Prototyp Göteborg på Vetenskapsfestivalen
Publicerad 14 april 2023
Nedan ser du de programpunkter som aktörer inom Prototyp Göteborg arrangerar under Vetenskapsfestivalen. Aktiviteterna är gratis och kräver ingen anmälan. Men se till att komma i tid, för det är först till kvarn som gäller!
Föreläsning: Om havsodling i en marin kolonilott
Det går att odla många spännande, hållbara och goda råvaror i havet. I Göta älv i Frihamnen finns Sveriges första stadsnära havsodling. En marin kolonilott kan jämföras med en kolonilott på land, men istället för potatis och morötter odlas här alger och musslor. Kan marina kolonilotter vara ett sätt att producera hållbar mat?
Lyssna till mer om detta spännande projekt och om hur vi kan odla framtidens hållbara och klimatsmarta mat från havet!
Var? Scenen, Nordstan, Göteborg
När? Torsdag 20 april, klockan 13 – 13:30
Medverkande: Maria Bodin, projektsamordnare, Göteborgs Stad och Göteborgs Universitet och Karl-Johan Nylén, kommunikatör, Centrum för hav och samhälle, Göteborgs Universitet
Läs mer: https://www.vetenskapsfestivalen.se/for-alla/om-havsodlingar-i-en-marin-kolonilott/6097/
Utställning: Odla i havet i en marin kolonilott
Varför begränsa sig till att bara odla på land när man även kan odla i havet?
En marin kolonilott är en odlingslott under ytan där man odlar och förvarar råvaror från havet, småskaligt och för hushållsbehov. Det kan jämföras med att ha en kryddträdgård eller ett potatisland på land. Men istället för kryddor och potatis växer det till exempel alger och musslor i lotten.
Kom och prata med oss om odling i havet och provsmaka framtidens sjömat!
Var? Nordstan, Göteborg
När? Torsdag 20 april, klockan 10 – 17 och fredag 21 april, klockan 10 – 15
Medverkande: Maria Bodin, projektsamordnare, Göteborgs Stad och Göteborgs Universitet och Karl-Johan Nylén, kommunikatör, Centrum för hav och samhälle, Göteborgs Universitet
Läs mer: https://www.vetenskapsfestivalen.se/for-alla/om-havsodlingar-i-en-marin-kolonilott/6097/
Föreläsning: Salta bad i älven – så funkar det
Visste du att i sommar kommer du att kunna bada mitt i stan – i både söt- och saltvatten? I samband med Göteborgs 400-årsjubileum den 2 – 5 juni öppnar och invigs Jubileumsparken med det nya hamnbadet i Frihamnen.
Med hjälp av en helt ny teknisk lösning kommer två av tre bassänger att innehålla saltvatten. Det sugs upp från saltvattenkilen i Göta älv. Den tredje bassängen innehåller sötvatten som renas på naturlig väg med hjälp av en så kallad infiltrationsbädd på land.
Välkommen att lyssna på hur det funkar och ställa frågor till projektledaren Amelie Sandow och oceanfotografen Anna Karlsson.
Var? Scenen, Nordstan, Göteborg
När? Torsdag 20 april, klockan 11 – 11:30
Medverkande: Amelie Sandow, projektledare, Göteborgs Stad och Anna Karlsson, oceanfotograf, Tyréns
Läs mer: https://www.vetenskapsfestivalen.se/for-alla/salta-bad-i-alven-sa-funkar-det/5910/
Vad är Prototyp Göteborg?
Prototyp Göteborg är en del av Göteborgs 400-årsjubileum. Idén till prototyp Göteborg kommer från göteborgarna. Arrangemanget inleddes 2015 och drivs av stadsmiljöförvaltningen, Göteborg & Co och stadsbyggnadsförvaltningen, i bred samverkan med Göteborgs Stads övriga förvaltningar och bolag, stadsutvecklingsbranschen, akademin, ideella föreningar och allmänheten.
Målet har varit att skapa en plattform för samtalet om stadens utveckling och att bransch och medborgare blir vana att tillsammans diskutera stadsutveckling för en ännu bättre, mer hållbar stad.
Prototyp Göteborg ska styra bort ifrån det förväntade, uppmärksamma det som pågår och vända sig till de som utgör staden. Den ska diskutera, etablera och synliggöra nya sätt att arbeta med stadsplanering samt utveckla läroprocesser och möjliggöra kunskapsutbyte.
- Läs mer om Prototyp Göteborg
- Prenumerera på Prototyp Göteborgs nyhetsbrev (anmälningsformulär)
- Följ oss på Instagram
- Följ oss på Facebook
Vad är Vetenskapsfestivalen?
Vetenskapsfestivalen skapar mötesplatser för kunskap, inspiration och nya perspektiv. De älskar att presentera vetenskap på kreativa och oväntade sätt. Med i genomsnitt 70 000 besök är de ett av Europas största populärvetenskapliga evenemang. De vill också uppmuntra till ett hållbart tänkande och ett hållbart agerande. Sedan 2022 är de hållbarhetsdiplomerade baserat på de Globala målen i SUSA:s kravstandard för evenemang, en ny kravstandard från svenska SUSA (Sustainable Standards) som bygger på de sjutton Globala målen.