Till sidans huvudinnehåll

”Tillsammans samlar vi pokémon”

Publicerad 31 oktober 2019

Det startade med att jag hade en elev som inte tyckte det var roligt att börja i skolan och årskurs ett. Jag funderade över hur jag kunde hitta ingångar till varför vi gör saker i klassrummet. Då upptäckte jag att Olivia gillade pokémon och uppfann ”pokémål”, säger Lisa Centerlund, lärare.

I Lisas klassrum på Lillebyskolan hänger en bild med pokémål. Pokémål innebär att det som eleverna ska lära sig är omskrivet på ett enkelt sätt. Lisa förklarar:

- Jag skriver om målen i svenska och matematik så att eleverna förstår dem. Varje mål har en pokémon. När elever har klarat ett mål har de också vunnit Pikahu eller Bulbasaur. Detta är en tydlig ingång till att få eleverna att förstå varför de ska lära sig saker i skolan.

Äga sitt lärande

- Mitt sätt att arbeta med pokémål gör att eleverna får en överblick. När de kan se och känna på målen får de också möjlighet att äga sitt lärande. Det som från början var ett sätt att motivera igång Olivia på, har jag nu arbetat med i tre år, berättar Lisa.

Lagkänslan är viktig

Lisa menar att det är viktigt att förklara för eleverna vad de ska kunna och varför:

- Eleverna vill veta vart de ska. Jag tänker långsiktigt, i årskurs ett tittar vi tillsammans på vad de ska ha lärt sig fram till årkurs 3. Jag arbetar med att skapa en lagkänsla. Vi ska samla pokémon tillsammans och vi ska nå målen tillsammans!

Vill du veta mer om pokémål?

Kontakta gärna Lisa, lisa.centerlund@grundskola.goteborg.se

 

*Olivia heter egentligen någonting annat

${loading}