Till sidans huvudinnehåll
Skolan färgglad fasad syns i bakgrunden.
Den färgglada skolan är snart klar. Foto: Carl Edholm.

Torslandaskolan F-6 laddar för en regnig höst

Publicerad 3 juli 2024

Alldeles snart är den klar: Torslandaskolan F-6, skolan som är bäst när det regnar. Höstterminen 2024 ska eleverna börja, och just nu pågår ett intensivt arbete för att få klart det sista.

– Detta är som ett universitet för små barn, säger Patrik Blomqvist, projektledare från stadsfastighetsförvaltningen, Göteborgs Stad.

Det han syftar på är de kreativa miljöerna med genomtänkta detaljer och platsbyggda lösningar som gör det till en unik skola, både inuti och utanpå. 

Som färgglatt strössel ligger den stora skolan mitt i Torslanda. Skolan är väldigt stor, men på grund av den unika arkitekturen med olika vinklar och vrår så upplevs den inte som det. Den spännande utformningen som kom till genom en arkitekttävling som vanns av Link Arkitektur har gett utmaningar under arbetets gång som har krävt att de har behövt tänka till för att få till lösningarna, och Patrik Blomqvist är nöjd med slutresultatet. 

– Jag tycker att det till och med har blivit bättre än man tänkte från början! Det är ju alltid lite svårt att föreställa sig hur det kommer att bli. Man får en överraskning så fort man rundar ett hörn. Den är väldigt unik, det är en upplevelse att komma hit. 

Bilder på spår i marken som leder vattnet ner genom skolgården.Takets alla vinklar och vrår leder ner vattnet till spår i marken, som leder vattnet ner genom skolgården på ett spännande sätt.

Regnet som resurs 

Det regnar i Göteborg i snitt var tredje dag, och istället för att irritera sig över något som ingen kan rå på, har man genom kreativa dagvattenlösningar i utemiljön skapat möjligheten att nyttja regnvatten som en resurs både pedagogiskt och i lekmiljön. Men på frågan om de under byggtiden har sett något resultat av det ännu svarar Patrik Blomqvist att de ännu inte har sett dess fulla potential. 

– Hittills har marken hunnit suga upp det mesta regnet som har kommit, men i höst när utemiljön är helt klar och det kommer mer ihållande regn så tror jag vi kommer att få se hur det fungerar. 

Torslandaskolan F-6 i siffror 

  • 9 500 kvadratmeter stor 

  • 570 elever finns det plats för 

  • 2,4 mil ekpanel framtagen av en firma från Höganäs, som kommer att lansera den som ”Torslandapanel” 

  • 75 000 aluminiumfjäll som har monterats en och en täcker fasaden. 

  • 508 unika takstolar finns i byggnaden 

Bild på tapet med vattendroppar.

Konstverk på en stor vattendroppe.Vattendroppen finns med som tema i allt ifrån mönstret på väggarna på toaletten till konsten. Vattendroppen i solid granit har gjorts av den norske konstnären Peder Istad.

Bild som visar hur vattnet leds från taket till marken.Det finns också en ”regngardin” – ett utskjutande tak där vattnet från skolans tak leds ner och bildar som ett vattenfall längst fram.

Bild på ett kapprum målat i röda nyanser.De olika delarna i skolan har olika färger. I personalens utrymmen går väggar och inredning i gult, och här ser vi kapprummet i den röda delen.

Bild på en bokhylla som är en del av väggen.Bokhyllan i skolbiblioteket är platsbyggd i ek av ett finsnickeri i Uddevalla. Detta är bara ett exempel på de unika lösningar som finns i byggnaden.

Skolan kommer till sin rätt även under soliga dagar.

Här kan du läsa mer om byggprojektet på Göteborg växer. 


${loading}