Till sidans huvudinnehåll
Elever känner på olika potatissorter.
Eleverna får klämma och känna på potatisar i olika färg och form. – Är det här ens en potatis, frågar en elev i förstaklass om den mörkblåa potatissorten ”Le Vitelotte”. Foto: Annelie Alsbjer.

Tillbaka till rötterna på Lärjeskolan

Publicerad 28 februari 2024

Denna vecka lagar Lärjeskolans skolkök 400 kilo potatis. – Vi har potatisvecka eftersom vi vill berätta för eleverna om potatisens historia och att det finns många sätt att laga den på, säger Remon Khalil, köksmästare på Lärjeskolan.

I nordost är det potatisvecka i skolmatsalarna. På borden i Lärjeskolans skolmatsal har kockarna förberett med fakta och bakgrund om olika rätter med potatis.

- Eleverna lär sig att potatisen är en mångsidig gröda som går att koka, fritera, mosa, steka, baka och mixa slät till soppa, säger Therese Andreasson, måltidsbiträde på Lärjeskolan.

Under veckan får eleverna äta bland annat bakad potatis, potatisgratäng och hasselbackspotatis.


- Det är tvärgott, säger en elev på Lärjeskolan om den bakade potatisen. Foto: Annelie Alsbjer.

Eleverna får klämma och känna

Medarbetarna i skolköket har förberett så att lärarna kan prata om potatisen i klassrummen under veckan. I skolmatsalen får eleverna sedan klämma och känna på potatissorter i olika färg och form.

- Eleverna är väldigt nyfikna och tycker att det är spännande när det är temavecka i bamba. Jag har pratat om potatisen med mina elever tidigare idag, säger Raba Racho, klasslärare för årskurs 5 på Lärjeskolan.


Även salladsbuffén bjuder på potatissallad. Senare i veckan får eleverna testa potatiskaka med sylt och kladdkaka med råriven potatis. Foto: Annelie Alsbjer.

Temavecka varje år

Varje år planerar köksmästare och kockar i nordost för en gemensam temavecka. Syftet är att öka intresset för maten i skolan så att eleverna orkar med skoldagen.

- Vi märker att när vi har temaveckor i bamba öppnar det också upp för en bättre dialog med både elever och lärare. Vi får en anledning att prata om maten vi serverar, säger Therese Andreasson.


Medarbetarna i skolköket på Lärjeskolan lagar cirka 1250 portioner mat varje dag. Foto: Annelie Alsbjer.

Fakta om potatisen

Källa: Göteborgs botaniska trädgård

  • Potatis är idag västvärldens vanligaste grönsak. De delarna man äter kallas stamknölar.
  • Potatisen kommer ifrån en bergskedja i Sydamerika som heter Anderna, där den har odlats i 10 000 år.
  • Potatis odlades vid Uppsala universitet redan 1658. Men det var troligen Jonas Alströmer från Alingsås, som var den förste som verkade för att potatisen odlades i stor skala och användes till människoföda.
  • På vintertid är potatis en viktig C-vitaminkälla. Den är också rik på järn och innehåller mycket stärkelse.
  • Potatis heter potato på engelska. På Quechua ett indianspråk som talas i Anderna där potatisarna kommer ifrån, heter potatis Papa.

Remons potatiskladdkaka

Öppna dokumentet för att se receptet till köksmästare Remons potatiskladdkaka  en knöligare kladdkaka som mättar.

${loading}