Till sidans huvudinnehåll

Viktigt att tänka på vid längre resor utomlands för barn med skolplikt

Publicerad 25 juni 2024

Grundskolenämnden har bestämt nya riktlinjer för när elever reser utomlands under en längre period. Politikerna i nämnden har också förtydligat riktlinjerna om vite, en form av böter, om barnet är utomlands utan beviljad ledighet. Målet med de nya riktlinjerna är att fler elever ska få den utbildning de har rätt till.

Alla barn som bor i Sverige har som regel skolplikt från höstterminen det år de fyller sex år. Att ett barn har skolplikt betyder bland annat att vårdnadshavare måste se till att barnet kommer till skolan. Det betyder också att barnet har rätt till utbildning.

Förändring om ditt barn ska vara utomlands en längre tid

För elever folkbokförda i Göteborgs Stad är utgångspunkten att en elev som är minst sju månader utomlands bedöms vara ”varaktigt vistas utomlands”, det betyder att eleven inte längre har skolplikt i Sverige. Förut var gränsen en utlandsvistelse under 6 månader eller en termin av läsåret.

Om eleven är utomlands kortare än sju månader så har eleven skolplikt och ska vara i skolan, om inte en kortade ledighet har godkänts av skolan, säger Pernilla Palm enhetschef placeringsenheten.

Vite om vårdnadshavare medvetet håller sitt barn borta från skolan

Skolan kan kräva vite när det finns anledning att tro att vårdnadshavare medvetet håller sitt barn borta från skolan utan giltig anledning. Ett vite är en summa pengar som en domstol kan besluta att en person ska betala om personen inte har följt grundskoleförvaltningens beslut.

Grundskolenämnden har förtydligat grundskoleförvaltningens möjligheter att använda sig av vite om vårdnadshavare reser utomlands med ett skolpliktigt barn utan tillstånd. Det kan till exempel vara vid en semesterresa där skolan inte har godkänt ledighet.

Vite kan vara aktuellt från första dagen barnet är borta från skolan om grundskoleförvaltningen har anledning att misstänka att föräldrarna har tagit med barnen utomlands utan godkänd ledighet eller upphävd skolplikt, säger Pernilla Palm, enhetschef placeringsenheten.

Grundskolenämnden har förtydligat förvaltningens möjligheter att vid olovliga utlandsvistelser förelägga vårdnadshavarna vid vite att se till att elever återvänder till skolan, till exempel vid en semesterresa utan beviljad ledighet.

Skolplikt och ledigheter på webben

${loading}