldahl, vaktmästare på Oscar Fredriksskolan, som har jobbat under Partille 17 år i rad. Foto: Karin Jofur.

Värdar finns på plats

Sören visar ett klassrum där cirka 20 ungdomar sover. Det ser visserligen ganska rörigt ut men ändå bekvämt med luftmadrasser och sovsäckar. I år är det ett tjugotal lag på skolan och varje lag har en eller två ledare med sig. Förutom Sören och medarbetarna i bamba finns tre värdar från idrotts- och föreningsförvaltningen på plats som bland annat ser till att inga obehöriga kommer in på skolan.

- Den här veckan har varit ganska lugn. Nu ser jag fram emot Gothia cup i vecka 29. Då får jag möta ungdomar från alla världens hörn. Då kommer det definitivt att bli lite mer dans på skolgården säger Sören nöjt.


Fakta

Partille Cup är en internationell ungdomsturnering i handboll. Varje år deltar omkring 1400 lag från 50 nationer och de spelar 5000 matcher på 70 planer. Varje sommar bor cirka 30 000 ungdomar i Göteborgs grundskolor, under både Partille cup och Gothia cup.

${loading}