Härlandatjärnskolans kök lagar mat på rester: ”Ungarna gillar det”
Publicerad 3 april 2023
”Ingen minns en fegis”
Pernilla Dierks är köksmästare på Härlandatjärnskolan. Hennes skolkök, Klimatslottet, jobbar varje dag för att minska mängden mat de slänger inne i köket och tillsammans med eleverna i matsalen:
– Vi väger maten som slängs varje och visar tydligt för eleverna hur mycket de slänger när de ätit klart. De är jättenyfikna hur mycket det är och det går verkligen rätt neråt. Det är väldigt lite tallrikssvinn nu.
Pernilla Dierks,
köksmästare på Härlandatjärnskolan. I bakgrunden står kocken Anneli Johansson
och håller koll på stekbordet. Foto: Annelie Alsbjer.
Pernillas tips till skolor och skolkök är att våga sätta i gång:
– Våga göra fel och våga testa nya rätter med maten som blir över. Ingen minns en fegis, så det är bara att köra.
Läs mer: Så jobbar vi med maten i grundskolan
”Maträddarbröd” med
fänkål gjort på gröt som blivit över från mellanmålet. Foto: Annelie Alsbjer.
Så jobbar skolköken med matsvinn
Matsvinn är maten som blir över som inte hamnar i magen. För att minska matsvinnet väger skolköken maten som slängs varje dag. Det som mäts är:
- Serveringssvinn, maten som skolköket lagar och serverar som eleverna inte äter upp.
- Kökssvinn, maten som skolköket inte lagar, till exempel gammalt bröd eller skalrester.
- Tallrikssvinn, maten som eleverna inte äter upp från tallriken.
Målet för hela Göteborgs Stad är att matsvinnet ska minska till 30 gram per serverat huvudmål.
Läs mer i Göteborgs Stads avfallsplan
Många stjärnor och ett
”Bra jobbat” till eleverna på Härlandatjärnskolan. Klimatslottet, som skolköket
heter, väger maten som eleverna slänger varje dag. – Det går rätt neråt för
eleverna, säger köksmästare Pernilla Dierks. Foto: Annelie Alsbjer.