Till sidans huvudinnehåll

Lära elever i grundskolan källkritik och källtillit

Publicerad 14 november 2023

Sofia Larsson arbetar med källkritik och källtillit i sin roll som skolbibliotekarie på Svartedalsskolan 4-9. Hon utgår från elevernas vardag och verklighet och möter elever som blir uthängda på sociala medier, får ta emot sexuella inviter, kontaktade av vuxna eller möter rena lögner om myndigheter och annat. – Våra elever behöver lära sig hantera all den information som finns på internet. För att kunna göra det är det viktigt att skapa en trygg och öppen miljö där de vågar fråga och diskutera, och att de kan lita på mig, säger Sofia Larsson.

– De ska kunna prata med mig om vad de är med om, att jag är en trygg vuxen på skolan att vända sig till. Oavsett om det kan verka töntigt, bara är för att provocera eller om jag blir obekväm och rosig om kinderna - så svarar jag alltid. Det är ofta mycket skam inblandat i detta och rädsla för att berätta och ensamhet i detta. Jag försöker alltid sätta mig ned och vara närvarande och ställer frågor, säger Sofia Larsson.

Anpassar lektionerna efter elevernas behov                                      

Sofia Larsson anpassar lektionerna utifrån elevernas behov, hur de är som grupp och som utgår från i deras vardag. Hon arbetar med olika ord som eleverna möter och hjälper dem att förstå och hantera svåra ämnen. Elevernas källor är med som tydliga exempel i undervisningen för att hjälpa eleverna att utveckla sina färdigheter i källkritik och källtillit.

– TikTok är en stor paradgata, jag tar dem i handen och vi tittar in i skyltfönstren tillsammans. Det är där unga hämtar sin information och det är en viktig informationskälla för många och någonting vi behöver ha med oss i vår undervisning, säger Sofia Larsson.

Enligt Sofia Larsson har arbetet ger resultat hos eleverna och en ökad medvetenhet hos vårdnadshavare om vikten av källkritik och säkerhet online.

– Jag kan se att eleverna har mer kännedom om olika begrepp och bättre på att analysera sina egna beteenden i sociala medier. Jag tycker också att samtalsklimatet på skolan och bland eleverna är tryggare, avslutar Sofia Larsson.

Sofia Larsson, skolbibliotekarie på Svartedalsskolan.

Om Svartedalsskolan 4-9

Svartedalsskolan är en grundskola i Biskopsgården i Göteborg. Skolan har 550 elever från grundskola och anpassad grundskola. Under 2021 nådde 34,2 procent av sjätteklassarna kunskapskraven och 36,2 procent av niondeklassarna.

${loading}