Till sidans huvudinnehåll

Skutehagens Skola: Hälsomässan lär eleverna vinna kompetens och erfarenhet

Publicerad 19 februari 2020

— Jag tror att Hälsomässan får eleverna att växa som individer. Vi stärker självtillit, självkänsla och självrespekt. Och det gynnar dem även i andra samband i skolan.

Rikard Widhede är idrottslärare på Skutehagens Skola i Torslanda. Han berättar under tiden han plockar upp handbollar från golvet i gymnastikhallen. Det är snart handboll i trean och fyran och en klass har precis övat.

Hälsomässan innebär att eleverna väljer ett ämne de vill presentera för andra. Det kan bli en föreläsning, eller något de vill visa upp i gymnastikhallen eller på idrottsplan utomhus.

I år var det några som skapade ett kartspel, ett memoryspel, berättar Rikard samtidigt som handbollarna lirkar sig ur nätet och ner på golvet igen.

Rikard nämner på tre faktorer som han tycker är viktiga.

Att eleverna får bestämma själva vad de vill göra.

Att de lär sig att ”vinna kompetens och erfarenhet”. Några kan inte så mycket om det de vill presentera, men lär sig genom sina förberedelser. Och eleverna lär sig också att dela med sig av sin kunskap.”.

Att de lär sig att relatera till sin situation, känna sig kompetenta och samtidigt uppleva självbestämmande och inflytande.

Om eleverna uppnår de tre delarna – då blir det FLOW, säger Rikard.

Och erfarenheterna hjälper eleverna även i andra ämnen.

Rikard finns med som stöttepelare, men en viktig del av arbetet är att eleverna ska lösa problem själva. För det är så eleverna utvecklas.

Han vill fortsätta att erbjuda både femmor och sexor att vara med.

Blir det inte bra när eleven presenterar sitt projekt i femman, så kan hen ta igen det i sexan.

För det gäller att lära eleverna att problem är till för att lösas.

Skolan har gästats av externa föreläsare och inspiratörer. David Lega har besökt dem och elitspelare från flera av Göteborgs främsta lag. 


${loading}