Till sidans huvudinnehåll
Det blir inte nudlar som serveras nästa vecka på Lundbyskolan - däremot ska ta vegetarisk tacos tillagas utomhus på spishällar utan el och vatten. Foto: Vladimiros Fountis, Gärdsåsskolan.

Skolmat utan el och vatten – så övar Lundbyskolan för kris

Publicerad 23 september 2024

Hur blir det med skolmaten om en allvarlig kris inträffar? Det ska eleverna på Lundbyskolan få känna på nästa vecka då skolrestaurangen serverar en krisrätt till lunch. -Medarbetarna i skolköket ska få öva på att laga mat på stekhällar utomhus utan el och vatten. Det eftersom vi behöver ha en beredskap och kunna jobba på alternativa sätt om en plötslig kris inträffar, säger Michael Törmark, köksmästare på Lundbyskolan.

Nästa vecka ska Lundbyskolan servera sina cirka 350 elever en krisrätt till lunch.

Vi har tidigare övat på att laga mat utomhus. Sist serverade vi alla våra elever hamburgare utomhus. Den här gången blir det vegetarisk taco. För om elen går behöver vi snabbt förbruka vissa varor så att det inte blir dåliga. Till exempel sallad och grönsaker, säger Michael Törmark och försätter:

Vi gör det här för att vi ska känna oss trygga i att laga mat utan el och vatten. Jag tror att det kommer bli både tufft och lärorikt för oss. Sen hoppas jag såklart att eleverna ska tycka att lunchen är riktigt god också!
 
Skolan måste fungera vid kris
Skolan är en samhällsviktig verksamhet vilket betyder att den måste fungera vid kriser, höjd beredskap och i värsta fall krig.

Beredskap är något som vi på grundskoleförvaltningen jobbar mycket med. Bland annat har många av våra skolkök i Göteborg köpt in pannlampor, vattendunkar, vev-radio, powerbanks och stekhällar för att kunna ge elever mat även under kris, säger Linnéa Persson, enhetschef måltid grundskoleförvaltningen och fortsätter:

Krisrätter ska underlätta för skolköken
 -Vi på grundskoleförvaltningen har dessutom tagit fram krispärmar till köken, med förslag på krisrätter, det vill säga välkända rätter som alla skolkök ska ha möjlighet att laga vid kris. När vi tagit fram dessa rätter har vi haft i åtanke vilka råvaror skolköken ofta har i lager, vilka livsmedel som går att förvara länge men också vilka vegetariska alternativ som är bra och hur vi kan minska specialkost så mycket om möjligt. 


${loading}