Kontrollerade naturvårdsbränningar i Göteborg våren 2025
Publicerad 8 april 2025
Varför bränner vi?
Naturvårdsbränning är en kontrollerad och planerad brand som efterliknar naturliga bränder i landskapet. Vissa arter är helt beroende av att det brinner med jämna mellanrum för att överleva. Bränningen rensar bort övervuxet gräs, ljung och mossa – och skapar plats för nya växter att gro.
Redan några veckor efter en bränning börjar det grönska igen, och området får nytt liv. Bränningarna gynnar ett stort antal växter och insekter som är knutna till ljunghedar och blomrika ängar. Till exempel växter som ängsvädd och stallört – och pollinerare som dagfjärilar, silversmygare och makaonfjäril.
Så går en naturvårdsbränning till
En naturvårdsbränning genomförs under lugna och säkra former. Bränningen sker under en dag, men eftersläckning och bevakning kan pågå i flera dagar om det behövs. Räddningstjänsten är alltid informerad innan en bränning påbörjas.
När sker bränningarna?
Stadsmiljöförvaltningen planerar att genomföra bränningarna mellan 1 mars och 31 maj, om väderförhållandena tillåter. Beslut om exakt dag fattas ofta med kort varsel – vanligtvis dagen innan eller samma dag. Det är till exempel viktigt att marken inte är för blöt eller att det blåser för mycket.
Här planerar vi att bränna våren 2025
- Billdals skärgård (Stora Varholmen, Byggholmen och Ryggåsholmen)
- Getryggen, Delsjöns naturreservat
- Gårdstensdeponin, Gårdsten
- Orremossen, Rannebergen
- Sillvik och Strömsö, Lilleby
- Södra Lindås, Billdal