Till sidans huvudinnehåll
Håkan Strömberg och Ulla Skoog besöker bland annat Grönsakstorget i den fjärde och sista delen av Göteborgs historiska stadskärna.

Se sista delen av Göteborgs historiska stadskärna

Publicerad 1 november 2023

Sjöfart, handel och industri. Det handlar det sista avsnittet av miniserien Göteborgs historiska stadskärna om.


Vad har gått från fattighus till hotell? Fjärde och sista delen av serien om den historiska stadskärnan handlar om sjöfart, handel och industri – men också om en stad som anpassar användningen av sina bästa byggnader.

Göteborg anlades som en borg, men vad hände när staden började växa ur de trånga ramarna som stadsmuren gav? Vilka torg finns där murarna stod? Och Palacehuset, vad användes det som till en början?

I den historiska stadskärnan finns framträdande spår av banker och försäkringsbolags bastanta byggnader men finns något byggnad som använts som spinneri kvar? Är det verkligen så att rederiernas byggnader låg placerade så att de både hade utsikt över kajmagasin, älven och varven? Slug stadsbyggnad, i så fall.

Se hela serien här

Ulla Skoog och Håkan Strömberg står vid Sahlgrenska huset och pratar om hur Göteborg fick sitt namn. Historiska bilder visar Palacehuset där ett rikt Göteborgspar samlade på konst. Drönarklipp zoomar in på Grönsakstorget som var en viktig handelsplats, konstaterar Håkan Strömberg. Filmen fortsätter med flygbilder över det gamla varvet med Göteborgskranarna som är ett signum för staden, berättar Ulla Skoog.

${loading}