Till sidans huvudinnehåll
Visionsbild av batterifabrikens exteriör. En grå, lång byggnad i två plan.
Bild: NOVO

Första bygglovet för batterifabriken i Torslanda godkänt

Publicerad 23 augusti 2023

Det har blivit dags att söka bygglov för bygget av batterifabriken i Torslanda. På tisdagens sammanträde godkände stadsbyggnadsnämnden det första bygglovet.

Förra året blev det klart att Northvolt och Volvo Cars genom det gemensamma bolaget NOVO Energy vill bygga en batterifabrik i Torslanda. För snart ett år sedan vann detaljplan för fabriken lagakraft och nu har det blivit dags att söka bygglov. På  sammanträdet den 22 augusti godkände stadsbyggnadsnämnden det första av totalt tre bygglov. Beslutet avser byggnadens skal, med stomme, tak och fasad.

- Utformningen av byggnaden är i stort sett anpassad till den omgivande storskaliga miljön och den befintliga bebyggelsen, säger Mattias von Geijer, bygglovsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen.  

Byggnaden kommer ha totalt fyra olika våningsplan. Fasaderna på byggnaden har i huvudsak tre olika utformningar, där produktionsdelens fasad byggs upp av släta sandwichelement i silvermetallic plåt, kontorsdelarna får en struktur av stående trälameller framför fasader av glas och träpanel och huvudentrén kommer att ha en helglasad fasad.

${loading}