Till sidans huvudinnehåll
En entré med stora bokstäver i lekfull form som bildar ordet Omställningslabbet. Innanför entrén syns en träpaviljong med människor under.
Omställningslabbet i Frihamnen är en av de platser där du kan se, höra, göra och uppleva med Prototyp Göteborg under finalhelgen. Foto: Happy Visuals

Fira med Prototyp Göteborg under finalhelgen av jubileumsfirandet!

Publicerad 24 augusti 2023

Prototyp Göteborg avslutar jubileumssommaren med ett stort och varierat program i Frihamnen, Nordstan och flera andra platser i staden. Under finalhelgen kan du ta del av bland annat drakflygning, presentationer av olika prototyper, workshops, utställningar, stadsvandringar och filmvisning utomhus.

Hela sommaren har vi firat Göteborgs 400-årsjubileum och nu är det dags för en stor finalhelg, 31 augusti – 3 september.

– Vi ser fram emot att presentera ett spännande program i samband med jubileumsfinalen, det finns mycket intressant att ta del av, säger Malin Finlöf, projektledare för Prototyp Göteborg.

Prototyp Göteborg bjuder på ett varierat program i Frihamnen och Nordstan. Men även på flera andra platser i staden genom stadsvandringar, Slakthuset Pop-Up, utställning på Konstepidemin, konceptet ”Hemma hos” med våra samverkansaktörer och mycket mer.

Läs mer om Prototyp Göteborgs alla programpunkter

Utomhusbio, drakflyg och såpbubblor i Frihamnen

Datum: 31 augusti – 3 september

I Omställningslabbet kommer du kunna delta i ett flertal workshops, bland annat Bird-Human-Space med fokus på fågellivet i Frihamnen, och se Fredrik Gerttens film ”Breaking social” utomhus med DocLounge.

The Wind Park undersöker vindens potential genom att bygga vinddrivna armaturer av återvunnet material. Under fredagen fyller vi Frihamnen med såpbubblor och på lördagen blir det drakflygning för den som vill!

Annars kan du också vara med och bygga en plaststav av återvunnen plast på The Breeze – en plastfabrik i miniatyr. Och Peabs miljövänliga barntrafikskola håller öppet för små besökare att ta körkort. Eller besök Egnahemsfabrikens husbåt Anna och den marina kolonilotten Flytevi. I Jubileumsparken finns också utställningen LEK! som berättar om hur barns plats för lek förändrats över tid.

Två vuxna och ett barn kikar in i en öppen container med blåa vimplar och färgglada skyltar. Inuti står en människa och jobbar med en gul maskin.

I den lilla plastfabriken The Breeze kan du vara med under tillverkningen av 400 plaststavar som vi sedan bygger ihop till en konstinstallation som ska stå i Frihamnen. Foto: Prototyp Göteborg

Illustration i svart-vitt, av hur vindparken skulle kunna vara uppbyggd med aktiviteter som bland annat drakflygning och vindsurfing.

I The Wind Park I Frihamnen kommer du kunna testa vindens möjligheter genom till exempel vindsurfing och att flyga drake. Illustration: Lukas Hamilcaro

Stora skyltar med bilder och text om barns lek står uppställda utomhus på en grusplan, under bar himmel.

Utställningen LEK! berättar om hur barns plats för lek förändrats över tid. Foto: Prototyp Göteborg

Scenprogram, utställning och bygglovsprat när Prototyp Göteborg gästar Nordstan

Datum: 30 augusti – 1 september

Under finalhelgen presenterar Prototyp Göteborg ett antal projekt på Nordstans scen under två dagar, 31 augusti – 1 september. Under torsdagen är det fokus på Prototyp Göteborgs branschsamverkanspartners arbete med hållbarhet och på fredagen presenteras ett antal prototyper som tagits fram under våren och sommaren. Efter torsdagens presentationer finns även möjlighet att prata bygglov med anställda på stadsbyggnadsförvaltningen. På plats i Nordstan finns också den nya Älvstadsmodellen som visar pågående och kommande stadsutveckling.

30 augusti – 1 september kan du också se en utställning som visar resultatet från tävlingen ”Framtidens hållplats”. Under hösten 2022 har elever i grundskolan visionerat kring och byggt innovativa förslag på möjliga framtida hållplatser. Tävlingen är ett initiativ av Grundskoleförvaltningen och Västtrafik, i samarbete med White arkitekter.

Hemma hos Prototyp Göteborgs samverkanspartners

Under de sista veckorna av jubileumsfirandet arrangerar Prototyp Göteborg med sina samverkanspartner ett spännande program för dig. Besök arkitektkontoren, gå en stadsvandring eller bolla idéer med arkitekter.

Program med Prototyp Göteborgs samverkanspartners

24 augusti, klockan 11 och 16
Arkitekterna Semrén & Månsson bjuder in till visning av Pagodenområdet.

30 augusti – 3 september, klockan 10 – 18
Barn 3 – 9 år kan ta körkort i Peabs miljövänliga barntrafikskola.

30 augusti, klockan 11:30 – 13:30 och 16 – 18
Öppet hus Hemma hos Wingårdhs.

31 augusti, klockan 16 – 19
Ta chansen att få feedback på dina byggnadsidéer av arkitekter, Hemma hos Krook & Tjäder.

2 september, klockan 11 – 14
Speed-dejta en arkitekt, Hemma hos Liljewall arkitekter.

3 september, klockan 11
Följ med på en stadsvandring i Kallebäck med Liljewall.

Vad är Prototyp Göteborg?

Prototyp Göteborg är en del av Göteborgs 400-årsjubileum. Idén till prototyp Göteborg kommer från göteborgarna. Arrangemanget inleddes 2015 och drivs av stadsmiljöförvaltningen, Göteborg & Co och stadsbyggnadsförvaltningen, i bred samverkan med Göteborgs Stads övriga förvaltningar och bolag, stadsutvecklingsbranschen, akademin, ideella föreningar och allmänheten.

Prototyp Göteborgs Branschsamverkan

 • Balder
 • Jernhusen
 • Krook & Tjäder
 • Liljewall
 • Nordstan
 • Okidoki
 • Peab
 • Semrén & Månsson
 • Serneke
 • Vasakronan
 • Wingårdhs
${loading}