Till sidans huvudinnehåll
Nybyggda Rymdtorget i Bergsjön med ljus markbeläggning, bänkar och gröna rabatter med Kulturhuset i bakgrunden
Torget har mycket grönska, blomning och sittplatser som boende efterfrågat

Nu står Rymdtorget klart

Publicerad 18 augusti 2023

Under ett års tid har Rymdtorget genomgått en omfattande upprustning. I somras stod så torget klart och när Kulturhuset nu firar 1 år kommer torget vara en naturlig del i firandet.

Grönskande planteringar, många sittplatser, effektfull belysning, ny markbeläggning och lekfulla inslag i form av skulpturala bokstäver. Det är några av de stora förändringarna som skett på Rymdtorget. Efter ett års byggnation står nu torget klart.

– Vi har jobbat aktivt med att knyta samman torget med Kulturhuset och resterande delar av centrum. Ambitionen har varit att skapa en stimulerande mötesplats med rum för vila, aktivitet och kultur. Utspritt på torget finns stora bokstäver som tillsammans bildar ordet kultur. Bokstäver som också går att hänga vid, säger Kajsa Markänger, projektledare för Rymdtorget på exploateringsförvaltningen.

Ett annat roligt inslag på torget är att det i marken finns infällda stavar i mässing där det står skrivet ”kulturen är din” på 13 olika språk.

Lyssnat på medborgarna

En viktig del för att skapa torget har varit att lyssna vad de boende i området vill ha.

– När vi gör projekt på så här publika platser är det naturligtvis viktigt att ta in vad boende i området vill ha, de som kommer använda torget dagligen. Under 2019 hölls en dialog på plats i Bergsjön centrum där många önskemål inkom. Bland annat efterfrågades mycket grönska och blomning samt att torget skulle erbjuda mycket sittplatser. Det tycker jag vi har lyckats med, säger Kajsa Markänger.

Kulturhuset firar ett år

Den 20 augusti firar Kulturhuset Bergsjön ett år och då flyttar många spännande aktiviteter ut på det nyöppnade torget. Tillsammans med kulturhuset är visionen med torget att det ska stimulera till möten mellan människor.

– Torget tillsammans med kulturhuset ska välkomna boende i närområdet och besökare från andra delar av staden. Vi hoppas att torget bidrar med upptäckarglädje och samvaro där kulturhusets olika evenemang nu har fina möjligheter att även använda torget för sina aktiviteter, avslutar Kajsa Markänger projektledare för Rymdtorget på exploateringsförvaltningen.

Läs mer om invigningen

${loading}