Till sidans huvudinnehåll
En rödbrun tegelbyggnad i fyra våningar, med en mindre grå träbyggnad framför.
ISGR:s nya byggnad nära Wavrinskys plats på Guldheden. Foto: Carl Edholm

Internationella skolan, ISGR, vid Guldheden är klar

Publicerad 9 juni 2025

Efter drygt två år är den nya byggnaden längs med Guldhedsgatan mellan Wavrinskys plats och Medicinareberget nu klar. Den nya byggnaden smälter väl in i området med kulturhistoriskt värdefulla skolbyggnader, och ska till höstterminen fyllas med skolelever.

I den nya byggnaden finns förutom 13 klassrum inklusive musiksalar, rum för administration och en stor rörelsesal, också ett tillagningskök och en stor matsal, något som skolan inte haft där innan.

International School of the Gothenburg Region, ISGR, är en internationell skola med både en svensk och en internationell sektion som ägs av Göteborgsregionens kommunalförbund. De internationella eleverna utgör ungefär två tredjedelar av elevunderlaget, och de har ofta föräldrar som under en period jobbar på något företag eller universitet i regionen. Skolan finns på två olika adresser i Göteborg och har länge haft behov av fler platser. Därför beslutade man att bygga en ny skolbyggnad intill deras lokaler på Guldheden.

– Med vår nya tillbyggnad skapar vi en modern och inkluderande lärmiljö för framtidens globala medborgare, våra elever! Byggnaden med sitt ljusinsläpp och sin rymd inbjuder till lärande och engagemang, vilket känns fantastiskt, säger Annika Simonsson Bergqvist, VD och skolchef för ISGR.

Ett stort fönster som vetter ut emot en trafikerad gata.

Utsikten från matsalen. Foto: Carl Edholm

Utsikt över hela staden

Trots att matsalen och många av klassrummen vetter ut mot den starkt trafikerade Guldhedsgatan är det anmärkningsvärt tyst inne i byggnaden. Och de generösa fönstren ger ett fint ljusinsläpp i klassrummen som går i milt blåa färger. Ju högre upp man kommer i den 4 våningar höga byggnaden, desto mer imponerande utsikt har man också över Göteborgs takåsar.

På andra sidan vetter byggnaden mot innergården, där man byggt en helt ny skolgård för de yngre eleverna. På den här sidan av byggnaden finns också den gamla skolgården och fotbollsplanen, som eleverna på ISGR delar med Guldhedsskolans elever.

Här blir det också uppenbart att alla de skolbyggnader som ligger i området är från samma tidsperiod på 1950-60-talet, och är ritade av samma arkitekt, Sture Frölén.

Två personer i varselkläder tar ner en byggställning på en byggnad som binder ihop två andra byggnader. I bakgrunden ser man en skolbyggnad.

Den förbindelsegång som fanns mellan skolans byggnader har rivits och byggts om så att man nu kan gå under den bort till skolgården. Foto: Carl Edholm

Kulturhistoriska värden i området

Skolmiljön har kulturhistoriska värden och ingår i bevarandeområde Södra Guldheden i Göteborgs bevarandeprogram.
Eftersom området är kulturhistoriskt intressant med bevarandekrav har White arkitekter som ritat den nya byggnaden och projektledningen haft tätt samarbete med antikvarie under hela vägen. Detta för att till exempel se till att färgen på teglet och på rörelsesalen passar in med de andra skolbyggnaderna i området.

– Ett annat exempel är att vi inte har satt upp några utvändiga klimatskydd som vi brukar göra, utan har satt dem invändigt, för att det ska passa med utseendet på de övriga byggnaderna. På 50- och 60-talet byggdes inga klimatskydd, säger Cecilia Lundqvist, projektledare på stadsfastighetsförvaltningen, Göteborgs Stad.

En stor sal med träinredning och en basketkorg på väggen.

Rörelsesalen är helt i trä, med sektioner av klättervägg som kan fästas på ribbstolarna. 

En lång rad av krokar på en vit vägg med träpanel halvvägs upp.

Omklädningsrummen har bröstpanel i vitt och går annars i blått. De angränsar till duschrum där alla duschar har separata bås med dörrar. Foton: Carl Edholm

– Detta är ett spännande projekt med tanke på förutsättningarna, som att bygga i befintlig miljö med allt vad det innebär med pågående verksamhet och i centralt läge. Det är roligt också att entreprenören var ett lokalt företag (Tuve bygg, som under byggtiden bytte namn till Hedin construction) som fick bygga för elever från hela världen, säger Cecilia Lundqvist.

Läs mer om byggprojektet

Om hur det var att bygga på så liten yta: Internationell skola vid Guldheden tar form

En procent av budgeten i alla Götborgs Stads nybyggnadsprojekt går till konst. Här kan du läsa mer om konsten i detta projekt: Konstnärligt golv med anor hos internationella skolan ISGR på Guldheden

Mer om byggprojektet: International School of the Gothenburg Region - tillbyggnad

Mer om skolverksamheten: ISGR



${loading}