Till sidans huvudinnehåll
Två personer sitter skräddare mitt emot varandra på en stor matta, med en större serveringsbricka mellan sig.
Prototyp Göteborg har bland annat bjudit in arkitekten och konstnären Sandi Hilal att skapa ett temporärt vardagsrum på Kulturhuset Bergsjön. Bild från Van Abbemuseet i Eindhoven. Foto Marcel de Buck.

Sandi Hilal skapar vardagsrum för samtal på Bergsjön Kulturhus

Publicerad 16 augusti 2023

Sandi Hilal är en av de som deltar på jubileumssatsningen Prototyp Göteborgs turnéstopp i Bergsjön, med sitt performativa konstverk Bergsjön Living Room (Al-Madhafah), 17 - 20 augusti.

Al-Madhafah är arabiska för ett vardagsrum tillägnat gästfrihet, beläget på gränsen mellan den privata och den publika sfären. Projektet startade i ett asylboende i Boden, ett arbete som pågick 2018 – 2021, och har sedan dess genomförts på ett antal andra platser, bland annat i Stockholm, Eindhoven och på Västbanken. 2021 köpte Moderna Museet in konstverket till sin samling.

Mellan den 17 – 20 augusti kan du ta del av verket på Kulturhuset Bergsjön. Läs mer om konstverket.

Vad är Al-Madhafah?

Al-Madhafah fungerar som både ett arkitektoniskt och politiskt koncept som utmanar de snäva gränserna för offentligt och privat, gäst och värd, inkludering och utanförskap, samt förespråkar rättigheten för de människor som vistas tillfälligt på en plats att ta rollen som värdar snarare än eviga gäster.

Bergsjön Living Room (Al-Madhafah)

Bergsjön Living Room (Al-Madhafah) är ett projekt av Sandi Hilal (DAAR) och kurerat av Reyhaneh Mirjahani. Det finns att se på Kulturhuset i Bergsjön 17 – 20 augusti. Läs mer om Bergsjön Living Room.

Den 20:e augusti firar Kulturhuset Bergsjön även 1 år. Läs mer om Bergsjön Kulturhus 1-årskalas.


Vem är Sandi Hilal?

Sandi Hilal är arkitekt, konstnär och pedagog och en av grundarna till DAAR (Decolonizing Architecture Art Research), där hon driver en forskningsbaserad konstnärlig praktik på temat rättvisa och jämställdhet. DAAR har nyligen tilldelats Guldlejonet på Venedigbiennalen 2023, för sin installation som tar upp frågor om kulturarv och hur det ska hanteras.


${loading}