Till sidans huvudinnehåll

Underhållsarbete på goteborg.se påverkar vissa e-tjänster samt Mina sidor på lördag kl. 8-18

Senast uppdaterad: 18 april 2024 klockan 16:45

Nu på lördag 20 april från kl. 8 fram till ungefär kl. 18 fungerar inte alla e-tjänster på grund av underhållsarbete på goteborg.se. Du ser när du klickar in i e-tjänsten om den fungerar eller inte. E-tjänster som påverkas är till exempel återansök om försörjningsstöd och boendeparkering.

Eleverna sätter upp sina tält inför övernattningen. Foto: Fredrik Brandt

Eleverna i åttonde klass utmanar sig själva under hela året

Publicerad 13 juni 2023

Elever på Nygårdsskolan får inte bara undervisning i klassrummet utan även möjligheter att utforska naturen. Genom en årlig utmaning, där vandring står i fokus, förbereds åttondeklassarna på olika sätt för den stora vandringen längs en del av Bohusleden. Genom samarbete, kunskap och en förståelse för naturen får de en lärorik upplevelse som stärker eleverna och främjar gemenskap och välbefinnande.

– Vi vill att eleverna ska lära sig och förstå hur deras egen livsstil påverkar hälsan, miljön och samhället. I högstadiet gör alla klasser i åttan en friluftsvandring, säger Marie Ahlén, rektor på Brottkärrsskolan och Nygårdsskolan.

Fokus på vandring under året

Genom att först gå kortare sträckor av Bohusleden, lära sig att orientera med hjälp av en karta, laga mat utomhus och bygga vindskydd, får eleverna praktisk erfarenhet för friluftslivet. Inför varje tillfälle får eleverna läsa på och titta på filmer och därefter testa momenten i naturen.

– I december övade eleverna på att laga mat och göra upp eld. Vi promenerade och de fick laga linssoppa i sina trangia-kök och grilla korv över eldstaden som de byggt, säger Fredrik Brandt, idrottslärare.

”Det var roligt och mysigt att umgås med klassen lite längre”

I början av juni var det dags för den stora vandringen. Eleverna gick två dagar längst Bohusleden, mellan Skatås och Jonsered. Vandringen är ett avbrott från klassrumsundervisningen och erbjuder eleverna möjligheten att förstå att naturen inte bara är en plats för aktiviteter, utan också för vila och återhämtning.

– Det har varit fantastiskt roligt och eleverna har skött sig exemplariskt både när vi vandrade, lagade mat, satte upp tälten och umgicks på kvällen. Eleverna får verkligen lära sig att samarbeta, upptäcka naturen och bli bekväma i den, men framför allt ha roligt på vägen. Vi lärare märker en tydlig skillnad i gruppen. Att de blir tryggare, både med sig själva och varandra, och märker att eleverna tycker att de här dagarna är väldigt roliga och uppskattade, säger Fredrik. 

– Det var roligt och mysigt att umgås med klassen lite längre. Det var mycket som var roligt och bra, men framförallt var det mysigt på kvällen när vi satt och umgicks, åt mat och grillade marshmallows på kvällen, berättar en av eleverna som deltog i vandringen.

Foto: Fredrik Brandt

${loading}