Information från idrotts- och föreningsnämndens möte 4 februari
Publicerad 5 februari 2025
I årsrapporten för 2024 beskrivs förvaltningens arbete under det gångna året, inklusive ekonomisk uppföljning. Förvaltningen har tagit kliv framåt på många områden: flera nya anläggningar har öppnat under året, stora evenemang som Veteran-VM i friidrott och junior-VM i ishockey har arrangerats på förvaltningens anläggningar och arbetet med att erbjuda lågtröskelverksamhet för att inkludera fler har fortsatt. Antalet bokningar på förvaltningens anläggningar fortsätter att öka. Antal besökare från allmänheten ökar jämfört med 2023, men ligger fortfarande under för-pandeminivå.
Idrotts- och föreningsnämndens årsrapport 2024
Utredning om hur stödet till föreningslivet kan förbättras och utvecklas
I budgeten för 2024 fick förvaltningen i uppdrag att se över hur stödet till föreningslivet kan förbättras och utvecklas. Detta har gjorts genom intervjuer och i samråd med representanter från civilsamhället samt tjänstepersoner från bidragsgivandeförvaltningar.
Utredningen bedömer att stödet till Göteborg Stads civilsamhälle till stor del är välutarbetat, men att det finns behov av utveckling och förändring. Efterfrågan på utveckling och förbättring är identifierade enligt följande områden:
-
Tydligare mål med stöd
-
Samordning av stöd
-
Långsiktighet för stöd
-
Dialog och samverkan
Utredningen pekar på att det saknas ett tydligt mål med varför Göteborg Stad ger stöd till civilsamhället och föreningslivet i olika former. Det finns en efterfrågan om en bättre avsiktsförklaring med stödet eftersom det är svårt att förstå civilsamhällets och föreningslivets roll och hur stödet är kopplat till det övergripande arbetet med jämlikhet och hållbarhet i Göteborg. Utredningen och tillhörande analys bekräftar att eftersom stöd och bidrag kommer från flera olika delar av den kommunala organisationen upplevs samordningen och uppföljningen av stödet ineffektiv, sett till ändamålsenlighet och likabehandling.
Uppdraget antecknas och förklaras fullgjort.
Idrotts- och föreningsnämnden fick i Göteborgs Stads budget 2024 i uppdrag att ”utreda e-sportens behov i Göteborg”. Förvaltningen har därför tagit fram en utredning som belyser e-sportens förutsättningar ur olika perspektiv. Utredningen har gjorts tillsammans med Stockholms stad och Malmö stad. Utredningsrapporten beskriver e-sportens förutsättningar samt hur e-sport som idrott och verksamhet kan stödjas av kommunen.
Utifrån utredningen ser förvaltningen behov av fortsatt utvecklingsarbete genom två huvudsakliga förslag. I syfte att stärka insatserna för en aktiv fritid planerar förvaltningen att se över lokalbeståndet i Göteborg för att identifiera ytor där mötesplatser för gaming och e-sport skulle kunna skapas. I syfte att stärka förutsättningarna för e-sport som föreningsidrott planerar förvaltningen att se över befintliga anvisningar för föreningsbidrag och säkerställa att bidrag kan sökas på samma villkor som andra föreningar.
Nämnden godkände utredningen och förklarar uppdraget från Göteborgs Stads budget som fullgjort.
Nämnden ber kommunstyrelsen att sju miljoner kronor, av centralt avsatta medel i budgeten för 2025 för tillkommande driftskostnader, ska överföras till nämndens kommunbidrag. Pengarna behövs för att förvaltningen ska kunna drifta anläggningar som togs i drift 2024.
Varje år bygger och/eller tar förvaltningen över anläggningar som driftsätts, och då skapas så kallade tillkommande driftkostnader. I Göteborgs Stad ska förvaltningar och bolag som bygger och/eller tar över anläggningar eller andra typer av lokaler redovisa driftskostnaderna för dessa när föregående år är slut. Detta beror på att man kanske inte driftsätter som planerat, vilket innebär att förvaltningarna/bolagen då skulle få medel som inte är knutet till en driftsättning under innevarande år.
Följande anläggningar gör att förvaltningen fått tillkommande driftskostnader:
-
Kvibergs Parks is- och sporthall
-
Ruddalens elit/omklädningsrum
-
Lundbyskolans sporthall
-
Kortedala IP
-
Nya Krokängsplan
-
Slottsskogens ishall