Språkstörningsdagen 20 september
Publicerad 19 oktober 2023
Elever som har språkstörningar kan till exempel ha svårt med hörförståelse, ordförrådet, förmåga att uttrycka sig, läsa eller skriva. Det är ungefär sju procent av alla barn som har någon form av språkstörning. Det skulle innebära att en till två elever har detta i varje klass, säger Maria Karlsson, skolkurator på Kannebäcksskolan.
Under dagen väljer de som vill på skolan att bära någonting i lila, som är färgen som symboliserar en språkstörning. De kommer även att ha flera aktiviteter med tema språkstörning, exempelvis tipspromenad, få skriva texter om deras egna språkstörning och flera organisationer kommer att besöka skolan.
– Att ha en språkstörning är ungefär lika vanligt som ADHD, men mycket mindre känt. Många elever på våra grundskolor har stora svårigheter med språket och behöver anpassningar och stöd för att kunna ta till sig undervisningen och visa sina kunskaper. Vi vill uppmuntra alla skolor att uppmärksamma språkstörning eftersom det är en vanlig funktionsnedsättning som vi pratar för lite om, säger Maria Karlsson.
Prata om språkstörning
– På skolor kan de räkna procent och förekomst av språkstörning i matematiken, om ärftligheten i NO eller lära sig handalfabetet i svenskan. Du som vårdnadshavare kan också prata om språkstörning hemma, att alla är olika men ändå lika bra, säger Simon Ottosson, legitimerad logoped på Kannebäcksskolan F-9 Tal och språk.
Om du som vårdnadshavare är orolig över att ditt barn har en språkstörning kan du kontakta elevhälsan/BVC (beroende på barnets ålder. För mer info eller kontakta sin närmaste logopedmottagning, info finns på 1177.