Till sidans huvudinnehåll
Visionsbild av ett flervåningshus i brunt tegel med butiker i bottenplan
Visionsbild Kv. Backa. Illustration: Dreem Arkitekter/Skandia Fastigheter

Cirkulär tegelsten när Backaplan utvecklas

Publicerad 20 augusti 2024

Den röda tråden är tegel. Inför arbetet med att utveckla Backaplan lyfte kulturförvaltningen användning av återbrukat tegel som en åtgärd för hållbarhet. Ett konstverk av återvunnet tegel uppfördes 2020 och nu byggs en fastighet med fasad i återbrukad tegelsten. Många aktörer med gemensamt fokus på hållbar utveckling samverkar när Göteborg växer.

Backaplan ska förvandlas från en handelsplats med stora asfalterade ytor till en tätbebyggd stadsmiljö. Området är en viktig pusselbit för att knyta ihop staden över älven. Omvandlingen kommer att pågå under de närmaste 15–20 åren. När området är helt färdigbyggt ska det bli en blandstad med cirka 10 000 bostäder och cirka 140 000 kvadratmeter cityhandel samt en stor andel kontor och verksamheter, skolor, gröna parker, en idrottshall och ett nytt kulturhus.

Konstverk som tankeställare

Tidigt i utvecklingen av området tog kulturförvaltningen fram en kulturplan för att visa på vikten och behoven av att skapa goda och långsiktiga förutsättningar för konst och kultur när stadsdelen utvecklas. Statens Konstråd och stadsdelen bjöd i arbetet in konstnärer och kreativa nätverk i området, vilket bland annat resulterade i att konstnär Sara Lännerström skapade ”Tellustemplet”, ett symboliskt konstverk av återvunnet tegel från en riven fastighet på tomten intill. 

Liten, murad byggnad i brunt tegel på en stor och tom parkering

– Intentionen med ”Tellustemplet” var att det skulle bli en tankeställare, en påminnelse om hållbara material, hantverk och återbruk. Jag pratade med många intresserade personer under de tre veckor jag murade. Därför tror jag verket blev väl grundat även socialt, berättar Sara Lännerström.

Största klimatbesparingen

Ett stenkast från konstverket bygger nu Skanska ett hus med fasad i återbrukat tegel, på uppdrag av Skandia Fastigheter som har återbruk i sin hållbarhetsstrategi. Höga miljömål ingår i strategin. Att använda återbrukat material istället för nytt medför en koldioxidbesparing på 210 ton, vilket är den enskilt största – men inte den enda – klimatbesparingen i projektet.

– Förutom den stora klimatvinsten får vi en mer intressant och levande fasad i det arkitektoniska uttrycket, ett mer spännande hus som känns mer omhändertaget. Arkitekturen är viktig, säger Sven Orefelt, chef fastighetsutveckling på Skandia Fastigheter.

Hållbar stadsutveckling

I dagsläget är detta ett av landets största projekt med återbrukat tegel – totalt rör det sig om 6 520 kvadratmeter tegel som kommer från flera olika rivningsprojekt. Huset kommer att rymma 420 hyreslägenheter och 8–9 butiker i bottenplan.

– Det känns väldigt bra att en byggnad i närheten av ”Tellustemplet” får en fasad i återbrukat tegel, säger konstnär Sara Lännerström. 

${loading}