Till sidans huvudinnehåll
När elevantalet sjunker behöver grundskoleförvaltningen se över skolstrukturen. Foto: Lo Birgersson

Grundskoleförvaltningen inleder dialoger om förändringar i skolstrukturen

Publicerad 21 maj 2025

Grundskoleförvaltningens arbete med att anpassa verksamheten till den nya befolkningsprognosen har gått in i en ny fas. Det har inletts dialog i flera områden där skolor kan behöva förändras eller läggas ner som en följd av ändrade elevunderlag.


Att göra förändringar av skolstrukturen kan uppfattas som känsligt för elever och vårdnadshavare. Därför är det viktigt att vi möter elever och vårdnadshavare i ett tidigt skede och både tar inspel från dem och ger dem möjlighet att ge uttryck för sina perspektiv, säger Helena Sjöberg, chef för avdelningen Planering och utveckling. 

Lyssnar på vårdnadshavare, elever och personal

Under våren genomför Göteborgs grundskoleförvaltning en rad dialogträffar med vårdnadshavare, skolledningar, medarbetare, fackliga representanter och elever i några av de skolområden som kan beröras av förändringar inför läsår 2026/2027. Syftet med dialogerna är att samla in synpunkter och perspektiv från olika grupper för att skapa en hållbar skolstruktur i Göteborgs kommun. Då förvaltningen inte kommer att träffa alla vårdnadshavare kommer det även att finnas möjlighet att skicka in medskick digitalt.

Vi vill skapa en hållbar skolstruktur som möter elevernas och samhällets behov. Det är viktigt att vi lyssnar på vårdnadshavare, elever och personal för att skapa en skola som är trygg, inkluderande och av hög kvalitet, säger Helena Sjöberg.

Prognosen analyseras

Nu finns också en mer detaljerad prognos för hur elevunderlaget ändras i olika delar av Göteborgs Stad på områdesnivå. En första analys väntas bli klar i juni. Den kan komma påverka vilka ytterligare områden som kommer att utredas framöver.



${loading}