Till sidans huvudinnehåll

Nordhemsskolan - en skola för uppfinnare

Publicerad 17 maj 2019

Nordhemsskolans elever har i flera år vunnit Sveriges största uppfinnartävling för unga. I år tog Mauritz som går i åttan tredje priset för ”teknisk lösning”. Han var en av 1 200 elever i åldern 12–15 år från hela Sverige som lämnade in bidrag till årets tävling. Och juryn tyckte att uppfinningen var så bra att den tog sig ändå upp till prispallen.

Pluggapp

Mauritz kom på att en app som hjälper eleven att plugga skulle vara en bra grej. För att komma in på till exempel Instagram måste eleven först svara på en fråga eller lösa ett mattetal.
På så sätt måste användaren ha pluggat för att komma in på roliga appar. Mauritz hade gott stöd i sin lärare Lars Isaksson.

-       Idén till uppfinningen fick Mauritz själv, min roll var att guida och stötta honom i jobbet. Att vinna det här priset är ett minne för livet. Jag har sällan sett någon så glad som när jag berätta att Mauritz vunnit, säger Lars.

I måndags åkte Mauritz till Stockholm och tog emot sitt pris på 1000 kronor.

Finn upp är Sveriges största uppfinnartävling för ungdomar i 6an till 9an. Genom Finn upp får lärare på högstadiet använda en pedagogisk metod som kallas Uppfinnarresan.

När eleverna är klara har de med hjälp från sin lärare gjort en egen uppfinning. Metoden leder till bättre kreativitet, lösa problem och samarbete.

Här kan du läsa mer om Finn upp och uppfinnarresan.

Vill du veta mer om hur Nordhemsskolan arbetar med ämnet teknik och uppfinnarresan kontakta: Lars Isaksson, lärare på Nordhemsskolan, lars.isaksson@grundskola.goteborg.se 

Faktaruta

Finn upp grundades 1979 av den ideella föreningen Ingenjörsamfundet tillsammans med Svenska Uppfinnareföreningen. Verksamheten finansieras av Skolverket samt sina ägare: Unionen, Vision, Finansförbundet, ST och Försvarsförbundet.

Nästa tävlingstillfälle startar i september 2019.

 

${loading}