Till sidans huvudinnehåll

Musik ett eget sätt att uttrycka sig

Publicerad 4 juli 2019

Ett annat språk och ett eget sätt att uttrycka sig. Det är viktiga delar som musikundervisningen ger eleverna menar läraren Anna Pappinen Hillert som arbetar på Rosendalsskolan i Härlanda.

I den digitala appen Garageband, kan eleverna helt själva skapa olika typer av musik och sedan spela upp den för klasskamraterna.

-  Eleverna gillar att skapa musik i appen, det är ett enkelt sätt att lära sig hur en låt är uppbyggd och hur man sätter samman olika instrument och ljud, säger Anna.

Hittat sin grej

Tillsammans med undervisningen i de teoretiska ämnena ger musiken eleverna ett annat språk, ett eget sätt att uttrycka sig:

-  Jag har flera exempel på elever som hittat sin grej genom musiken. Att få skapa något eget och sedan spela upp det för sina klasskompisar och få uppskattning för det, gör att eleven växer. Det ger styrka och självförtroende, säger Anna.

Älskar musik

Anna, som är musiklärare i årskurs 1-6 använder aktivt digitala hjälpmedel när hon undervisar, till exempel surfplatta och den digitala appen Garageband.

På frågan om vad arbetet som musiklärare ger Anna är svaret glasklart:

- Jag älskar själv musik och vill dela med mig. Stunden då eleven hittar ett eget sätt att uttrycka sig är speciell och gör att mitt jobb känns väldigt meningsfullt, avslutar Anna.

Läs mer

Se Anna berätta mer om hur hon använder digitala hjälpmedel i musikundervisningen i en film från Torghandel Göteborg.

Torghandel Göteborg är en mötesplats för erfarenhetsutbyte för lärare, pedagoger och skolledare inom skola och förskola. Torghandel planeras och genomförs av Center för Skolutveckling (CfS) tillsammans med en redaktion av representanter från stadsdelarna.

${loading}