Till sidans huvudinnehåll
Filmklipp ur filmen
Ur filmen "Vad är Prototyp Göteborg?" med projektledare Malin Finlöf och stadsarkitekt Björn Siesjö.

Så firar Prototyp Göteborg stadens 400-årsjubileum!

Publicerad 4 maj 2023

Göteborg firar 400 år i sommar med en stor fest med något för alla. Prototyp Göteborg – staden som utställning, är en del av det firandet. Men vad är det egentligen? Och vad kan du se, höra, göra och uppleva där?

För att reda ut dessa frågetecken släpper vi en film, där vår projektledare Malin Finlöf och stadsarkitekt Björn Siesjö berättar mer om vad Prototyp Göteborg är och vad du kan se, höra, göra och uppleva med oss under Göteborgs jubileumsfirande, 2 juni – 3 september.

Filmen: Vad är Prototyp Göteborg?

Syntolkning för filmen hittar du längst ner i denna nyhet.


Filmens fotografer och illustratörer

• Illustrationer av ballonger, prototyper och karta: Rocío Soto
• Film av segling, vattenlek i lekparken Näsan i blöt, person som dyker och bilder från den marina kolonilotten: Göteborg & Co
• Bild på sjöpung: Susanne Liljenström, Göteborgs Universitet
• Bild på ”uppblåsbar bubbla”: ON/OFF
• Visionsbild av nya hamnbadet: Raumlaborberlin
• Övrigt material: Prototyp Göteborg

Läs mer om Prototyp Göteborg

Prototyp Göteborg är en del av Göteborgs 400-årsjubileum. Idén till prototyp Göteborg kommer från göteborgarna. Arrangemanget inleddes 2015 och drivs av stadsmiljöförvaltningen, Göteborg & Co och stadsbyggnadsförvaltningen, i bred samverkan med Göteborgs Stads övriga förvaltningar och bolag, stadsutvecklingsbranschen, akademin, ideella föreningar och allmänheten.

Målet har varit att skapa en plattform för samtalet om stadens utveckling och att bransch och medborgare blir vana att tillsammans diskutera stadsutveckling för en ännu bättre, mer hållbar stad.

Prototyp Göteborg ska styra bort ifrån det förväntade, uppmärksamma det som pågår och vända sig till de som utgör staden. Den ska diskutera, etablera och synliggöra nya sätt att arbeta med stadsplanering samt utveckla läroprocesser och möjliggöra kunskapsutbyte.

Läs ännu mer om Prototyp Göteborg
Prenumerera på Prototyp Göteborgs nyhetsbrev (anmälningsformulär)
Följ oss på Instagram
Följ oss på Facebook

Syntolkning av filmen

Illustrationer av ballonger svävar uppåt i bild. Samtidigt tonas illustrationer av Hisingsbron, ett labb och en marin kolonilott in. Texten ”Vad är Prototyp Göteborg?” syns före Malin och Björn ses promenera på Frihamnen, pekande mot nya Hisingsbron som syns i bakgrunden. När Malin pratar står de och tittar in i kameran före Centralstationen, Lilla Bommens torg och Kronhusbodarna visas. När Björn sagt att det är mer än att bara titta på visas filmklipp av aktiviteter så som segling, föreläsning om alger vid den marina kolonilotten, vatten som rinner genom kugghjul och en hand som drar i en spak före vatten sprutar ur en kran ner i en hink. Därefter går Malin och Björn vid Frihamnen igen, mot kameran, samtidigt som de pratar. Detta växlar med bilder på sjöpung och människor som rör sig på den marina kolonilotten Flytevi. Handskbeklädda händer skissar sedan på en prototyp, några lägger en plywoodskiva på plats på en trämodul och nedre kanten av en buss kör förbi. När Malin pratar om en uppblåsbar bubbla visas en större vit luftballongsliknande bubbla. Genom tyget syns silhuetterna av två människor. Filmen följer sedan delar av en hinderbana före en hand slår i en ringklocka. En visionsbild av det nya hamnbadet visas och efter det en person som dyker ner i hamnbadet med människor syns solande på bryggan framför. När Malin och Björn pratar igen står de på den marina kolonilotten byggd i trä. När speakerrösten pratar visas en kartillustration av hur området kring gångstråket kan se ut, sedan svävar illustrationer av ballonger uppåt i bild igen samtidigt som texten ”goteborg2023.com/jubileumskalendariet” syns. Därefter två personer i ett samtal, där den som syns framifrån ler stort. Händer hackar sedan tång och sist en närbild på en skruv som borras fast i trä. Filmen avslutas med Prototyp Göteborgs logotyp med texten ”staden som utställning”, följt av 400-årsjubileumets logotyp och sist logotypen för Göteborgs Stad.

${loading}