Till sidans huvudinnehåll
Byggställningar en bit ute i älven. Mörkt vatten. På land syns två byggnader omringade av grönska.
En ny bastu med samma utseende och placering som prototypen byggs nu i Jubileumsparken.

Byggstart för ny bastu i Jubileumsparken

Publicerad 20 december 2023

Nu startar byggnationen av den nya bastun i Jubileumsparken. Det blir en bastu för permanent bruk med samma utseende och placering som prototypen.

Sedan prototypen ”Allmänna bastun” öppnade 2015 har den varit ett uppskattat besöksmål. Det säregna utseendet och placeringen i älven har också gjort den till ett välkänt landmärke, inte bara lokalt utan även nationellt och internationellt.

På platsen för prototypen finns endast byggställningar men nu startar återuppbyggnaden.

– Vi kommer att använda stålstommen, fasadplåten och fönstren från prototypen. I övrigt blir det annat material och en annan konstruktion, eftersom vi bygger en bastu som ska klara såväl väder och vind som många besökare under lång tid, berättar projektledare Amelie Sandow.

Utsikten från det stora fönstret över älven blir därmed kvar. Även de hyvelspånklädda innerväggarna i basturummet, men i en betydligt grövre dimension.

Bastupremiär i vår

Som tidigare kommer bastun att ha plats för upp till 25 personer. För att den ska vara tillgänglig för alla kommer det att finnas en hiss upp till basturummet.

För den som vill kombinera bastu med bad finns hamnbadets tre bassänger alldeles i närheten, där en av saltvattenbassängerna är öppen året om.

– Det kommer också att finnas en utomhusdusch att svalka sig i. Den bygger vi precis under bastun på den så kallade dykdalben, förklarar Amelie Sandow.

Planen är att den nya bastun ska vara klar och kunna öppna under våren 2024.  

${loading}