Till sidans huvudinnehåll

Elever på Fiskebäcksskolan gör låt om klimatet

Publicerad 25 oktober 2019

”Det krävs mod för att rädda vår jord.” Så börjar eleverna i klass 2P på Fiskebäcksskolan sin låt om klimatet. I över två år har klassen arbetat med hållbar utveckling och vad som händer om vi inte tar hand om jorden. - Vi känner oss lite som Greta Thunbergs småsyskon, säger de.

Det var när klassen skulle gå igenom vad de hade lärt sig om klimatet som de bestämde sig för att göra en låt. Eleverna skrev dikter, som de tillsammans med lärarna och Kulturskolan förvandlade till en raplåt och en musikvideo.

- Det är mycket lättare att lära sig när man gör en låt. En del har svårt att läsa, då är det lättare att lyssna, säger en av eleverna i klass 2P.

Fortsätter att arbeta om klimatet

Klassen skickade in filmen till tävlingen Pantresan och kom tvåa. Men även om låten är klar så fortsätter eleverna på Fiskebäcksskolan att lära sig om klimatet. På en tavla i klassrummet står orden Protect, Restore, Fund skrivet. Eleverna berättar att de nyligen sett en film med Greta Thunberg där hon pratar om just de orden.

- Men filmen är på engelska och har engelsk text. Vi kan inte engelska ännu, så då skrev våra lärare upp orden på tavlan så att vi kan träna på dem.

Väver in olika ämnen

En av lärarna är Agneta Olsson. Hon har, tillsammans med sin kollega Gabriela Borgvind, följt klassen sedan de gick i förskoleklass och beskriver hur klassens intresse för hållbar utveckling har vuxit – och fortsätter att växa.

Genom åren har klassen samlat burkar, pratat om återvinning och lärt sig om utrotningshotade djur. De har också pratat om att ingen kan göra allt, men att alla kan göra något och att det är viktigt att ta hjälp med det man inte själv kan göra.

- Vi jobbar med detta som en helhet och i olika ämnen. När vi skulle göra en musikvideo lärde vi oss samtidigt om källkritik, upphovsrätt och hur youtube fungerar, säger Agneta.

- Vi gillar att arbeta i stora sjok och plocka in olika ämnen i undervisningen. Det inspirerar oss att känna att det aldrig tar slut. Vi får nya idéer hela tiden och tänker ”det här ska vi kolla med ungarna!”

Om du vill se musikvideon som eleverna gjorde tillsammans med Kulturskolan kan du klicka här.

Fakta: Fiskebäcksskolan

Fiskebäcksskolan har två enheter, F-6 och 7-9, och ligger nära havet i västra Göteborg. Skolan har ungefär 550 elever. Hit kommer du enklast med buss 90 eller 97 från Frölunda Torg. Resan tar ungefär 10 minuter.

${loading}